fbpx
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
19 oktober, 2023 / Nyheter

Biståndsministern talar på FN-dagen

I tjugo år har Svenska FN-förbundet välkomnat en svensk minister till sitt traditionella FN-dagsfirande. I år gästas evenemanget av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Svenska FN-förbundets firande av FN-dagen den 24 oktober har starka traditioner. Varje år samlas företrädare för regering och riksdag, myndigheter och organisationer för att fira FN och uppmärksamma en aktuell FN-fråga. På plats i Stockholms konserthus finns också den svenska FN-rörelsen med dess medlemmar, skolor, organisationer och andra samarbetspartner.

FN-dagsfirandet är ett starkt uttryck för FN-förbundets roll i Sverige som drivande kraft och nav för engagemanget för ett starkt FN. Förbundet har under de gångna decennierna haft glädjen att kunna välkomna en minister som representant för Sveriges regering. Förra året premiärtalade den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström inför en 300-hövdad publik i Grünewaldsalen. I år gästas evenemanget av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell som ingick i den svenska delegationen till FN:s generalförsamling i september.

Årets FN-dagsfirande har rubriken ”FN och rättvisan” och erbjuder fördjupning om arbetet mot Rysslands fullskaliga och olagliga invasion i Ukraina som berördes även förra hösten. Dessutom uppmärksammas 75-årsjubileet för FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. På programmet står bland annat panelsamtal och prisutdelning innan det är dags för lunchmingel med wraps och boksignering.

Vill du vara med och fira FN-dagen med oss? Läs mer och anmäl dig på www.fn.se/fndagen2023!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer