fbpx
Koll & kommentar
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
19 oktober, 2023 / Nyheter

Biståndsministern talar på FN-dagen

I tjugo år har Svenska FN-förbundet välkomnat en svensk minister till sitt traditionella FN-dagsfirande. I år gästas evenemanget av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Svenska FN-förbundets firande av FN-dagen den 24 oktober har starka traditioner. Varje år samlas företrädare för regering och riksdag, myndigheter och organisationer för att fira FN och uppmärksamma en aktuell FN-fråga. På plats i Stockholms konserthus finns också den svenska FN-rörelsen med dess medlemmar, skolor, organisationer och andra samarbetspartner.

FN-dagsfirandet är ett starkt uttryck för FN-förbundets roll i Sverige som drivande kraft och nav för engagemanget för ett starkt FN. Förbundet har under de gångna decennierna haft glädjen att kunna välkomna en minister som representant för Sveriges regering. Förra året premiärtalade den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström inför en 300-hövdad publik i Grünewaldsalen. I år gästas evenemanget av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell som ingick i den svenska delegationen till FN:s generalförsamling i september.

Årets FN-dagsfirande har rubriken ”FN och rättvisan” och erbjuder fördjupning om arbetet mot Rysslands fullskaliga och olagliga invasion i Ukraina som berördes även förra hösten. Dessutom uppmärksammas 75-årsjubileet för FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. På programmet står bland annat panelsamtal och prisutdelning innan det är dags för lunchmingel med wraps och boksignering.

Vill du vara med och fira FN-dagen med oss? Läs mer och anmäl dig på www.fn.se/fndagen2023!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer