Rösterna för klimatet får inte tystas. Foto: iStock
1 oktober, 2021 / Nyheter

2020 dödligaste året för miljöförsvarare

277 miljöförsvarare dödades runt om i världen under 2020. Det innebär ungefär fyra personer i veckan. Men mörkertalet är stort och det kan röra sig om än fler aktivister som dödats på grund av sin kamp för miljö och mänskliga rättigheter. Det visar en nyligen publicerad rapport.

Den internationella civilsamhällesorganisationen Global Witness  publicerade nyligen sin senaste rapport ”Last Line of Defence” om situationen för människorättsförsvarare i världen. Rapporten avslöjar att 2020 var det dödligaste året hittills för människorättsförsvarare.

– Utvecklingen är oroande. Vi ser allvarligt på att situationen försämrats och att de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter ökat. Det är hög tid att kopplingen mellan klimatkrisen och brotten mot miljöförsvarare uppmärksammas och att vi agerar, säger Pearl Mulkerrins, rådgivare inom mänskliga rättigheter på Svenska FN-förbundet.

Miljöförsvarare, eller på engelska ”Environmental Defenders”, är en grupp människorättsförsvarare som med fredliga medel arbetar för att bekämpa exploatering av naturresurser och miljön. Miljöförsvarare verkar för att skydda de mänskliga rättigheterna till liv, hälsa, mat, bostad, vatten och sanitet, utveckling, och självbestämmande, vilka skyddas av flertalet internationella konventioner.

Den nya rapporten lyfter vikten av att klimatkrisen ses ur flera perspektiv. Klimatkrisen handlar inte bara om miljöproblem, den har även konsekvenser för individer som arbetar för att skydda miljön. Global Witness kallar det för ”A crisis against humanity” – en kris mot mänskligheten.

Utöver dödligt våld förekommer även försök till att tysta miljöförsvarare genom dödshot, förföljelse, sexuellt våld, eller kriminalisering. Rapporten avslöjar att en av tio mördade miljöförsvarare är kvinnor men att kvinnor är särskilt utsatta för sexuellt våld som vapen. Vidare belyser rapporten det dubbla förtrycket mot kvinnor som kämpar för sakfrågorna i sig och samtidigt ingår de en kamp om att göra sina röster hörda.

Ytterligare en utsatt grupp människor som tillhör ursprungsbefolkningar. Mellan 2015 och 2019 har en tredjedel av de rapporterade attackerna skett mot människorättsförsvarare som tillhör en ursprungsbefolkning.

– Då vi idag ser en global trend om demokratisk tillbakagång, där allt fler stater anammar ett auktoritärt styre och inskränker de mänskliga rättigheterna, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att arbeta för ett livskraftigt och mångsidigt civilsamhälle där alla röster hörs. Vi måste höra de röster som så ofta tystas, nämligen kvinnor, flickor och ursprungsbefolkningar, och säkerställa skydd för åsikts- och yttrandefriheten, säger Pearl Mulkerrins.

Enligt rapporten sker flest mord och antal attacker mot miljöförsvarare i länder med sämre socio-ekonomisk utveckling. De farligaste länderna var Nicaragua, Honduras, Colombia, Guatemala, och Filipinerna. Rapporten belyser vikten av det finns ett starkt utrymme för civilsamhället och människorättsförsvarare att agera.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer