fbpx
Rösterna för klimatet får inte tystas. Foto: iStock
1 oktober, 2021 / Nyheter

2020 dödligaste året för miljöförsvarare

277 miljöförsvarare dödades runt om i världen under 2020. Det innebär ungefär fyra personer i veckan. Men mörkertalet är stort och det kan röra sig om än fler aktivister som dödats på grund av sin kamp för miljö och mänskliga rättigheter. Det visar en nyligen publicerad rapport.

Den internationella civilsamhällesorganisationen Global Witness  publicerade nyligen sin senaste rapport ”Last Line of Defence” om situationen för människorättsförsvarare i världen. Rapporten avslöjar att 2020 var det dödligaste året hittills för människorättsförsvarare.

– Utvecklingen är oroande. Vi ser allvarligt på att situationen försämrats och att de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter ökat. Det är hög tid att kopplingen mellan klimatkrisen och brotten mot miljöförsvarare uppmärksammas och att vi agerar, säger Pearl Mulkerrins, rådgivare inom mänskliga rättigheter på Svenska FN-förbundet.

Miljöförsvarare, eller på engelska ”Environmental Defenders”, är en grupp människorättsförsvarare som med fredliga medel arbetar för att bekämpa exploatering av naturresurser och miljön. Miljöförsvarare verkar för att skydda de mänskliga rättigheterna till liv, hälsa, mat, bostad, vatten och sanitet, utveckling, och självbestämmande, vilka skyddas av flertalet internationella konventioner.

Den nya rapporten lyfter vikten av att klimatkrisen ses ur flera perspektiv. Klimatkrisen handlar inte bara om miljöproblem, den har även konsekvenser för individer som arbetar för att skydda miljön. Global Witness kallar det för ”A crisis against humanity” – en kris mot mänskligheten.

Utöver dödligt våld förekommer även försök till att tysta miljöförsvarare genom dödshot, förföljelse, sexuellt våld, eller kriminalisering. Rapporten avslöjar att en av tio mördade miljöförsvarare är kvinnor men att kvinnor är särskilt utsatta för sexuellt våld som vapen. Vidare belyser rapporten det dubbla förtrycket mot kvinnor som kämpar för sakfrågorna i sig och samtidigt ingår de en kamp om att göra sina röster hörda.

Ytterligare en utsatt grupp människor som tillhör ursprungsbefolkningar. Mellan 2015 och 2019 har en tredjedel av de rapporterade attackerna skett mot människorättsförsvarare som tillhör en ursprungsbefolkning.

– Då vi idag ser en global trend om demokratisk tillbakagång, där allt fler stater anammar ett auktoritärt styre och inskränker de mänskliga rättigheterna, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att arbeta för ett livskraftigt och mångsidigt civilsamhälle där alla röster hörs. Vi måste höra de röster som så ofta tystas, nämligen kvinnor, flickor och ursprungsbefolkningar, och säkerställa skydd för åsikts- och yttrandefriheten, säger Pearl Mulkerrins.

Enligt rapporten sker flest mord och antal attacker mot miljöförsvarare i länder med sämre socio-ekonomisk utveckling. De farligaste länderna var Nicaragua, Honduras, Colombia, Guatemala, och Filipinerna. Rapporten belyser vikten av det finns ett starkt utrymme för civilsamhället och människorättsförsvarare att agera.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer