fbpx
Rösterna för klimatet får inte tystas. Foto: iStock
1 oktober, 2021 / Nyheter

2020 dödligaste året för miljöförsvarare

277 miljöförsvarare dödades runt om i världen under 2020. Det innebär ungefär fyra personer i veckan. Men mörkertalet är stort och det kan röra sig om än fler aktivister som dödats på grund av sin kamp för miljö och mänskliga rättigheter. Det visar en nyligen publicerad rapport.

Den internationella civilsamhällesorganisationen Global Witness  publicerade nyligen sin senaste rapport ”Last Line of Defence” om situationen för människorättsförsvarare i världen. Rapporten avslöjar att 2020 var det dödligaste året hittills för människorättsförsvarare.

– Utvecklingen är oroande. Vi ser allvarligt på att situationen försämrats och att de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter ökat. Det är hög tid att kopplingen mellan klimatkrisen och brotten mot miljöförsvarare uppmärksammas och att vi agerar, säger Pearl Mulkerrins, rådgivare inom mänskliga rättigheter på Svenska FN-förbundet.

Miljöförsvarare, eller på engelska ”Environmental Defenders”, är en grupp människorättsförsvarare som med fredliga medel arbetar för att bekämpa exploatering av naturresurser och miljön. Miljöförsvarare verkar för att skydda de mänskliga rättigheterna till liv, hälsa, mat, bostad, vatten och sanitet, utveckling, och självbestämmande, vilka skyddas av flertalet internationella konventioner.

Den nya rapporten lyfter vikten av att klimatkrisen ses ur flera perspektiv. Klimatkrisen handlar inte bara om miljöproblem, den har även konsekvenser för individer som arbetar för att skydda miljön. Global Witness kallar det för ”A crisis against humanity” – en kris mot mänskligheten.

Utöver dödligt våld förekommer även försök till att tysta miljöförsvarare genom dödshot, förföljelse, sexuellt våld, eller kriminalisering. Rapporten avslöjar att en av tio mördade miljöförsvarare är kvinnor men att kvinnor är särskilt utsatta för sexuellt våld som vapen. Vidare belyser rapporten det dubbla förtrycket mot kvinnor som kämpar för sakfrågorna i sig och samtidigt ingår de en kamp om att göra sina röster hörda.

Ytterligare en utsatt grupp människor som tillhör ursprungsbefolkningar. Mellan 2015 och 2019 har en tredjedel av de rapporterade attackerna skett mot människorättsförsvarare som tillhör en ursprungsbefolkning.

– Då vi idag ser en global trend om demokratisk tillbakagång, där allt fler stater anammar ett auktoritärt styre och inskränker de mänskliga rättigheterna, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att arbeta för ett livskraftigt och mångsidigt civilsamhälle där alla röster hörs. Vi måste höra de röster som så ofta tystas, nämligen kvinnor, flickor och ursprungsbefolkningar, och säkerställa skydd för åsikts- och yttrandefriheten, säger Pearl Mulkerrins.

Enligt rapporten sker flest mord och antal attacker mot miljöförsvarare i länder med sämre socio-ekonomisk utveckling. De farligaste länderna var Nicaragua, Honduras, Colombia, Guatemala, och Filipinerna. Rapporten belyser vikten av det finns ett starkt utrymme för civilsamhället och människorättsförsvarare att agera.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer