fbpx
7 november, 2014 /

Utred Hammarskjölds död

Regeringen måste söka sanningen bakom Dag Hammarskjölds död, skriver Aleksander Gabelic och LInda Nordin i Upsala Nya Tidning.

För ett drygt år sedan presenterade en internationell juristkommission en utredning om den förre FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch i Ndola i nuvarande Zambia 1961. Kommissionen, med bland andra FN:s förre rättschef Hans Corell bland medlemmarna, har gått igenom tidigare material om dödsfallet och dessutom inkluderat nyligen tillkomna vittnesmål. Enligt rapporten finns bevis för att flygplanet som Hammarskjöld färdades i utsattes för någon form av attack eller hot.

FN-chefen Ban Ki-moon skrev i februari i år till FN:s generalförsamling och bad den lägga frågan om Hammarskjölds död till sin dagordning. I sitt brev uppmanade Ban länderna att medverka till att all information som kan röra Hammarskjölds död kommer fram i ljuset. Ban hänvisade bland annat till nya fakta i fallet.

Inte mindre än tre utredningar gjordes om Hammarskjölds död i början av 60-talet. Ingen kom till någon säker slutsats. Juristkommissionen har föreslagit att den tidigare FN-utredningen ska öppnas på nytt. Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha bedrivit signalspaning i området och skulle eventuellt kunna bidra till ny kunskap om den förre generalsekreterarens död. Enligt NSA självt ska man vid tiden för kraschen ha vägrat överlämna dokument med hänvisning till nationell säkerhet. Också Storbritannien ska förfoga över dokument som kan vara av värde.

Mer än femtio år efter händelsen borde vara möjligt för medlemsländerna att ta fram information som tidigare ansetts vara känslig. Ban Ki-moon och vice generalsekreterare Jan Eliasson, som gästar Sverige i dag, behöver medlemsländernas stöd i sin strävan att finna sanningen om Hammarskjölds död.

Vid sidan av Hans Corell har även andra svenskar har varit inblandade i utredningen kring Hammarskjölds död. Såväl förre ärkebiskopen KG Hammar som författaren Henning Mankell, med starka band till Afrika, har engagerat sig. Det borde vara naturligt att också Sveriges regering gör särskilda ansträngningar. Trots det har Sverige hittills inte tagit initiativ i den riktningen.

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har sagt att samarbete i FN ska vara vägledande i svensk utrikespolitik. Dag Hammarskjöld är den främste FN-svensken genom tiderna och en betydelsefull person för Förenta Nationernas utveckling. Hammarskjöld formade i stor utsträckning den oberoende tjänstemannaroll som kom att bli FN-chefens.

Till Hammarskjölds arv hör också FN:s fredsbevarande trupper. Efter lång frånvaro förbereds nu ett nytt svenskt truppbidrag till en FN-insats. Omkring 250 män och kvinnor gör sig redo för att delta i det svenska truppbidrag som ska ingå i FN-insatsen i Mali. Genom att ta ett större ansvar för global säkerhet upprätthåller Sverige sin militära kompetens och stärker samtidigt sin ställning i FN-samarbetet. Det är också ett sätt att bidra till en del av FN-arbetet som är starkt förknippat med Hammarskjöld.

Frågan om Hammarskjölds död måste få ett svar. Det är viktigt att få klarhet i vad som egentligen hände av respekt för både Hammarskjöld och de medarbetare som miste livet och för generalsekreterarämbetet. Det handlar i ett vidare avseende också om medlemsstaternas respekt för FN-samarbetet och FN-stadgan. Om medlemsstaters regeringar bidrog till att planet störtade blir en ny utredning ett försök att klargöra vad som hände och, om någon är skyldig, förstå hur de politiska intressena såg ut då.

Juristkommissionens rapport ska diskuteras i FN:s generalförsamling den 15 december. Någon måste driva frågan och Sverige bör ta ett initiativ tillsammans med andra. Jan Eliasson bör be den nya svenska regeringen om aktivt stöd för att frågan om Hammarskjölds död en gång för alla ska få den genomlysning den förtjänar. Det är ett utmärkt tillfälle att praktisera talet om öppenhet och transparens i FN-arbetet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer