fbpx
7 oktober, 2015 /

Ta täten i arbetet för fackliga rättigheter, Löfven

FN:s nya utvecklingsagenda ger möjlighet att göra skillnad för miljontals människor, skriver FN-förbundet och fyra fackliga organisationer på världsdagen för anständigt arbete.

I dag den 7 oktober är det världsdagen för anständigt arbete.

Det är en dag för att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen, men också för att ge extra stöd åt arbetet för ett hållbart och anständigt arbetsliv.

Detta arbete har nu fått tydligare fokus i och med FN:s nya agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Sverige bör ta täten i arbetet med att både främja och leva upp till målen för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

Den nya globala utvecklingsagendan bygger på millennieutvecklingsmålen som antogs år 2000. De senaste 25 åren har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom. Antalet människor i den arbetande medelklassen, med en inkomst på över fyra dollar per dag, har nästan tredubblats.

Framgångarna har varit stora, men det finns många utmaningar kvar. 21 miljoner människor sitter fast i slavliknande kontrakt, 170 miljoner barn tvingas att arbeta och 2,3 miljoner människor mister livet på jobbet varje år.

Det är därför mycket glädjande att FN:s medlemsstater för bara lite drygt en vecka sedan enades om en ambitiös agenda med nya globala utvecklingsmål till 2030. Det är också positivt att agendan lyfter fram sysselsättning och anständigt arbete som viktiga verktyg för fattigdomsbekämpning. Vägen ut ur den desperata situationen som fattigdom utgör går oftast genom ett arbete och egen försörjning.

Det är i sin tur avgörande för hållbar, inkluderande och jämlik ekonomisk tillväxt. Vi hoppas därför att världsdagen för anständigt arbete skickar ett tydligt budskap till världens regeringar att arbetet för att uppnå målen i utvecklingsagendan måste inledas omedelbart – och att arbetet måste bygga på full respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.

Fackliga rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. Kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet sker inte endast i mindre utvecklade länder eller diktaturer. På senare tid har vi sett det i vår omedelbara närhet.

I Finland föreslås en rad kraftiga försämringar för löntagarna som äventyrar den grundläggande fria förhandlingsrätten. I Litauen kan anställda sägas upp utan orsak och i Storbritannien vill regeringen begränsa rätten att strejka och uppmuntrar till strejkbryteri. I andra delar av Europa har vi sett hur kollektivavtal och trygghetssystem försämrats i krisens spår.

Det är en djupt oroande utveckling både för enskilda arbetstagare och för ekonomin. Goda arbetsvillkor och rättigheter för löntagare leder till bättre ekonomisk utveckling. Det ger högre produktivitet, starkare konkurrenskraft och större jämlikhet. I en värld präglad av global ekonomisk kris behövs verkligen en agenda för både fler och bättre jobb, även i Sverige och övriga Europa.

Full och produktiv sysselsättning och anständigt arbete för alla är både ett mål och ett medel för att uppnå hållbar utveckling med social integration och ökad jämlikhet och jämställdhet.

Vi uppmanar därför Sveriges regering att tillsammans med övriga EU medlemmar ta genomförandet av Agenda 2030 på största allvar. Vi välkomnar regeringens skrivningar i årets budgetproposition med ökat fokus i biståndspolitiken på produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor samt intentionen att följa ILO:s ”Decent Work Agenda”.

Det ligger också i linje med Sveriges antagna politik för global utveckling, PGU. Nu vill vi se ett genomslag för detta i praktiken, på alla politikområden.

Ansträngningar för ökad sysselsättning och anständigt arbete måste genomsyra hela Sveriges politik, från diplomatiska kontakter via exportfrämjande till utvecklingssamarbetet. Att genom de nya globala målen utrota extrem fattigdom och att göra det på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt är den övergripande utmaningen i vår tid.

Med FN:s nya utvecklingsagenda har vi nu en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals människor runt om i världen.

Göran Arrius, ordförande Saco
Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet
Kristina Henschen, chef Union to Union
Eva Nordmark, ordförande TCO
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer