fbpx
20 mars, 2015 /

Sverige behöver mångfaldsplan

Statsminister Stefan Löfven måste gå före med mångfaldsplan för att åtgärda utanförskapet i Sverige, skriver Svenska FN-förbundet i Aftonbladet i anslutning till FN-dagen mot rasism.

Hot och trakasserier mot Malmös judar och attacker mot kvinnor i slöja är exempel på rasistiska och främlingsfientliga yttringar i Sverige den senaste tiden. Vi har sett våld i storstadsområdenas förorter, hot mot polis- och ambulanspersonal och ett misslyckat terrorattentat i centrala Stockholm. Risken är stor att vi vänjer oss vid en högre konfliktnivå i samhället.

Att se de utmaningar som följer av utanförskapet är en förutsättning för att vidta åtgärder, men det offentliga Sverige tycks ännu inte ha insett vidden av problemen. Statsminister Stefan Löfven presenterar senare i vår regeringens tredje handlingsplan för mänskliga rättigheter. Den måste innehålla tydliga åtgärder mot rasism och etnisk diskriminering och en strategi för mångfald. Bara genom konkreta åtgärder kan det offentliga Sverige skapa ett brett förtroende bland alla som drabbas av utanförskapet.

Sverige tycks bli allt mer polariserat. Samtidigt som flera opinionsundersökningar visar ett brett stöd för en välkomnande flyktingpolitik utsätts människor för våld, diskriminering och utanförskap på grund av sin religiösa eller etniska tillhörighet. FN:s rasdiskrimineringskommitté har i sina rekommendationer till Sveriges regering pekat på bland annat omkring 5 000 anmälda hatbrott per år, problem med antisemitism, islamofobi och afrofobi, diskriminering mot romer och en starkt segregerad arbetsmarknad.

Svenska FN-förbundet har i sina rekommendationer till FN:s människorättsövervakare föreslagit bland annat att Polisen ska få fler hatbrottsgrupper. Hela rättsväsendet, från polis och åklagare till domare, måste få bättre representativitet och kompetens i hatbrottsfrågor. Företag och organisationer bör uppmuntras att se fördelarna med att anställa personer med utländsk bakgrund, men en arbetsgivare som vill öka mångfalden på arbetsplatsen får i dag inte motivera tillsättandet av en tjänst med den sökandes etniska bakgrund. Sverige behöver en nationell oberoende myndighet för mänskliga rättigheter som kan stödja anställda i kommuner och landsting i deras dagliga arbete som ofta rör rättighetsfrågor.

Det är samtidigt angeläget att framhålla goda exempel i både näringslivet och organisationslivet. Allt fler företag inser fördelarna med att ha en personalstyrka med breda språkliga och kulturella erfarenheter. De måste få draghjälp genom till exempel kraftfulla satsningar på validering av utländska betyg och den effektivisering av undervisningen i svenska för invandrare som har aviserats.

Att 3 av 4 i Sverige känner oro för ökad främlingsfientlighet säger något om problemets omfattning och vikten av gemensam kraftsamling. Det yttersta ansvaret för att hålla ihop landet vilar på statsminister Stefan Löfven som nu måste visa att han tar diskriminering och utanförskap på allvar. Det offentliga Sverige – myndigheter, näringsliv och organisationer – präglas fortfarande av strukturer och maktförhållanden som påminner om det gamla industrisamhället. Staten måste föregå med gott exempel och till exempel använda utnämningsmakten för att öka den etniska mångfalden bland chefer i statliga myndigheter.

Den amerikanske presidenten Barack Obama skulle sannolikt inte kunna ha blivit landshövding i Sverige. Det är en insikt som säger något om hur långt vi har kvar till ett samhälle där alla är delaktiga.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer