Det breda stödet i säkerhetsrådet i kampen mot IS är välkommet men rådet borde också ha diskuterat ett FN-mandat för militära attacker mot Syrien, säger Svenska FN-förbundet.
Svenska FN-förbundet kommenterar säkerhetsrådets resolution 2178 mot internationell terrorism och rekrytering av utländska stridande till terrorrörelser.
– Att säkerhetsrådet ger sitt enhälliga stöd till kampen mot den internationella terrorismen är välkommet. Även stödet för militära attacker mot Syrien borde ha prövats trots risken för veto från Ryssland, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.
– Det är av största vikt att resolutionens skrivningar om respekten för mänskliga fri- och rättigheter respekteras. De övertramp i kampen mot terrorismen som skedde både internationellt och i Sverige efter den 11 september får inte upprepas, säger Gabelic.
– Folkrätten och FN-stadgan måste försvaras. Samma krav att agera ansvarsfullt måste ställas på alla länder oavsett vilken konflikt det handlar om. Det gäller inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, säger Aleksander Gabelic.
– Världens länder måste ta generalsekreterare Bans ord om deltagande på allvar. Jobb, framtidsutsikter och politisk frihet för de ungdomar som utgör en stor del av befolkningen i Mellanöstern är det som i längden motverkar grogrund för extremism. Också i Sverige krävs mer genomtänkta integrationsinsatser för att minska frustration, utanförskap och risk för rekrytering till extremiströrelser, avslutar Gabelic.
Hela resolutionstexten kan läsas här.
01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer