fbpx
13 februari, 2014 /

Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater

Svenska FN-förbundet var medarrangör när Frankrikes ambassad inbjöd till diskussion och filmvisning på temat barnsoldater den 12 februari.

Frankrikes ambassad anordnade den 12 februari tillsammans med bland andra Svenska FN-förbundet ett seminarium på ABF-huset i Stockholm. Närvarande under kvällen var Margot Wallström, FN:s tidigare sändebud för sexuellt våld i konflikt, Jean-Pierre Lacroix, Frankrikes ambassadör i Sverige samt Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för Unicef Sverige. Deltog i paneldebatten gjorde också Yasmina Farber, fransk journalist och regissör av dokumentären ”Herrens barn”, och Johnny Vianney Bissakonou, journalist från Centralafrikanska republiken. Moderator för kvällen var Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Jean-Pierre Lacroix invigde kvällen med att berätta om situationen i Centralafrikanska republiken. Landet genomgår en svår humanitär och politisk kris och är i stort behov av hjälp utifrån. Förutom pågående strider har landet i fyra års tid haft problem med den militanta gruppen Herrens motståndsarmé, LRA. Gruppen leds av Joseph Kony, har sitt ursprung i Uganda och har härjat i Afrika i nästan tre decennier. LRA:s metoder är inhumana med massakrer, bränder och våldtäkter som vanliga inslag. Under räder i byar tillfångatas flickor och pojkar för att sedan användas som sexslavar och barnsoldater.

Yasmina Farbers dokumentär ”Herrens barn” visades och lämnade starka intryck hos publiken. Filmen visar en brutal sanning men ger också hopp om en gemensam internationell strävan för att få slut på krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Filmen följdes upp av ett panelsamtal där man diskuterade det aktuella läget i Centralafrikanska republiken samt EU:s och FN:s roll. Panelen problematiserade hur FN:s mandat försvagas i konflikter inom ett lands gränser, behovet av rehabilitering och vikten av att förstärka lokala resurser för att nå ut till de kidnappade barnen.

Brutaliteten i Centralafrikanska republiken har medfört att det internationella samfundet fått upp ögonen och tagit ställning. Internationella brottsmålsdomstolen har i sju år efterlyst Kony och har lyckats gripa en av Konys närmaste män. Det krävs dock mer av det internationella samfundet för att få ett slut på situationen, påpekade moderatorn Linda Nordin.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer