13 februari, 2014 /

Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater

Svenska FN-förbundet var medarrangör när Frankrikes ambassad inbjöd till diskussion och filmvisning på temat barnsoldater den 12 februari.

Frankrikes ambassad anordnade den 12 februari tillsammans med bland andra Svenska FN-förbundet ett seminarium på ABF-huset i Stockholm. Närvarande under kvällen var Margot Wallström, FN:s tidigare sändebud för sexuellt våld i konflikt, Jean-Pierre Lacroix, Frankrikes ambassadör i Sverige samt Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för Unicef Sverige. Deltog i paneldebatten gjorde också Yasmina Farber, fransk journalist och regissör av dokumentären ”Herrens barn”, och Johnny Vianney Bissakonou, journalist från Centralafrikanska republiken. Moderator för kvällen var Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Jean-Pierre Lacroix invigde kvällen med att berätta om situationen i Centralafrikanska republiken. Landet genomgår en svår humanitär och politisk kris och är i stort behov av hjälp utifrån. Förutom pågående strider har landet i fyra års tid haft problem med den militanta gruppen Herrens motståndsarmé, LRA. Gruppen leds av Joseph Kony, har sitt ursprung i Uganda och har härjat i Afrika i nästan tre decennier. LRA:s metoder är inhumana med massakrer, bränder och våldtäkter som vanliga inslag. Under räder i byar tillfångatas flickor och pojkar för att sedan användas som sexslavar och barnsoldater.

Yasmina Farbers dokumentär ”Herrens barn” visades och lämnade starka intryck hos publiken. Filmen visar en brutal sanning men ger också hopp om en gemensam internationell strävan för att få slut på krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Filmen följdes upp av ett panelsamtal där man diskuterade det aktuella läget i Centralafrikanska republiken samt EU:s och FN:s roll. Panelen problematiserade hur FN:s mandat försvagas i konflikter inom ett lands gränser, behovet av rehabilitering och vikten av att förstärka lokala resurser för att nå ut till de kidnappade barnen.

Brutaliteten i Centralafrikanska republiken har medfört att det internationella samfundet fått upp ögonen och tagit ställning. Internationella brottsmålsdomstolen har i sju år efterlyst Kony och har lyckats gripa en av Konys närmaste män. Det krävs dock mer av det internationella samfundet för att få ett slut på situationen, påpekade moderatorn Linda Nordin.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer