fbpx
13 maj, 2015 /

Frågetecken i fallet Kompass

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med den svenske tjänstemannen Anders Kompass som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp, skriver Aleksander Gabelic.

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med Anders Kompass, den svenske tjänstemannen som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Flera utredningar pågår inklusive en i Frankrike. Enligt uppgift har nu också USA signalerat att man vill undersöka omständigheterna i fallet. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid, höll nyligen en presskonferens i Genève som inte bidrog till att sprida nytt ljus över historien.

En intern FN-domstol har beordrat att avstängningen av Kompass ska hävas tills FN:s egen utredning är klar. Beslutet är välkommet. Det visar också att större klarhet krävs i hur FN-ledningen har skött ärendet och hur man kommer att agera framöver.

FN och medlemsstaterna måste framför allt upprätthålla den nolltolerans mot sexuella övergrepp som den tidigare generalsekreteraren Kofi Annan och den nuvarande FN-chefen Ban Ki-moon har infört. Domstolen skickar också en tydlig signal om att FN-tjänstemän inte får tystas på det sätt som har skett genom avstängningen av Kompass.

Det är olyckligt att höga FN-företrädare har gjort uttalanden i skuldfrågan under pågående utredning. Utredningen måste få ha sin gång och komma fram till sina slutsatser utan att utsättas för påtryckningar. FN-ledningen bör däremot klargöra hur man ser på upprätthållandet av nolltolerans mot sexuella övergrepp och hur FN i fortsättningen ska agera när personal larmar om misstänkta övergrepp.

Över 100 000 fredsbevarande FN-soldater och -poliser bidrar till säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter världen över. FN-personal gör dagligen förtjänstfulla insatser, ofta i tuffa miljöer, som ger miljoner människor chansen till ett bättre liv. Också mot denna bakgrund är det viktigt att världsorganisationen hanterar anklagelser om övergrepp, intern kritik och signaler om oegentligheter på ett ansvarsfullt sätt.

FN:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar att stå upp för FN:s värdegrund och principen om nolltolerans. Medlemsländerna måste verka för en kultur som uppmuntrar och inte avskräcker FN-tjänstemän från att uppmärksamma missförhållanden. Det är också en fråga som rör effektivitet, öppenhet och transparens i hela FN-systemet.

Även säkerhetsrådet behöver fler länder som står upp för FN:s egna principer och kan bidra till att utveckla FN och stärka dess trovärdighet. Ett starkt och effektivt FN står på dagordningen för Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd. Fallet Anders Kompass är ytterligare ett starkt argument för regeringen att driva den svenska kandidaturen med kraft och verka för en modern, resultatinriktad och aktiv FN-politik.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer