fbpx
13 maj, 2015 /

Frågetecken i fallet Kompass

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med den svenske tjänstemannen Anders Kompass som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp, skriver Aleksander Gabelic.

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med Anders Kompass, den svenske tjänstemannen som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Flera utredningar pågår inklusive en i Frankrike. Enligt uppgift har nu också USA signalerat att man vill undersöka omständigheterna i fallet. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid, höll nyligen en presskonferens i Genève som inte bidrog till att sprida nytt ljus över historien.

En intern FN-domstol har beordrat att avstängningen av Kompass ska hävas tills FN:s egen utredning är klar. Beslutet är välkommet. Det visar också att större klarhet krävs i hur FN-ledningen har skött ärendet och hur man kommer att agera framöver.

FN och medlemsstaterna måste framför allt upprätthålla den nolltolerans mot sexuella övergrepp som den tidigare generalsekreteraren Kofi Annan och den nuvarande FN-chefen Ban Ki-moon har infört. Domstolen skickar också en tydlig signal om att FN-tjänstemän inte får tystas på det sätt som har skett genom avstängningen av Kompass.

Det är olyckligt att höga FN-företrädare har gjort uttalanden i skuldfrågan under pågående utredning. Utredningen måste få ha sin gång och komma fram till sina slutsatser utan att utsättas för påtryckningar. FN-ledningen bör däremot klargöra hur man ser på upprätthållandet av nolltolerans mot sexuella övergrepp och hur FN i fortsättningen ska agera när personal larmar om misstänkta övergrepp.

Över 100 000 fredsbevarande FN-soldater och -poliser bidrar till säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter världen över. FN-personal gör dagligen förtjänstfulla insatser, ofta i tuffa miljöer, som ger miljoner människor chansen till ett bättre liv. Också mot denna bakgrund är det viktigt att världsorganisationen hanterar anklagelser om övergrepp, intern kritik och signaler om oegentligheter på ett ansvarsfullt sätt.

FN:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar att stå upp för FN:s värdegrund och principen om nolltolerans. Medlemsländerna måste verka för en kultur som uppmuntrar och inte avskräcker FN-tjänstemän från att uppmärksamma missförhållanden. Det är också en fråga som rör effektivitet, öppenhet och transparens i hela FN-systemet.

Även säkerhetsrådet behöver fler länder som står upp för FN:s egna principer och kan bidra till att utveckla FN och stärka dess trovärdighet. Ett starkt och effektivt FN står på dagordningen för Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd. Fallet Anders Kompass är ytterligare ett starkt argument för regeringen att driva den svenska kandidaturen med kraft och verka för en modern, resultatinriktad och aktiv FN-politik.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer