fbpx
16 oktober, 2014 /

FN kraftsamlar mot ebola – men mer krävs

FN och WHO måste ha ländernas stöd i arbetet mot ebolaepidemin, säger Svenska FN-förbundet.

Omkring 4 500 personer beräknas ha dött hittills i det utbrott av sjukdomen ebola som har drabbat framför allt Västafrika. Länder som Liberia, Guinea och Sierra Leone är särskilt drabbade mot bakgrund av den instabilitet som råder i regionen.

Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat ebolaepidemin är internationellt nödläge. Hjälpbehoven uppskattas till 7 miljarder svenska kronor. Sverige är sjätte största givare och bidrar till stoppa spridningen, behandla smittade, säkerställa resurser och bevara stabiliteten.

FN:s särskilda sändebud för ebola är David Nabarro.

Påverkar säkerheten

Den 18 september 2014 förklarade säkerhetsrådet att ebolautbrottet i Västafrika inte bara är ett hälsoproblem utan även ett hot mot fred och säkerhet. Samtidigt antogs resolution 2177 om ebola och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade att FN inrättar en ny katastrofinsats. Missionen UNMEER (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) har fem huvuduppgifter: stoppa utbrottet, behandla smittade, säkerställa viktiga tjänster, behålla stabilitet i regionen och förhindra/förebygga fler utbrott. Missionen leds av generalsekreterarens särskilda representant Anthony Banbury

FN:s världslivsmedelsprogram WFP har gett livsmedelsassistans till fler än 430 000 människor som påverkas av ebolakrisen i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Även WFP agerar inom ramen för UNMEER.

– Ebolakrisen är ett resultat bland annat av att västvärlden tidigare inte har tagit sjukdomen på allvar. UNMEER är FN:s första katastrofinsats för hälsofrågor. Nu krävs skyndsamma och samlade åtgärder för både akut hjälp och för att hindra fortsatt spridning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska insatser

Sveriges stöd tillkampen mot ebolautbrottet i Västafrika kanaliseras genom Sida. Sveriges totala humanitära bistånd mot ebola uppgår till 239,3 miljoner kronor (32,9 miljoner dollar). Den 16 oktober 2014 beslutade regeringen att Sida ska avsätta upp till 100 miljoner kronor (13,8 miljoner dollar) för humanitära insatser genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Länkar

UNMEER

WHO

UD:s faktablad om Sveriges insatser för att stoppa ebola (PDF-dokument, )

MSB:s samlingssida om ebola

Krisinformation om ebola

Folkhälsomyndigheten om ebola

Regeringens samlingssida om ebola

Sida om ebola

Aleksander Gabelic om ebola på FN-bloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer