fbpx
16 oktober, 2014 /

FN kraftsamlar mot ebola – men mer krävs

FN och WHO måste ha ländernas stöd i arbetet mot ebolaepidemin, säger Svenska FN-förbundet.

Omkring 4 500 personer beräknas ha dött hittills i det utbrott av sjukdomen ebola som har drabbat framför allt Västafrika. Länder som Liberia, Guinea och Sierra Leone är särskilt drabbade mot bakgrund av den instabilitet som råder i regionen.

Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat ebolaepidemin är internationellt nödläge. Hjälpbehoven uppskattas till 7 miljarder svenska kronor. Sverige är sjätte största givare och bidrar till stoppa spridningen, behandla smittade, säkerställa resurser och bevara stabiliteten.

FN:s särskilda sändebud för ebola är David Nabarro.

Påverkar säkerheten

Den 18 september 2014 förklarade säkerhetsrådet att ebolautbrottet i Västafrika inte bara är ett hälsoproblem utan även ett hot mot fred och säkerhet. Samtidigt antogs resolution 2177 om ebola och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade att FN inrättar en ny katastrofinsats. Missionen UNMEER (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) har fem huvuduppgifter: stoppa utbrottet, behandla smittade, säkerställa viktiga tjänster, behålla stabilitet i regionen och förhindra/förebygga fler utbrott. Missionen leds av generalsekreterarens särskilda representant Anthony Banbury

FN:s världslivsmedelsprogram WFP har gett livsmedelsassistans till fler än 430 000 människor som påverkas av ebolakrisen i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Även WFP agerar inom ramen för UNMEER.

– Ebolakrisen är ett resultat bland annat av att västvärlden tidigare inte har tagit sjukdomen på allvar. UNMEER är FN:s första katastrofinsats för hälsofrågor. Nu krävs skyndsamma och samlade åtgärder för både akut hjälp och för att hindra fortsatt spridning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska insatser

Sveriges stöd tillkampen mot ebolautbrottet i Västafrika kanaliseras genom Sida. Sveriges totala humanitära bistånd mot ebola uppgår till 239,3 miljoner kronor (32,9 miljoner dollar). Den 16 oktober 2014 beslutade regeringen att Sida ska avsätta upp till 100 miljoner kronor (13,8 miljoner dollar) för humanitära insatser genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Länkar

UNMEER

WHO

UD:s faktablad om Sveriges insatser för att stoppa ebola (PDF-dokument, )

MSB:s samlingssida om ebola

Krisinformation om ebola

Folkhälsomyndigheten om ebola

Regeringens samlingssida om ebola

Sida om ebola

Aleksander Gabelic om ebola på FN-bloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer