FN och WHO måste ha ländernas stöd i arbetet mot ebolaepidemin, säger Svenska FN-förbundet.
Omkring 4 500 personer beräknas ha dött hittills i det utbrott av sjukdomen ebola som har drabbat framför allt Västafrika. Länder som Liberia, Guinea och Sierra Leone är särskilt drabbade mot bakgrund av den instabilitet som råder i regionen.
Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat ebolaepidemin är internationellt nödläge. Hjälpbehoven uppskattas till 7 miljarder svenska kronor. Sverige är sjätte största givare och bidrar till stoppa spridningen, behandla smittade, säkerställa resurser och bevara stabiliteten.
FN:s särskilda sändebud för ebola är David Nabarro.
Påverkar säkerheten
Den 18 september 2014 förklarade säkerhetsrådet att ebolautbrottet i Västafrika inte bara är ett hälsoproblem utan även ett hot mot fred och säkerhet. Samtidigt antogs resolution 2177 om ebola och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade att FN inrättar en ny katastrofinsats. Missionen UNMEER (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) har fem huvuduppgifter: stoppa utbrottet, behandla smittade, säkerställa viktiga tjänster, behålla stabilitet i regionen och förhindra/förebygga fler utbrott. Missionen leds av generalsekreterarens särskilda representant Anthony Banbury
FN:s världslivsmedelsprogram WFP har gett livsmedelsassistans till fler än 430 000 människor som påverkas av ebolakrisen i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Även WFP agerar inom ramen för UNMEER.
– Ebolakrisen är ett resultat bland annat av att västvärlden tidigare inte har tagit sjukdomen på allvar. UNMEER är FN:s första katastrofinsats för hälsofrågor. Nu krävs skyndsamma och samlade åtgärder för både akut hjälp och för att hindra fortsatt spridning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Svenska insatser
Sveriges stöd tillkampen mot ebolautbrottet i Västafrika kanaliseras genom Sida. Sveriges totala humanitära bistånd mot ebola uppgår till 239,3 miljoner kronor (32,9 miljoner dollar). Den 16 oktober 2014 beslutade regeringen att Sida ska avsätta upp till 100 miljoner kronor (13,8 miljoner dollar) för humanitära insatser genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Länkar
UD:s faktablad om Sveriges insatser för att stoppa ebola (PDF-dokument, )
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer