13 mars, 2015 /

De Mistura besökte Sverige

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura besökte nyligen Sverige och träffade bland annat representanter för Svenska FN-förbundet.

FN:s särskilde sändebud för Syrien, svensk-italienske Staffan de Mistura, besökte i mitten av mars Sverige. Svenska FN-förbundet passade på att arrangera ett seminarium tillsammans med Folk och Försvar där de Mistura lade fram sin syn på situationen i Syrien och möjligheterna till fred.

Staffan de Mistura har varit FN:s Syriensändebud sedan i juli 2014 och efterträdde på posten veterandiplomaten Lakhdar Brahimi. Vid det fullsatta seminariet i Stockholm på onsdagen lyfte han vikten av att till varje pris stoppa den negativa våldsspiralen. Han jämförde dagens konflikt i Syrien med folkmorden i Srebrenica och Rwanda och konstaterade att enda sättet att isolera terrorgruppen Islamska staten är att hitta en lösning på Syrienkonflikten.

Staffan de Mistura tog även upp att den enda vägen framåt är en politisk lösning på konflikten, något som alla inblandade parter är införstådda med trots att de agerar som om kriget går att vinna militärt. Syriensändebudet menade också att förfarandet ”Uniting for Peace” skulle kunna bidra till en lösning av konflikten. Enligt resolutionen med samma namn är det möjligt att kringgå ett låst säkerhetsråd genom att frågan tas upp generalförsamlingen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer