fbpx
13 mars, 2015 /

De Mistura besökte Sverige

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura besökte nyligen Sverige och träffade bland annat representanter för Svenska FN-förbundet.

FN:s särskilde sändebud för Syrien, svensk-italienske Staffan de Mistura, besökte i mitten av mars Sverige. Svenska FN-förbundet passade på att arrangera ett seminarium tillsammans med Folk och Försvar där de Mistura lade fram sin syn på situationen i Syrien och möjligheterna till fred.

Staffan de Mistura har varit FN:s Syriensändebud sedan i juli 2014 och efterträdde på posten veterandiplomaten Lakhdar Brahimi. Vid det fullsatta seminariet i Stockholm på onsdagen lyfte han vikten av att till varje pris stoppa den negativa våldsspiralen. Han jämförde dagens konflikt i Syrien med folkmorden i Srebrenica och Rwanda och konstaterade att enda sättet att isolera terrorgruppen Islamska staten är att hitta en lösning på Syrienkonflikten.

Staffan de Mistura tog även upp att den enda vägen framåt är en politisk lösning på konflikten, något som alla inblandade parter är införstådda med trots att de agerar som om kriget går att vinna militärt. Syriensändebudet menade också att förfarandet ”Uniting for Peace” skulle kunna bidra till en lösning av konflikten. Enligt resolutionen med samma namn är det möjligt att kringgå ett låst säkerhetsråd genom att frågan tas upp generalförsamlingen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer