fbpx
25 april, 2014 /

Brev till riksdagen om barnäktenskap

Svenska FN-förbundet uppmanar riksdagens justitieutskott att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap i Sverige. Läs brevet här!

Regeringen presenterade nyligen propositionen ”Stärkt skydd mot barnäktenskap och tvångsäktenskap” (2013/14:208) som behandlas i riksdagen den 27 maj. Inför föredragningen i justitieutskottet den 29 april uppmanar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin utskottets ledamöter att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap när någon av parterna har anknytning till Sverige.

Barnäktenskap är ett globalt problem som finns också i Sverige. Här lever 70 000 unga i rädsla över att inte få välja sin partner. Svenska FN-förbundet har under två år bildat opinion för ett totalförbud mot alla former av barnäktenskap i Sverige. Förbundet driver Facebook-gruppen Stoppa barnäktenskap med över 10 000 medlemmar och engagerar ett nätverk av organisationer och personer.

Nedan följer brevet från Svenska FN-förbundet till ledamöterna i justitieutskottet.

Stockholm den 24 april 2014

Till dig som är ledamot i justitieutskottet i Sveriges riksdag

Hjälp oss att stoppa barnäktenskap i Sverige

Ungdomsstyrelsen, numera Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har rapporterat att 70 000 ungdomar i åldern 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Av dem är det 8 500 som ofta oroar sig över att inte kunna välja partner. Det är ett stort svek mot landets unga. Barnäktenskap bryter mot FN:s barnkonvention, kvinnokonventionen och en rad andra överenskommelser om mänskliga rättigheter som Sverige har anslutit sig till.

Regeringens proposition 2013/14:208 om stärkt skydd mot barn- och tvångsäktenskap i Sverige är ett steg i rätt riktning men går dessvärre inte tillräckligt långt. I dag är det möjligt att godkänna barnäktenskap om särskilda skäl finns. Regeringen föreslår en skärpning som innebär att synnerliga skäl ska krävas. Regeringen överlåter åt myndigheterna att skapa praxis och lämnar därmed fältet öppet för undantag även i fortsättningen. Vi ser en uppenbar risk att samhället även framöver kommer att svika unga flickor och pojkar som gifts bort mot sin vilja.

Det har i debatten sagts att enstaka undantag från ett förbud mot barnäktenskap ska kunna göras för nyanlända som är strax under 18 år, har barn tillsammans och som redan är gifta när de kommer till Sverige. Det huvudsakliga problemet med propositionen är emellertid den föreslagna möjligheten att vid synnerliga skäl erkänna även äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag mellan personer med hemvist eller medborgarskap i Sverige (1 kap 8 a §). Det innebär att tusentals unga i Sverige kommer att tvingas fortsätta leva i rädsla att giftas bort mot sin vilja. Vi anser att förbudet mot barnäktenskap måste vara absolut när någon av parterna har anknytning till Sverige.

Vid ett seminarium i riksdagen den 4 december 2013 arrangerat av Svenska FN-förbundet och RFSU uttrycktes bred enighet om en restriktiv lagstiftning. Inför utskottsbehandlingen av proposition 2013/2014:208 riktar vi nu en uppmaning till dig. Du har nu en historisk chans att sätta stopp för alla barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Bara ett totalförbud sänder en tillräckligt stark politisk signal och ger ett fullgott rättsligt skydd för alla de ungdomar i Sverige som lever i rädsla för att giftas bort. Bara genom ett totalförbud kan vi få ett slut på sveket mot Sveriges unga.

Med vänlig hälsning

SVENSKA FN-FÖRBUNDET

Aleksander Gabelic, ordförande

Linda Nordin, generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer