Svenska FN-förbundet uppmanar riksdagens justitieutskott att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap i Sverige. Läs brevet här!
Regeringen presenterade nyligen propositionen ”Stärkt skydd mot barnäktenskap och tvångsäktenskap” (2013/14:208) som behandlas i riksdagen den 27 maj. Inför föredragningen i justitieutskottet den 29 april uppmanar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin utskottets ledamöter att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap när någon av parterna har anknytning till Sverige.
Barnäktenskap är ett globalt problem som finns också i Sverige. Här lever 70 000 unga i rädsla över att inte få välja sin partner. Svenska FN-förbundet har under två år bildat opinion för ett totalförbud mot alla former av barnäktenskap i Sverige. Förbundet driver Facebook-gruppen Stoppa barnäktenskap med över 10 000 medlemmar och engagerar ett nätverk av organisationer och personer.
Nedan följer brevet från Svenska FN-förbundet till ledamöterna i justitieutskottet.
Stockholm den 24 april 2014
Till dig som är ledamot i justitieutskottet i Sveriges riksdag
Hjälp oss att stoppa barnäktenskap i Sverige
Ungdomsstyrelsen, numera Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har rapporterat att 70 000 ungdomar i åldern 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Av dem är det 8 500 som ofta oroar sig över att inte kunna välja partner. Det är ett stort svek mot landets unga. Barnäktenskap bryter mot FN:s barnkonvention, kvinnokonventionen och en rad andra överenskommelser om mänskliga rättigheter som Sverige har anslutit sig till.
Regeringens proposition 2013/14:208 om stärkt skydd mot barn- och tvångsäktenskap i Sverige är ett steg i rätt riktning men går dessvärre inte tillräckligt långt. I dag är det möjligt att godkänna barnäktenskap om särskilda skäl finns. Regeringen föreslår en skärpning som innebär att synnerliga skäl ska krävas. Regeringen överlåter åt myndigheterna att skapa praxis och lämnar därmed fältet öppet för undantag även i fortsättningen. Vi ser en uppenbar risk att samhället även framöver kommer att svika unga flickor och pojkar som gifts bort mot sin vilja.
Det har i debatten sagts att enstaka undantag från ett förbud mot barnäktenskap ska kunna göras för nyanlända som är strax under 18 år, har barn tillsammans och som redan är gifta när de kommer till Sverige. Det huvudsakliga problemet med propositionen är emellertid den föreslagna möjligheten att vid synnerliga skäl erkänna även äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag mellan personer med hemvist eller medborgarskap i Sverige (1 kap 8 a §). Det innebär att tusentals unga i Sverige kommer att tvingas fortsätta leva i rädsla att giftas bort mot sin vilja. Vi anser att förbudet mot barnäktenskap måste vara absolut när någon av parterna har anknytning till Sverige.
Vid ett seminarium i riksdagen den 4 december 2013 arrangerat av Svenska FN-förbundet och RFSU uttrycktes bred enighet om en restriktiv lagstiftning. Inför utskottsbehandlingen av proposition 2013/2014:208 riktar vi nu en uppmaning till dig. Du har nu en historisk chans att sätta stopp för alla barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Bara ett totalförbud sänder en tillräckligt stark politisk signal och ger ett fullgott rättsligt skydd för alla de ungdomar i Sverige som lever i rädsla för att giftas bort. Bara genom ett totalförbud kan vi få ett slut på sveket mot Sveriges unga.
Med vänlig hälsning
SVENSKA FN-FÖRBUNDET
Aleksander Gabelic, ordförande
Linda Nordin, generalsekreterare
29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer07 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.
Läs mer