fbpx
19 september, 2024 /

Lagändring i Irak kan legalisera barnäktenskap

Parlamentet i Irak överväger en lagändring som skulle ge religiösa myndigheter makt att styra över äktenskaps- och arvsfrågor i stället för att följa statliga lagar. Det kan få långtgående konsekvenser för grundläggande mänskliga rättigheter, särskilt för flickor och kvinnor. Den 4 augusti 2024 avslutades den första behandlingen av förslaget. Två ytterligare behandlingar samt en debatt väntar innan omröstning kan ske.

Om lagförslaget godkänns skulle det tillåta äktenskap för flickor så unga som nio år, något som skulle urholka det redan svaga rättsskyddet för kvinnor, särskilt inom områden som skilsmässa och arv. Oregistrerade äktenskap har länge fungerat som ett kryphål för barnäktenskap i Irak, och dessa äktenskap har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Enligt en rapport från Human Rights Watch (mars 2024) är 28 procent av flickorna i Irak gifta innan de fyller 18 år. FN:s hjälpmission i Irak (UNAMI) rapporterar att 22 procent av oregistrerade äktenskap involverar flickor under 14 år.

Motståndet mot förslaget är stort. Kvinnoaktivister och lagstiftare i Irak varnar för att förslaget skulle innebära ett katastrofalt steg tillbaka för kvinnors rättigheter. Kvinnliga parlamentsledamöter från flera partier har gått samman för att stoppa lagen och människorättsgrupper har organiserat stora protester. Liknande lagändringar föreslogs både 2014 och 2017 men stoppades då, något som ger hopp om att förslaget även denna gång kan blockeras.

Läs hela på www.hrw.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Den föreslagna lagändringen är ett allvarligt hot mot flickors rättigheter, välbefinnande och framtid. Om den föreslagna förändringen genomförs riskerar flickor att utsättas för ökat sexuellt och fysiskt våld samtidigt som deras hälsa försämras och deras tillgång till utbildning och arbetsmöjligheter begränsas.

Utvecklingen i Irak är en del av en oroande global trend där konservativa krafter försöker återinföra skadliga traditioner och sedvänjor. Ett annat exempel på detta att Gambias regering den 15 juli upphävde den lag som förbjuder könsstympning – ett beslut som stöds av vissa religiösa och politiska ledare i landet.

FN:s befolkningsfond UNFPA står i frontlinjen för att skydda flickors rättigheter och deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Sedan 2011 har Svenska FN-förbundet tillsammans med UNFPA arbetat för att motverka skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning, särskilt i Afar-regionen i norra Etiopien.

Det är mer angeläget än någonsin att stödja UNFPA:s arbete och stå upp för flickors och kvinnors rättigheter. Tillsammans kan vi kämpa mot hoten mot jämställdheten och kräva att alla flickor får möjlighet till en trygg och hoppfull framtid. Stöd UNFPA:s arbete och bli en del av förändringen! Läs mer här!

Senaste nytt

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer