Benin Taleb var en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för globala målen under 2021.
16 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Benin: ”Andra barn inte ska behöva uppleva krig”

Benin Taleb är xx år, bor i Göteborg och har engagerat sig för fred och säkerhet samt mänskliga rättigheter i Göteborgs FN-förening. Under 2021 har hon varit en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för de globala målen.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Dels från mina studier då jag läser statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Dels har min barndom stärkt mitt intresse för FN eftersom jag växte upp under Irak-kriget. Jag har alltid haft ett intresse för allt som rör samhället. På grund av kriget var inte min barndom den bästa. Jag kunde inte gå ut och springa på gatan, det fanns risk att bli kidnappad eller hamna i mitten av en konflikt. Att uppleva allt det som ett barn har verkligen fått mig att brinna för att andra barn inte ska leva så. Utöver min barndom handlar det också om kultur. Jag växte upp med idén att du som tjej inte ska spela fotboll eller vara högljudd. När jag kom till Sverige såg jag mitt liv i Irak från ett annat perspektiv. Både skillnaden i kultur och min barndom väckte alltså mitt intresse för FN-frågor. 

Hur blev du först engagerad inom FN-rörelsen?
– Jag har länge haft ett stort intresse för fred och säkerhet. För något år sedan var jag med på en föreläsning kring hur man kan engagera sig i FN-rörelsen och i samband med föreläsningen bestämde jag mig för att börja engagera mig som medlem i grupperna för fred- och säkerhet samt mänskliga rättigheter i Göteborgs FN-förening. Ganska fort valdes jag sedan till ledare inom fred- och säkerhetsgruppen. Vi har sedan dess anordnat workshops, events och filmvisningar kring ämnen så som mänskliga rättigheter, fred & säkerhet samt våld mot kvinnor. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
– Jag vill engagera mig mer. Jag tänkte att det är något som ger erfarenhet samtidigt som det verkade roligt. Det kändes kul att bli antagen och jag är väldigt glad att jag valde att ansöka. Jag får prata om saker jag själv är intresserad av samtidigt som jag känner att jag bidrar med något. Ambassadörsrollen skiljer sig från min roll som ledare eftersom att jag som ambassadör inte behöver planera aktiviteterna från start, det har varit kul att kunna välja de uppdrag jag är intresserad av.  

Vilka FN-frågor är viktigast för dig?
– För mig är alla frågor lika viktiga eftersom alla målen i Agenda 2030 kompletterar varandra. Men jag tycker att det är extra viktigt att satsa på fred och säkerhet. Om inte folk hade krigat mot varandra hade problem så som hungersnöd och säkerhet varit mycket enklare att lösa. Man ska känna sig trygg där man bor och framförallt barn måste växa upp i trygghet. Det är en väldigt viktig fråga för mig. När det finns fred så följer medmänskligheten med. 

Vad har du fått göra under din tid som ambassadör?
– Jag har hållit i många föreläsningar och en del workshops. Många av föreläsningarna handlar om vad de globala målen är samt vad varje mål innebär rent konkret. Under vissa föreläsningar har anordnaren specifika önskemål de vill att jag ska prata om, så som jämställdhet och klimatet. Jag har föreläst för olika organisationer, studieförbund och skolor. Nyligen fick jag också hålla min första fysiska föreläsning sedan pandemin på en gymnasieskola i Göteborg. 

Vad har varit roligast?
– Jag hade en föreläsning med en kille som också är ambassadör under en studiedag för studieförbundet SINUS. Det var väldigt kul, en stor del av personalen deltog och de bidrog med många intressanta frågor. Det var kul att lyssna på alla diskussioner kring de olika målen i Agenda 2030. 

Vad driver dig till att fortsätta engagera dig?
– För att vi ska kunna uppnå den framtid vi vill. Jag tror att en viktig del för att uppnå det är information. Det finns många ungdomar som inte riktigt vet vad FN arbetar med. När jag gick i gymnasiet hade jag knappt hört något om FN. Det är många som skulle kunna tänka sig att engagera sig om de bara visste vilka möjligheter som finns.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer