fbpx
Benin Taleb var en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för globala målen under 2021.
16 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Benin: ”Andra barn inte ska behöva uppleva krig”

Benin Taleb bor i Göteborg och har engagerat sig för fred och säkerhet samt mänskliga rättigheter i Göteborgs FN-förening. Under 2021 har hon varit en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för de globala målen.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Dels från mina studier då jag läser statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Dels har min barndom stärkt mitt intresse för FN eftersom jag växte upp under Irak-kriget. Jag har alltid haft ett intresse för allt som rör samhället. På grund av kriget var inte min barndom den bästa. Jag kunde inte gå ut och springa på gatan, det fanns risk att bli kidnappad eller hamna i mitten av en konflikt. Att uppleva allt det som ett barn har verkligen fått mig att brinna för att andra barn inte ska leva så. Utöver min barndom handlar det också om kultur. Jag växte upp med idén att du som tjej inte ska spela fotboll eller vara högljudd. När jag kom till Sverige såg jag mitt liv i Irak från ett annat perspektiv. Både skillnaden i kultur och min barndom väckte alltså mitt intresse för FN-frågor. 

Hur blev du först engagerad inom FN-rörelsen?
– Jag har länge haft ett stort intresse för fred och säkerhet. För något år sedan var jag med på en föreläsning kring hur man kan engagera sig i FN-rörelsen och i samband med föreläsningen bestämde jag mig för att börja engagera mig som medlem i grupperna för fred- och säkerhet samt mänskliga rättigheter i Göteborgs FN-förening. Ganska fort valdes jag sedan till ledare inom fred- och säkerhetsgruppen. Vi har sedan dess anordnat workshops, events och filmvisningar kring ämnen så som mänskliga rättigheter, fred & säkerhet samt våld mot kvinnor. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
– Jag vill engagera mig mer. Jag tänkte att det är något som ger erfarenhet samtidigt som det verkade roligt. Det kändes kul att bli antagen och jag är väldigt glad att jag valde att ansöka. Jag får prata om saker jag själv är intresserad av samtidigt som jag känner att jag bidrar med något. Ambassadörsrollen skiljer sig från min roll som ledare eftersom att jag som ambassadör inte behöver planera aktiviteterna från start, det har varit kul att kunna välja de uppdrag jag är intresserad av.  

Vilka FN-frågor är viktigast för dig?
– För mig är alla frågor lika viktiga eftersom alla målen i Agenda 2030 kompletterar varandra. Men jag tycker att det är extra viktigt att satsa på fred och säkerhet. Om inte folk hade krigat mot varandra hade problem så som hungersnöd och säkerhet varit mycket enklare att lösa. Man ska känna sig trygg där man bor och framförallt barn måste växa upp i trygghet. Det är en väldigt viktig fråga för mig. När det finns fred så följer medmänskligheten med. 

Vad har du fått göra under din tid som ambassadör?
– Jag har hållit i många föreläsningar och en del workshops. Många av föreläsningarna handlar om vad de globala målen är samt vad varje mål innebär rent konkret. Under vissa föreläsningar har anordnaren specifika önskemål de vill att jag ska prata om, så som jämställdhet och klimatet. Jag har föreläst för olika organisationer, studieförbund och skolor. Nyligen fick jag också hålla min första fysiska föreläsning sedan pandemin på en gymnasieskola i Göteborg. 

Vad har varit roligast?
– Jag hade en föreläsning med en kille som också är ambassadör under en studiedag för studieförbundet SINUS. Det var väldigt kul, en stor del av personalen deltog och de bidrog med många intressanta frågor. Det var kul att lyssna på alla diskussioner kring de olika målen i Agenda 2030. 

Vad driver dig till att fortsätta engagera dig?
– För att vi ska kunna uppnå den framtid vi vill. Jag tror att en viktig del för att uppnå det är information. Det finns många ungdomar som inte riktigt vet vad FN arbetar med. När jag gick i gymnasiet hade jag knappt hört något om FN. Det är många som skulle kunna tänka sig att engagera sig om de bara visste vilka möjligheter som finns.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer