fbpx
Elin Gradin och engagerade elever på Räddningsgymnasiet Sandö. Foto: Elin Gradin
5 oktober, 2021 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

”Jag har världens bästa jobb”

Regnet faller ner på oss från en grå himmel och jag befinner mig vid MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, övningsområde på Högberget utanför Kramfors. Där har vi på Räddningsgymnasiet Sandö placerat en stor övning för skolans elever. En jordskedsolycka är sceneriet vi jobbar utifrån. Platsen skulle i verkligheten kunna ha varit jordskredet i Gjerdrum i Norge i december 2020 eller jordbävningen på södra Haiti i augusti i år.

Att jobba med dagsaktuella och verklighetsnära, ofta globala, utmaningar och fenomen är grunden i det pedagogiska upplägget hos oss på Räddningsgymnasiet. Via problembaserat lärandet tar våra elever sig an stora och små frågor, ofta kopplade till FN och Agenda 2030. Att kunna sätta teorin i sammanhang genom praktisk tillämpning tycker jag ökar förståelsen hos eleverna.

Vårt läge på Sandö möjliggör en intressant och unik samverkan med våra grannar MSB och Folke Bernadotteakademin. Hur jobbar ambulanssjukvårdaren vid en terrorattack mot en buss? Hur går det att minska risken för valfusk när det första demokratiska valet ska genomföras i ett land? Vilka principer styr arbetet vid humanitära insatser?

Räddningsgymnasiet blev certifierad FN-skola 2013 och integrerar idag FN-frågorna under hela läsåret. Även vår engagerade FN-elevförening hakar på och arrangerar aktiviteter utifrån aktuella frågor.

Året höjdpunkt är när vi genomför vårt FN-rollspel. Det är högtidliga dagar där eleverna med stort engagemang går in i rollen av det land de företräder. Eleverna samarbetar och skriver öppningstal och resolutioner för brinnande livet inför förhandlingarna i Generalförsamlingen. Tänk att FN valt att förlägga ett av deras möten hos oss på Sandö, så häftigt!

Som lärare kan jag checka av många förmågor eleverna visar under rollspelet. Det är fantastiskt att se elevernas engagemang och vilja att försöka nå lösningar på svåra frågor. För hur lätt är det egentligen att komma överens i frågor kring vem som ska ta ansvar i hanteringen av minor eller vem som ska finansiera klimatomställningen? Mötet avslutas och eleverna uttrycker: ”Det här var det roligaste jag gjort i skolan! Vi måste ha FN-rollspel nästa år också!” 

Jag har världens bästa jobb och jag är tacksam över att varje dag få bidra till att skapa lärande, nyfikenhet och engagemang hos unga människor.

Elin Gradin
Lärare på Räddningsgymnasiet Sandö och Årets FN-lärare 2021

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer