fbpx
Gruppfoto av deltagarna. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt
21 september, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Kizwalo Simbila kämpar för att stärka mental hälsa

“Jag har upplevt ångest”. “Jag vet vad jag ska göra när jag känner ångestkänslor”. “Jag har pratat med någon om min ångest”.

Post-it lappar som visar ordet “Yes” eller “No” hålls upp av ett 40-tal unga personer efter varje påstående. De som vill delar med sig av sina tankar om mental hälsa och andra ger tips på hur man kan hantera sin ångest.

Den 1 maj, dagen som inledde Mental Health Awareness Month, vandrade vi i den fantastiskt vackra nationalparken Pugu som ligger en timme utanför Dar es Salaam i Tanzania. Eftersom temat för årets Mental Health Awareness Month var ångest, fokuserade dagens aktivitet på det.

Vandringen organiserades av civilsamhällsorganisationen WatuKonekt, som jobbar för att främja mental hälsa i Tanzania. Uppe på ett berg med utsikt över Dar es Salaam hölls en workshop där representanter från WatuKonekt förberett olika påståenden kopplade till mental hälsa och ångest. Efter den ganska intensiva vandringen i hettan var det skönt att få sitta ner, dricka vatten, prata, lyssna och reflektera.

Efter vandringen satte jag mig ner och intervjuade Kizwalo Simbila som grundat WatuKonekt.

– Mental ohälsa är ett allvarligt problem i Tanzania. Till skillnad från andra kulturer, som i väst, tar man inte saker så seriöst här i Tanzania. Vi delar inte med oss av våra problem. Men vi har problem här också. Vi behöver förespråkare av mental hälsa som kan vända trenden, berättar Kizwalo.

Utsikt över Dar es Salaam. Foto: Louise Christiansson.

Kizwalo berättar om olika problem som finns i Tanzania:

– Det finns problem som självmord, depression, stress, nedstämdhet och ångest. Till exempel ensamstående mödrar som kämpar, föräldrar som gått bort, arbetslöshet, förhållanden, svårigheter med att betala hyran. Att inte kunna betala av sina lån och skolavgifter. Det finns många olika saker som leder till mental ohälsa i Tanzania.

– Att prata om mental hälsa är viktigt eftersom vi behöver skapa så mycket kunskap som möjligt. Många i Tanzania känner inte till mental hälsa, så genom att prata om det kan vi hjälpa de som upplever mental ohälsa. Det är viktigt att skapa medvetenhet. Jag grundade WatuKonekt av en anledning: för att kunna hjälpa personer med mental ohälsa i Tanzania, att se hur vi kan främja mental hälsa och hjälpa samhället i Tanzania. Jag fick idén under Covid-19 pandemin. Innan pandemin visste jag inte vad mental ohälsa var. Jag insåg att vi i Tanzania inte har personal som kan hjälpa personer med mental ohälsa.

Kizwalo var tidigare aktiv i den lokala FN-föreningen på Mwanza University, som ligger i norra Tanzania.

– Genom att engagera mig i FN-föreningen lärde jag mig mycket om hur föreningar fungerar. Det fick mig att bli mer aktiv och att förstå kraften som ett community kan ha – hur anknytningen som vi skapar kan skapa nya möjligheter. När jag startade WatuKonekt kunde jag använda mig av mina kunskaper och erfarenheter från FN-föreningen.

Vandringen i Pugu är den första aktiviteten som sker i naturen.

– Vi ville arrangera en aktivitet som integrerar natur, motion och mental hälsa. Tidigare har vi mest haft träffar på restauranger, det här är första gången vi gör något i naturen. Senare kommer vi att campa. Jag har insett att naturen får personer att koppla bort från allt annat ett tag och prata – inget jobb, inga telefoner, inget internet. Man är bara sig själv. Det är en bra miljö att slappna av i, utan stress, berättar Kizwalo.

‘Watu’ betyder ‘folk’ på swahili. Och att folk att ‘konekt’ är ett av organisationens syften.

– Vi vill organisera olika aktiviteter som kan skapa ett community, få personer att knyta an till varandra. Vandringen i Pugu var ett bra sätt att både motionera och umgås på samma gång, vilket är bra för mental hälsa. Att vara ute i naturen är också bra för att främja mental hälsa. Så vi tyckte att vandringen i Pugu var perfekt – att motionera, lära känna varandra, och prata om ångest, säger Kizwalo.

Kizwalo Simbila. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt

Kizwalo reflekterar över framtiden för mental hälsa och låter hoppfull när han tänker på WatuKonekts framtid.

– I framtiden hoppas jag att mental hälsa kommer stärkas i Tanzania. Att fler är medvetna. För till skillnad från andra länder så går personer här inte i terapi eller pratar med psykologer, eftersom vi inte tar mental hälsa så seriöst.

– Vårt community växer. Vi ser att personer är väldigt positiva och det motiverar oss. Vi trodde aldrig att vi skulle komma så här långt. Vi försöker verkligen att lösa problemen i våra samhällen. Vi älskar att skaffa nya kompisar. Vi kommer göra fler aktiviteter och har en podcast på gång. Stay tuned!

Följ Watukonekt på instagram: @watukonekt

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer