fbpx
Gruppfoto av deltagarna. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt
21 september, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Kizwalo Simbila kämpar för att stärka mental hälsa

“Jag har upplevt ångest”. “Jag vet vad jag ska göra när jag känner ångestkänslor”. “Jag har pratat med någon om min ångest”.

Post-it lappar som visar ordet “Yes” eller “No” hålls upp av ett 40-tal unga personer efter varje påstående. De som vill delar med sig av sina tankar om mental hälsa och andra ger tips på hur man kan hantera sin ångest.

Den 1 maj, dagen som inledde Mental Health Awareness Month, vandrade vi i den fantastiskt vackra nationalparken Pugu som ligger en timme utanför Dar es Salaam i Tanzania. Eftersom temat för årets Mental Health Awareness Month var ångest, fokuserade dagens aktivitet på det.

Vandringen organiserades av civilsamhällsorganisationen WatuKonekt, som jobbar för att främja mental hälsa i Tanzania. Uppe på ett berg med utsikt över Dar es Salaam hölls en workshop där representanter från WatuKonekt förberett olika påståenden kopplade till mental hälsa och ångest. Efter den ganska intensiva vandringen i hettan var det skönt att få sitta ner, dricka vatten, prata, lyssna och reflektera.

Efter vandringen satte jag mig ner och intervjuade Kizwalo Simbila som grundat WatuKonekt.

– Mental ohälsa är ett allvarligt problem i Tanzania. Till skillnad från andra kulturer, som i väst, tar man inte saker så seriöst här i Tanzania. Vi delar inte med oss av våra problem. Men vi har problem här också. Vi behöver förespråkare av mental hälsa som kan vända trenden, berättar Kizwalo.

Utsikt över Dar es Salaam. Foto: Louise Christiansson.

Kizwalo berättar om olika problem som finns i Tanzania:

– Det finns problem som självmord, depression, stress, nedstämdhet och ångest. Till exempel ensamstående mödrar som kämpar, föräldrar som gått bort, arbetslöshet, förhållanden, svårigheter med att betala hyran. Att inte kunna betala av sina lån och skolavgifter. Det finns många olika saker som leder till mental ohälsa i Tanzania.

– Att prata om mental hälsa är viktigt eftersom vi behöver skapa så mycket kunskap som möjligt. Många i Tanzania känner inte till mental hälsa, så genom att prata om det kan vi hjälpa de som upplever mental ohälsa. Det är viktigt att skapa medvetenhet. Jag grundade WatuKonekt av en anledning: för att kunna hjälpa personer med mental ohälsa i Tanzania, att se hur vi kan främja mental hälsa och hjälpa samhället i Tanzania. Jag fick idén under Covid-19 pandemin. Innan pandemin visste jag inte vad mental ohälsa var. Jag insåg att vi i Tanzania inte har personal som kan hjälpa personer med mental ohälsa.

Kizwalo var tidigare aktiv i den lokala FN-föreningen på Mwanza University, som ligger i norra Tanzania.

– Genom att engagera mig i FN-föreningen lärde jag mig mycket om hur föreningar fungerar. Det fick mig att bli mer aktiv och att förstå kraften som ett community kan ha – hur anknytningen som vi skapar kan skapa nya möjligheter. När jag startade WatuKonekt kunde jag använda mig av mina kunskaper och erfarenheter från FN-föreningen.

Vandringen i Pugu är den första aktiviteten som sker i naturen.

– Vi ville arrangera en aktivitet som integrerar natur, motion och mental hälsa. Tidigare har vi mest haft träffar på restauranger, det här är första gången vi gör något i naturen. Senare kommer vi att campa. Jag har insett att naturen får personer att koppla bort från allt annat ett tag och prata – inget jobb, inga telefoner, inget internet. Man är bara sig själv. Det är en bra miljö att slappna av i, utan stress, berättar Kizwalo.

‘Watu’ betyder ‘folk’ på swahili. Och att folk att ‘konekt’ är ett av organisationens syften.

– Vi vill organisera olika aktiviteter som kan skapa ett community, få personer att knyta an till varandra. Vandringen i Pugu var ett bra sätt att både motionera och umgås på samma gång, vilket är bra för mental hälsa. Att vara ute i naturen är också bra för att främja mental hälsa. Så vi tyckte att vandringen i Pugu var perfekt – att motionera, lära känna varandra, och prata om ångest, säger Kizwalo.

Kizwalo Simbila. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt

Kizwalo reflekterar över framtiden för mental hälsa och låter hoppfull när han tänker på WatuKonekts framtid.

– I framtiden hoppas jag att mental hälsa kommer stärkas i Tanzania. Att fler är medvetna. För till skillnad från andra länder så går personer här inte i terapi eller pratar med psykologer, eftersom vi inte tar mental hälsa så seriöst.

– Vårt community växer. Vi ser att personer är väldigt positiva och det motiverar oss. Vi trodde aldrig att vi skulle komma så här långt. Vi försöker verkligen att lösa problemen i våra samhällen. Vi älskar att skaffa nya kompisar. Vi kommer göra fler aktiviteter och har en podcast på gång. Stay tuned!

Följ Watukonekt på instagram: @watukonekt

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer