fbpx
Barn skrikande ‘vår framtid’ samtidigt som de håller skyltar med de globala målen. Foto: Malin Håkansson
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: FN-förbundet kämpar för Tanzanias framtid

Jag har spenderat fyra lärorika månader som praktikant på Tanzanias FN-förbund. Det är nu vardag att boka en trehjuling på morgonen på väg till jobbet. Har vant mig vid det varma kontoret där takfläktarna går på högvarv för att skapa en frisk bris. Blir dock lika förvånad av att det inte blivit svalare när det är dags att promenera hem från jobbet. Förvåningen bytts ut mot glädje när jag kan köpa med mig mango, avokado och cashewnötter från en liten butik på vägen hem.

Luftfuktigheten på nätterna, ljudet från generatorn när det är elavbrott och det konstanta tutandet i trafiken är några av de saker jag kanske inte kommer att sakna. Däremot kommer jag garanterat sakna kollegor och ungdomars kämpaglöd för att skapa hållbara förändringar.

Deras kamp är genuin och på riktig, här och nu. Kampen för alla ungdomars rätt att påverka sitt samhälle, för kvinnors möjlighet att påverka sina egna liv och personer med funktionsnedsättningars självklara rätt till ett liv utan hinder. Det finns en genuin vilja och tro på att förändring är möjlig, om vi tillsammans engagerar oss för att skapa hållbar utveckling.

Ett minne som etsats sig fast är när vi under internationella flickadagen besökte en skola för att belysa flickors rättigheter. Barnen skrek öronbedövande högt ‘Kesho yetu!’ (vår framtid på swahili) i kör samtidigt som de höll skyltar med de globala målen, hoppade och dansade.

Jag är hoppfull inför Tanzanias framtid, mycket tack vare kollegor och ungdomar jag träffat. Det ska bli spännande att fortsätta följa landets utveckling på håll! Jag må lämna Tanzania fysiskt, men insikter, kunskaper och lärdomar kommer alltid leva kvar inom mig.

Malin Håkansson, Internationell Praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer