fbpx
Barn skrikande ‘vår framtid’ samtidigt som de håller skyltar med de globala målen. Foto: Malin Håkansson
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: FN-förbundet kämpar för Tanzanias framtid

Jag har spenderat fyra lärorika månader som praktikant på Tanzanias FN-förbund. Det är nu vardag att boka en trehjuling på morgonen på väg till jobbet. Har vant mig vid det varma kontoret där takfläktarna går på högvarv för att skapa en frisk bris. Blir dock lika förvånad av att det inte blivit svalare när det är dags att promenera hem från jobbet. Förvåningen bytts ut mot glädje när jag kan köpa med mig mango, avokado och cashewnötter från en liten butik på vägen hem.

Luftfuktigheten på nätterna, ljudet från generatorn när det är elavbrott och det konstanta tutandet i trafiken är några av de saker jag kanske inte kommer att sakna. Däremot kommer jag garanterat sakna kollegor och ungdomars kämpaglöd för att skapa hållbara förändringar.

Deras kamp är genuin och på riktig, här och nu. Kampen för alla ungdomars rätt att påverka sitt samhälle, för kvinnors möjlighet att påverka sina egna liv och personer med funktionsnedsättningars självklara rätt till ett liv utan hinder. Det finns en genuin vilja och tro på att förändring är möjlig, om vi tillsammans engagerar oss för att skapa hållbar utveckling.

Ett minne som etsats sig fast är när vi under internationella flickadagen besökte en skola för att belysa flickors rättigheter. Barnen skrek öronbedövande högt ‘Kesho yetu!’ (vår framtid på swahili) i kör samtidigt som de höll skyltar med de globala målen, hoppade och dansade.

Jag är hoppfull inför Tanzanias framtid, mycket tack vare kollegor och ungdomar jag träffat. Det ska bli spännande att fortsätta följa landets utveckling på håll! Jag må lämna Tanzania fysiskt, men insikter, kunskaper och lärdomar kommer alltid leva kvar inom mig.

Malin Håkansson, Internationell Praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Världen måste hålla ihop för Ukraina

02 februari, 2023 / Nyheter

Svenska FN-förbundet riktar kritik mot två FN-experters uttalande om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS. Omvärlden måste fortsätta förmå Ryssland att upphöra med sitt brott mot FN-stadgan, säger förbundet.

Läs mer

Lyckat Agenda-2030 projekt i kommuner och regioner avslutas i förtid

30 januari, 2023 / Pressmeddelanden

Projektet Glokala Sverige avslutas i förtid på grund av minskad finansiering från Sida. Två tredjedelar av landets kommuner och samtliga regioner deltar i projektet.

Läs mer

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer