fbpx
Barn skrikande ‘vår framtid’ samtidigt som de håller skyltar med de globala målen. Foto: Malin Håkansson
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: FN-förbundet kämpar för Tanzanias framtid

Jag har spenderat fyra lärorika månader som praktikant på Tanzanias FN-förbund. Det är nu vardag att boka en trehjuling på morgonen på väg till jobbet. Har vant mig vid det varma kontoret där takfläktarna går på högvarv för att skapa en frisk bris. Blir dock lika förvånad av att det inte blivit svalare när det är dags att promenera hem från jobbet. Förvåningen bytts ut mot glädje när jag kan köpa med mig mango, avokado och cashewnötter från en liten butik på vägen hem.

Luftfuktigheten på nätterna, ljudet från generatorn när det är elavbrott och det konstanta tutandet i trafiken är några av de saker jag kanske inte kommer att sakna. Däremot kommer jag garanterat sakna kollegor och ungdomars kämpaglöd för att skapa hållbara förändringar.

Deras kamp är genuin och på riktig, här och nu. Kampen för alla ungdomars rätt att påverka sitt samhälle, för kvinnors möjlighet att påverka sina egna liv och personer med funktionsnedsättningars självklara rätt till ett liv utan hinder. Det finns en genuin vilja och tro på att förändring är möjlig, om vi tillsammans engagerar oss för att skapa hållbar utveckling.

Ett minne som etsats sig fast är när vi under internationella flickadagen besökte en skola för att belysa flickors rättigheter. Barnen skrek öronbedövande högt ‘Kesho yetu!’ (vår framtid på swahili) i kör samtidigt som de höll skyltar med de globala målen, hoppade och dansade.

Jag är hoppfull inför Tanzanias framtid, mycket tack vare kollegor och ungdomar jag träffat. Det ska bli spännande att fortsätta följa landets utveckling på håll! Jag må lämna Tanzania fysiskt, men insikter, kunskaper och lärdomar kommer alltid leva kvar inom mig.

Malin Håkansson, Internationell Praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer