fbpx
Barn skrikande ‘vår framtid’ samtidigt som de håller skyltar med de globala målen. Foto: Malin Håkansson
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: FN-förbundet kämpar för Tanzanias framtid

Jag har spenderat fyra lärorika månader som praktikant på Tanzanias FN-förbund. Det är nu vardag att boka en trehjuling på morgonen på väg till jobbet. Har vant mig vid det varma kontoret där takfläktarna går på högvarv för att skapa en frisk bris. Blir dock lika förvånad av att det inte blivit svalare när det är dags att promenera hem från jobbet. Förvåningen bytts ut mot glädje när jag kan köpa med mig mango, avokado och cashewnötter från en liten butik på vägen hem.

Luftfuktigheten på nätterna, ljudet från generatorn när det är elavbrott och det konstanta tutandet i trafiken är några av de saker jag kanske inte kommer att sakna. Däremot kommer jag garanterat sakna kollegor och ungdomars kämpaglöd för att skapa hållbara förändringar.

Deras kamp är genuin och på riktig, här och nu. Kampen för alla ungdomars rätt att påverka sitt samhälle, för kvinnors möjlighet att påverka sina egna liv och personer med funktionsnedsättningars självklara rätt till ett liv utan hinder. Det finns en genuin vilja och tro på att förändring är möjlig, om vi tillsammans engagerar oss för att skapa hållbar utveckling.

Ett minne som etsats sig fast är när vi under internationella flickadagen besökte en skola för att belysa flickors rättigheter. Barnen skrek öronbedövande högt ‘Kesho yetu!’ (vår framtid på swahili) i kör samtidigt som de höll skyltar med de globala målen, hoppade och dansade.

Jag är hoppfull inför Tanzanias framtid, mycket tack vare kollegor och ungdomar jag träffat. Det ska bli spännande att fortsätta följa landets utveckling på håll! Jag må lämna Tanzania fysiskt, men insikter, kunskaper och lärdomar kommer alltid leva kvar inom mig.

Malin Håkansson, Internationell Praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Skräpplockning och medlemsvärvning går hand i hand på Lidingö 

08 juni, 2023 / Världshorisont

Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig. 

Läs mer

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer