fbpx
Gamla stan i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

HBTQ-personers situation i Georgien

Vi går in i juni månad – pridemånaden! Jag vill därför passa på att uppmärksamma HBTQ-personers situation i Georgien.

Georgien är ett land med ortodox kristen religion, där konservativa värderingar är normen ortodoxa kyrkan anses vara den mest betrodda institutionen. Kyrkan har ställt sig kritisk mot HBTQ-rättigheter, kallat rörelsen ”omoralisk” och att den går emot georgiska traditioner. Patriarken Ilia II har mycket stor makt och har gått ut med att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Sådana uttalande skadar HBTQ-personers rättigheter till en mycket hög grad, då han har stor inverkan på vilka åsikter som anses vara acceptabla i samhället.

En gata nära Rustaveli i Centrala Tbilisi med byggnader i Jugenstil. Stilen här skiljer sig från Sovjietbyggnaderna som annars är mycket vanliga i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

2021 arrangerades en Prideparad i Tbilisi som mötte stort motstånd. Högerextrema demonstranter gick samman i en våldsam motdemonstration där ett tjugotal journalister som rapporterade från paraden attackerades. I motdemonstrationen återfanns även präster. Ett par dagar efter attacken hittades journalisten Lekso Laskarava död i sitt hem under oklara omständigheter. Han var en av de journalister som tidigare skadats under rapporteringen av paraden.

Händelserna under Pride 2021 visar att det finns ett stort motstånd i Georgien mot HBTQ-rörelsen, och att friheten att älska vem man vill inte finns. Pride har av säkerhetsskäl inte kunnat arrangeras sedan dess, men i år annonserade arrangörerna att prideparaden kommer äga rum igen. Den kommer att hållas mellan 1-8 juli, inomhus. 

Vattenfall i botaniska trädgården. Foto: Josefin Stenquist.

Georgien har ändrat sin lagstiftning för att kunna inkludera marginaliserade grupper och motverka diskriminering genom en antidiskrimineringslag, men har vidare haft problem med att implementera och följa den. HBTQ-personer blir fortsatt diskriminerade och utfrysta av samhället, enligt kontoret för offentliga försvarare. De påvisade även att ”situationen förvärras av det faktum att HBTQ+-gruppen inte nämns alls i de statliga policydokument som tagits fram i syfte att skydda mänskliga rättigheter”. Uttalandet gjordes 17 maj, vilket är den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. 

UNAG arbetar för ett demokratiskt samhälle där alla ska ha rätt att uttrycka sig och få vara den man är, utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad på grund av sin läggning. I framtiden hoppas jag att vi kan se en förändring i samhället, där alla känner sig välkomna. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer