fbpx
Youth for Women’s Right. Foto: UNAG
17 augusti, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Youth for Women’s Right och reflektioner från deltagaren Kristi

Georgien står inför stora utmaningar när det gäller kvinnors rättigheter. Barnäktenskap, våld i hemmet och obetalt hushållsarbete är några exempel. För att motverka detta arbetar FN-förbundet i Georgien med att utbilda unga på temat kvinnors rättigheter och jämställdhet. Mer specifikt utbildas de i frågor om barnäktenskap, könsbaserat våld, ekonomiskt oberoende för kvinnor och arbetslöshet.  

Som ett led i detta valde förbundet ut 30 unga aktivister från sex regioner runtom i landet som fick i uppdrag att resa genom Georgien för att öka medvetenheten och sprida kunskap om kvinnors rättigheter. I sina lokalsamhällen har de hållit i upp till 61 informationsmöten för cirka 1500 deltagare.

Kristi Makharadze

En av deltagarna var Kristi Makharadze, en 16-årig elev från en gymnasieskola i Kutaisi. Hon har deltagit i utbildningen Youth for Women’s Right som organiserades av UNAG. Kristi har varit aktiv i UNAG sedan hon var 13 år och introducerades till organisationen av sin farbror. Hon vill vara en del av förändringen när det gäller kvinnors rättigheter och öka medvetenheten om ämnet. Att engagera sig i UNAG beskriver hon som det bästa beslut hon någonsin tagit, eftersom det har hjälpt henne att vidga sina vyer och få värdefulla kunskaper och färdigheter.  

­– Jag tycker att det är viktigt att arbeta systematiskt med kvinnors rättigheter i Georgien. Den rådande könsmaktsordningen som de flesta unga växer upp med kommer att påverka deras attityd negativt. När jag höll möten med ungdomar om detta ämne mötte jag flera utmaningar. Den vanligaste var att pojkar tyckte det var normalt att kvinnor tvingas vara hemmafruar och ta hand om barn och att detta borde vara deras huvudsakliga roll. De tyckte även att mäns huvudsakliga uppgift var att bidra ekonomiskt, berättar hon. 

Kristi förklarar vidare hur kontakten mellan brottsbekämpande myndigheter och människor är svag eftersom större delen av befolkningen i Georgien undviker att lägga sig i andras angelägenheter. Kristi hoppas att hon tillsammans andra engagerade ungdomar kan förändra situationen i samhället genom utbildning. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer