fbpx
Youth for Women’s Right. Foto: UNAG
17 augusti, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Youth for Women’s Right och reflektioner från deltagaren Kristi

Georgien står inför stora utmaningar när det gäller kvinnors rättigheter. Barnäktenskap, våld i hemmet och obetalt hushållsarbete är några exempel. För att motverka detta arbetar FN-förbundet i Georgien med att utbilda unga på temat kvinnors rättigheter och jämställdhet. Mer specifikt utbildas de i frågor om barnäktenskap, könsbaserat våld, ekonomiskt oberoende för kvinnor och arbetslöshet.  

Som ett led i detta valde förbundet ut 30 unga aktivister från sex regioner runtom i landet som fick i uppdrag att resa genom Georgien för att öka medvetenheten och sprida kunskap om kvinnors rättigheter. I sina lokalsamhällen har de hållit i upp till 61 informationsmöten för cirka 1500 deltagare.

Kristi Makharadze

En av deltagarna var Kristi Makharadze, en 16-årig elev från en gymnasieskola i Kutaisi. Hon har deltagit i utbildningen Youth for Women’s Right som organiserades av UNAG. Kristi har varit aktiv i UNAG sedan hon var 13 år och introducerades till organisationen av sin farbror. Hon vill vara en del av förändringen när det gäller kvinnors rättigheter och öka medvetenheten om ämnet. Att engagera sig i UNAG beskriver hon som det bästa beslut hon någonsin tagit, eftersom det har hjälpt henne att vidga sina vyer och få värdefulla kunskaper och färdigheter.  

­– Jag tycker att det är viktigt att arbeta systematiskt med kvinnors rättigheter i Georgien. Den rådande könsmaktsordningen som de flesta unga växer upp med kommer att påverka deras attityd negativt. När jag höll möten med ungdomar om detta ämne mötte jag flera utmaningar. Den vanligaste var att pojkar tyckte det var normalt att kvinnor tvingas vara hemmafruar och ta hand om barn och att detta borde vara deras huvudsakliga roll. De tyckte även att mäns huvudsakliga uppgift var att bidra ekonomiskt, berättar hon. 

Kristi förklarar vidare hur kontakten mellan brottsbekämpande myndigheter och människor är svag eftersom större delen av befolkningen i Georgien undviker att lägga sig i andras angelägenheter. Kristi hoppas att hon tillsammans andra engagerade ungdomar kan förändra situationen i samhället genom utbildning. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer