fbpx
Ingången till ett av universiteten i Tbilisi, Ilia State University, där Georgiens och Ukrainas flagga händer bredvid varandra. Foto: Maja Soomägi
14 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Stödet för Ukraina ständigt närvarande

I Georgiens huvudstad Tbilisi flyger minst lika många ukrainska som georgiska flaggor från balkongerna. Den blågula flaggan vajar i vinden överallt i staden, och graffiti med anti-ryska och anti-Putin budskap återfinns på många väggar.

Rysslands krig i Ukraina går in på sin åttonde månad, och stödet för Ukraina är fortsatt starkt i Georgien.

Ett hus i Tbilisi med en ukrainsk flagga i fönstret. Foto: Maja Soomägi

Som ett resultat av Georgiens lösare sanktionsregler, har många ryska medborgare valt att komma hit. De ryska medborgare som kommer till Georgien gör det av olika skäl, vissa är aktivister och flyr regimen, medan andra flyr sanktionerna som väst har introducerat mot Ryssland. En del kommer som turister på semester, andra med intentionen att stanna en längre tid. Detta har lett till att bland annat bostadspriser har skjutit i höjden, och ett öppet brev om att införa visumkrav för ryska medborgare har publicerats av aktivister och civilsamhällesorganisationer.

Efter Putins uttalande om delvis massmobilisering har gränsen till Georgien även blivit högt trafikerad, med långa köer, vilket tyder på att andelen ryska medborgare som flockats till Georgien sedan Rysslands invasion bara kommer öka.

Bild från centrala Tbilisi där Ukrainas flagga hänger bredvid Georgiens. Foto: Maja Soomägi

I samband med Rysslands krig i Ukraina har desinformation om kriget, väst, EU och NATO spridits av pro-ryska grupper i Georgien. Desinformation är något som UNAG, Georgiens FN-förbund, arbetar mot, bland annat genom projektet Fostering Inclusive Democracy (FID).

Genom FID har UNAG och dess lokala partners arrangerat informationstillfällen kring källkritik samt medie- och informationskunnighet. “Våra ungdomscenter är bra platser för ungdomar att utveckla verktyg för att kritiskt kunna analysera fake news,” säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG.

Desinformation är en viktig fråga för hela UNAG:s organisation, och extra viktig i ljuset av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Därmed tycker jag det är väldigt angeläget att belysa arbetet som UNAG gör, och jag ser fram emot att spendera resten av hösten här och lära mig mer om det.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer