Ingången till ett av universiteten i Tbilisi, Ilia State University, där Georgiens och Ukrainas flagga händer bredvid varandra. Foto: Maja Soomägi

I Georgiens huvudstad Tbilisi flyger minst lika många ukrainska som georgiska flaggor från balkongerna. Den blågula flaggan vajar i vinden överallt i staden, och graffiti med anti-ryska och anti-Putin budskap återfinns på många väggar.

Rysslands krig i Ukraina går in på sin åttonde månad, och stödet för Ukraina är fortsatt starkt i Georgien.

Ett hus i Tbilisi med en ukrainsk flagga i fönstret. Foto: Maja Soomägi

Som ett resultat av Georgiens lösare sanktionsregler, har många ryska medborgare valt att komma hit. De ryska medborgare som kommer till Georgien gör det av olika skäl, vissa är aktivister och flyr regimen, medan andra flyr sanktionerna som väst har introducerat mot Ryssland. En del kommer som turister på semester, andra med intentionen att stanna en längre tid. Detta har lett till att bland annat bostadspriser har skjutit i höjden, och ett öppet brev om att införa visumkrav för ryska medborgare har publicerats av aktivister och civilsamhällesorganisationer.

Efter Putins uttalande om delvis massmobilisering har gränsen till Georgien även blivit högt trafikerad, med långa köer, vilket tyder på att andelen ryska medborgare som flockats till Georgien sedan Rysslands invasion bara kommer öka.

Bild från centrala Tbilisi där Ukrainas flagga hänger bredvid Georgiens. Foto: Maja Soomägi

I samband med Rysslands krig i Ukraina har desinformation om kriget, väst, EU och NATO spridits av pro-ryska grupper i Georgien. Desinformation är något som UNAG, Georgiens FN-förbund, arbetar mot, bland annat genom projektet Fostering Inclusive Democracy (FID).

Genom FID har UNAG och dess lokala partners arrangerat informationstillfällen kring källkritik samt medie- och informationskunnighet. “Våra ungdomscenter är bra platser för ungdomar att utveckla verktyg för att kritiskt kunna analysera fake news,” säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG.

Desinformation är en viktig fråga för hela UNAG:s organisation, och extra viktig i ljuset av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Därmed tycker jag det är väldigt angeläget att belysa arbetet som UNAG gör, och jag ser fram emot att spendera resten av hösten här och lära mig mer om det.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer