fbpx
Koll & kommentar
Ingången till ett av universiteten i Tbilisi, Ilia State University, där Georgiens och Ukrainas flagga händer bredvid varandra. Foto: Maja Soomägi
14 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Stödet för Ukraina ständigt närvarande

I Georgiens huvudstad Tbilisi flyger minst lika många ukrainska som georgiska flaggor från balkongerna. Den blågula flaggan vajar i vinden överallt i staden, och graffiti med anti-ryska och anti-Putin budskap återfinns på många väggar.

Rysslands krig i Ukraina går in på sin åttonde månad, och stödet för Ukraina är fortsatt starkt i Georgien.

Ett hus i Tbilisi med en ukrainsk flagga i fönstret. Foto: Maja Soomägi

Som ett resultat av Georgiens lösare sanktionsregler, har många ryska medborgare valt att komma hit. De ryska medborgare som kommer till Georgien gör det av olika skäl, vissa är aktivister och flyr regimen, medan andra flyr sanktionerna som väst har introducerat mot Ryssland. En del kommer som turister på semester, andra med intentionen att stanna en längre tid. Detta har lett till att bland annat bostadspriser har skjutit i höjden, och ett öppet brev om att införa visumkrav för ryska medborgare har publicerats av aktivister och civilsamhällesorganisationer.

Efter Putins uttalande om delvis massmobilisering har gränsen till Georgien även blivit högt trafikerad, med långa köer, vilket tyder på att andelen ryska medborgare som flockats till Georgien sedan Rysslands invasion bara kommer öka.

Bild från centrala Tbilisi där Ukrainas flagga hänger bredvid Georgiens. Foto: Maja Soomägi

I samband med Rysslands krig i Ukraina har desinformation om kriget, väst, EU och NATO spridits av pro-ryska grupper i Georgien. Desinformation är något som UNAG, Georgiens FN-förbund, arbetar mot, bland annat genom projektet Fostering Inclusive Democracy (FID).

Genom FID har UNAG och dess lokala partners arrangerat informationstillfällen kring källkritik samt medie- och informationskunnighet. “Våra ungdomscenter är bra platser för ungdomar att utveckla verktyg för att kritiskt kunna analysera fake news,” säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG.

Desinformation är en viktig fråga för hela UNAG:s organisation, och extra viktig i ljuset av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Därmed tycker jag det är väldigt angeläget att belysa arbetet som UNAG gör, och jag ser fram emot att spendera resten av hösten här och lära mig mer om det.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer