fbpx
Sulkhan-Saba Orbelani Universitetet med Ukrainas och Georgiens flagga. Foto: Josefin Stenquist
3 april, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Politisk turbulens efter kritiserat lagförslag

Hej! Jag heter Josefin och är på plats i Georgien för att praktisera på United Nations Association of Georgia (UNAG) under fyra månader. Organisationen arbetar med demokratisering, inkludering och mänskliga rättigheter.

Mitt intresse för Georgien och Kaukasusregionen tog fart när jag 2019 var på studiebesök i Georgien under min studietid. Sedan dess har jag känt ett stort engagemang kring regionen och dess politik. Att någon gång få återvända har varit ett mål. Att jag nu är på plats känns spännande och jag ser fram emot att få genomföra praktiken inom ramen för ämnen jag tycker är mycket viktiga.

Solnedgång från balkongen i Saburtalo.

De senaste dagarna har Georgien befunnit sig i politisk turbulens då ett kritiserat lagförslag gick vidare till första insatsen i parlamentet. Lagen handlade om att organisationer som mottar mer än 20 % av sin totala budget från utlandet skulle behöva klassas som utländska agenter och registrera exakt var de fått sina pengar ifrån. För de organisationer som inte redovisar budgeten så skulle böter eller fängelsestraff vänta. Förslaget har liknats vid en rysk lag som trädde i kraft 2012 och som har underminerat civilsamhället. Efter massiva protester är nu lagförslaget tillbakadraget. Det har med andra ord varit en start på praktiken som präglades av politisk turbulens.

Trots den stress och förtvivlan som infann sig i samband med lagförslaget känner jag hopp kring hur samhällets starka drivkraft och protester faktiskt ledde till förändring. Demonstranterna var i regel unga. De viftade med såväl EU:s som Georgiens flagga och jag vill tro att detta påvisar att den yngre generationen vill se ett Georgien i EU, att de har hopp att uppnå förändring och att deras röst gör skillnad. Det understryker att civilsamhället behövs och kan göra skillnad, och det känns därmed relevant och betydelsefullt att få vara på en organisation som UNAG.

Edik är engagerad i flera projekt som Georgiens FN-förbund har.

Med det sagt hoppas jag att ni ser fram emot att följa mina uppdateringar härifrån och få en inblick i kontexten i Georgien och de projekt som UNAG arbetar med. Min praktikantkollega Louise kommer även att uppdatera från Dar es-Salaam, Tanzania, vilket ni inte vill missa!

Allt gott!

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer