fbpx
Sulkhan-Saba Orbelani Universitetet med Ukrainas och Georgiens flagga. Foto: Josefin Stenquist
3 april, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Politisk turbulens efter kritiserat lagförslag

Hej! Jag heter Josefin och är på plats i Georgien för att praktisera på United Nations Association of Georgia (UNAG) under fyra månader. Organisationen arbetar med demokratisering, inkludering och mänskliga rättigheter.

Mitt intresse för Georgien och Kaukasusregionen tog fart när jag 2019 var på studiebesök i Georgien under min studietid. Sedan dess har jag känt ett stort engagemang kring regionen och dess politik. Att någon gång få återvända har varit ett mål. Att jag nu är på plats känns spännande och jag ser fram emot att få genomföra praktiken inom ramen för ämnen jag tycker är mycket viktiga.

Solnedgång från balkongen i Saburtalo.

De senaste dagarna har Georgien befunnit sig i politisk turbulens då ett kritiserat lagförslag gick vidare till första insatsen i parlamentet. Lagen handlade om att organisationer som mottar mer än 20 % av sin totala budget från utlandet skulle behöva klassas som utländska agenter och registrera exakt var de fått sina pengar ifrån. För de organisationer som inte redovisar budgeten så skulle böter eller fängelsestraff vänta. Förslaget har liknats vid en rysk lag som trädde i kraft 2012 och som har underminerat civilsamhället. Efter massiva protester är nu lagförslaget tillbakadraget. Det har med andra ord varit en start på praktiken som präglades av politisk turbulens.

Trots den stress och förtvivlan som infann sig i samband med lagförslaget känner jag hopp kring hur samhällets starka drivkraft och protester faktiskt ledde till förändring. Demonstranterna var i regel unga. De viftade med såväl EU:s som Georgiens flagga och jag vill tro att detta påvisar att den yngre generationen vill se ett Georgien i EU, att de har hopp att uppnå förändring och att deras röst gör skillnad. Det understryker att civilsamhället behövs och kan göra skillnad, och det känns därmed relevant och betydelsefullt att få vara på en organisation som UNAG.

Edik är engagerad i flera projekt som Georgiens FN-förbund har.

Med det sagt hoppas jag att ni ser fram emot att följa mina uppdateringar härifrån och få en inblick i kontexten i Georgien och de projekt som UNAG arbetar med. Min praktikantkollega Louise kommer även att uppdatera från Dar es-Salaam, Tanzania, vilket ni inte vill missa!

Allt gott!

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer