fbpx
Sulkhan-Saba Orbelani Universitetet med Ukrainas och Georgiens flagga. Foto: Josefin Stenquist
3 april, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Politisk turbulens efter kritiserat lagförslag

Hej! Jag heter Josefin och är på plats i Georgien för att praktisera på United Nations Association of Georgia (UNAG) under fyra månader. Organisationen arbetar med demokratisering, inkludering och mänskliga rättigheter.

Mitt intresse för Georgien och Kaukasusregionen tog fart när jag 2019 var på studiebesök i Georgien under min studietid. Sedan dess har jag känt ett stort engagemang kring regionen och dess politik. Att någon gång få återvända har varit ett mål. Att jag nu är på plats känns spännande och jag ser fram emot att få genomföra praktiken inom ramen för ämnen jag tycker är mycket viktiga.

Solnedgång från balkongen i Saburtalo.

De senaste dagarna har Georgien befunnit sig i politisk turbulens då ett kritiserat lagförslag gick vidare till första insatsen i parlamentet. Lagen handlade om att organisationer som mottar mer än 20 % av sin totala budget från utlandet skulle behöva klassas som utländska agenter och registrera exakt var de fått sina pengar ifrån. För de organisationer som inte redovisar budgeten så skulle böter eller fängelsestraff vänta. Förslaget har liknats vid en rysk lag som trädde i kraft 2012 och som har underminerat civilsamhället. Efter massiva protester är nu lagförslaget tillbakadraget. Det har med andra ord varit en start på praktiken som präglades av politisk turbulens.

Trots den stress och förtvivlan som infann sig i samband med lagförslaget känner jag hopp kring hur samhällets starka drivkraft och protester faktiskt ledde till förändring. Demonstranterna var i regel unga. De viftade med såväl EU:s som Georgiens flagga och jag vill tro att detta påvisar att den yngre generationen vill se ett Georgien i EU, att de har hopp att uppnå förändring och att deras röst gör skillnad. Det understryker att civilsamhället behövs och kan göra skillnad, och det känns därmed relevant och betydelsefullt att få vara på en organisation som UNAG.

Edik är engagerad i flera projekt som Georgiens FN-förbund har.

Med det sagt hoppas jag att ni ser fram emot att följa mina uppdateringar härifrån och få en inblick i kontexten i Georgien och de projekt som UNAG arbetar med. Min praktikantkollega Louise kommer även att uppdatera från Dar es-Salaam, Tanzania, vilket ni inte vill missa!

Allt gott!

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer