fbpx
Dimma över Tbilisi
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: En höst med många upplevelser

Under de senaste veckorna har molnen hängt tunga över Tbilisi. När det klarnat lite kunde man se bergen som omringar staden täckta med ett lager snö. Det är ett väder som på många sätt förbereder oss inför svensk vinter. Sista helgen har dock himlen äntligen spruckit upp och gett oss några solstrålar innan vi snart omsluts av mörkret i Sverige.

Bild från Uplistsikhe – en grottstad från 6000-talet fvt.

Det är blandade känslor kring att lämna Tbilisi. Å ena sidan ser jag fram emot julfirande med familjen i Sverige, å andra sidan känns det på många sätt som att tiden i Georgien precis börjat på riktigt. Med favoritrestauranger, kompisar, fotbollslag, och praktiken såklart.

Trots att fyra månader har känts kort, så har det ändå hunnits med en del. Jag har haft möjlighet att utveckla en kommunikationsstrategi och handbok för programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), vilket är ett program som implementeras av FN-förbundet i Georgien i samarbete med Svenska FN-förbundet. Jag har även åkt på fältbesök i Samtskhe–Javakheti och Gori, samt föreläst om svensk jämställdhet för ungdomar från hela Georgien. Parallellt med allt detta har jag även haft möjlighet att lära mig mer om Georgien, och om hur civilsamhället fungerar här. Min praktik har varit en bra möjlighet att få praktisk erfarenhet som kan komplettera den teoretiska erfarenheten jag hade sedan innan av Östeuropa, och Georgien specifikt.

Självklart har det dessutom varit en extra händelserik tid att vara här, i och med mängden ryssar som kommit till Georgien sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina, och den politiska utvecklingen i landet.

Bland det jag kommer sakna allra mest är alla katter som vill komma fram och hälsa, khachapurin och såklart människorna som jag haft möjlighet att lära känna under min tid här. Fastän det känns tråkigt att packa resväskan igen och lämna Georgien, så är jag övertygad om att denna praktik är en erfarenhet som jag kommer ha med mig länge, och som jag kommer att kunna ha nytta av i framtiden.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer