fbpx
Dimma över Tbilisi
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: En höst med många upplevelser

Under de senaste veckorna har molnen hängt tunga över Tbilisi. När det klarnat lite kunde man se bergen som omringar staden täckta med ett lager snö. Det är ett väder som på många sätt förbereder oss inför svensk vinter. Sista helgen har dock himlen äntligen spruckit upp och gett oss några solstrålar innan vi snart omsluts av mörkret i Sverige.

Bild från Uplistsikhe – en grottstad från 6000-talet fvt.

Det är blandade känslor kring att lämna Tbilisi. Å ena sidan ser jag fram emot julfirande med familjen i Sverige, å andra sidan känns det på många sätt som att tiden i Georgien precis börjat på riktigt. Med favoritrestauranger, kompisar, fotbollslag, och praktiken såklart.

Trots att fyra månader har känts kort, så har det ändå hunnits med en del. Jag har haft möjlighet att utveckla en kommunikationsstrategi och handbok för programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), vilket är ett program som implementeras av FN-förbundet i Georgien i samarbete med Svenska FN-förbundet. Jag har även åkt på fältbesök i Samtskhe–Javakheti och Gori, samt föreläst om svensk jämställdhet för ungdomar från hela Georgien. Parallellt med allt detta har jag även haft möjlighet att lära mig mer om Georgien, och om hur civilsamhället fungerar här. Min praktik har varit en bra möjlighet att få praktisk erfarenhet som kan komplettera den teoretiska erfarenheten jag hade sedan innan av Östeuropa, och Georgien specifikt.

Självklart har det dessutom varit en extra händelserik tid att vara här, i och med mängden ryssar som kommit till Georgien sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina, och den politiska utvecklingen i landet.

Bland det jag kommer sakna allra mest är alla katter som vill komma fram och hälsa, khachapurin och såklart människorna som jag haft möjlighet att lära känna under min tid här. Fastän det känns tråkigt att packa resväskan igen och lämna Georgien, så är jag övertygad om att denna praktik är en erfarenhet som jag kommer ha med mig länge, och som jag kommer att kunna ha nytta av i framtiden.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer