fbpx
Dimma över Tbilisi
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: En höst med många upplevelser

Under de senaste veckorna har molnen hängt tunga över Tbilisi. När det klarnat lite kunde man se bergen som omringar staden täckta med ett lager snö. Det är ett väder som på många sätt förbereder oss inför svensk vinter. Sista helgen har dock himlen äntligen spruckit upp och gett oss några solstrålar innan vi snart omsluts av mörkret i Sverige.

Bild från Uplistsikhe – en grottstad från 6000-talet fvt.

Det är blandade känslor kring att lämna Tbilisi. Å ena sidan ser jag fram emot julfirande med familjen i Sverige, å andra sidan känns det på många sätt som att tiden i Georgien precis börjat på riktigt. Med favoritrestauranger, kompisar, fotbollslag, och praktiken såklart.

Trots att fyra månader har känts kort, så har det ändå hunnits med en del. Jag har haft möjlighet att utveckla en kommunikationsstrategi och handbok för programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), vilket är ett program som implementeras av FN-förbundet i Georgien i samarbete med Svenska FN-förbundet. Jag har även åkt på fältbesök i Samtskhe–Javakheti och Gori, samt föreläst om svensk jämställdhet för ungdomar från hela Georgien. Parallellt med allt detta har jag även haft möjlighet att lära mig mer om Georgien, och om hur civilsamhället fungerar här. Min praktik har varit en bra möjlighet att få praktisk erfarenhet som kan komplettera den teoretiska erfarenheten jag hade sedan innan av Östeuropa, och Georgien specifikt.

Självklart har det dessutom varit en extra händelserik tid att vara här, i och med mängden ryssar som kommit till Georgien sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina, och den politiska utvecklingen i landet.

Bland det jag kommer sakna allra mest är alla katter som vill komma fram och hälsa, khachapurin och såklart människorna som jag haft möjlighet att lära känna under min tid här. Fastän det känns tråkigt att packa resväskan igen och lämna Georgien, så är jag övertygad om att denna praktik är en erfarenhet som jag kommer ha med mig länge, och som jag kommer att kunna ha nytta av i framtiden.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer