fbpx
Dimma över Tbilisi
22 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: En höst med många upplevelser

Under de senaste veckorna har molnen hängt tunga över Tbilisi. När det klarnat lite kunde man se bergen som omringar staden täckta med ett lager snö. Det är ett väder som på många sätt förbereder oss inför svensk vinter. Sista helgen har dock himlen äntligen spruckit upp och gett oss några solstrålar innan vi snart omsluts av mörkret i Sverige.

Bild från Uplistsikhe – en grottstad från 6000-talet fvt.

Det är blandade känslor kring att lämna Tbilisi. Å ena sidan ser jag fram emot julfirande med familjen i Sverige, å andra sidan känns det på många sätt som att tiden i Georgien precis börjat på riktigt. Med favoritrestauranger, kompisar, fotbollslag, och praktiken såklart.

Trots att fyra månader har känts kort, så har det ändå hunnits med en del. Jag har haft möjlighet att utveckla en kommunikationsstrategi och handbok för programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), vilket är ett program som implementeras av FN-förbundet i Georgien i samarbete med Svenska FN-förbundet. Jag har även åkt på fältbesök i Samtskhe–Javakheti och Gori, samt föreläst om svensk jämställdhet för ungdomar från hela Georgien. Parallellt med allt detta har jag även haft möjlighet att lära mig mer om Georgien, och om hur civilsamhället fungerar här. Min praktik har varit en bra möjlighet att få praktisk erfarenhet som kan komplettera den teoretiska erfarenheten jag hade sedan innan av Östeuropa, och Georgien specifikt.

Självklart har det dessutom varit en extra händelserik tid att vara här, i och med mängden ryssar som kommit till Georgien sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina, och den politiska utvecklingen i landet.

Bland det jag kommer sakna allra mest är alla katter som vill komma fram och hälsa, khachapurin och såklart människorna som jag haft möjlighet att lära känna under min tid här. Fastän det känns tråkigt att packa resväskan igen och lämna Georgien, så är jag övertygad om att denna praktik är en erfarenhet som jag kommer ha med mig länge, och som jag kommer att kunna ha nytta av i framtiden.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Världen måste hålla ihop för Ukraina

02 februari, 2023 / Nyheter

Svenska FN-förbundet riktar kritik mot två FN-experters uttalande om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS. Omvärlden måste fortsätta förmå Ryssland att upphöra med sitt brott mot FN-stadgan, säger förbundet.

Läs mer

Lyckat Agenda-2030 projekt i kommuner och regioner avslutas i förtid

30 januari, 2023 / Pressmeddelanden

Projektet Glokala Sverige avslutas i förtid på grund av minskad finansiering från Sida. Två tredjedelar av landets kommuner och samtliga regioner deltar i projektet.

Läs mer

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer