Koll & kommentar
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.
7 mars, 2021 / Debattartiklar

Tre hot mot världens kvinnor – och tre lösningar

Coronapandemin innebär större risk för barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och våld i hemmet. FN arbetar aktivt för att skydda världens flickor och kvinnor, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen inför internationella kvinnodagen.

Coronapandemin är den snabbaste växande hälsokrisen på ett århundrande. Covid-19 har drabbat mänsklig utveckling världen över och slår särskilt hårt mot redan utsatta grupper. Våld mot kvinnor i olika former har ökat och pandemin kommer påverka samhällsutvecklingen i flera år framöver. Corona hotar flickors och kvinnors rättigheter och säkerhet på flera sätt.

Fler flickor kommer att utsättas för barnäktenskap. Pandemin har tvingat FN att ställa in eller flytta fram flera av sina program som motverkar denna skadliga tradition. Samtidigt har drivkrafterna bakom barnäktenskap, som fattigdom, ökat. FN:s befolkningsfond UNFPA beräknar att ytterligare 13 miljoner flickor kommer att giftas bort mellan 2020 och 2030.

På motsvarande sätt ökar risken för kvinnlig könsstympning i pandemins spår. FN räknar med att ytterligare två miljoner flickor kommer att utsättas för detta övergrepp under de kommande tio åren.

Att samhällen stängs världen över innebär att många inte har möjlighet att lämna sitt hem. Det fysiska, sexuella och psykiska våldet mot kvinnor och flickor i hemmet har i flera länder ökat med 30 procent under pandemin. Sex månader av nedstängning kan innebära 31 miljoner fler fall av könsbaserat våld. Det är ett ledsamt faktum att för många är hemmet inte den tryggaste platsen.

Utvecklingen är dyster, men den är möjlig att motverka. FN:s befolkningsfond UNFPA hanterar utmaningarna på en rad sätt. Nya metoder används för att nå flickor som löper risk för att giftas bort eller utsättas för kvinnlig könsstympning. Mentorer går från hus till hus för att säkerställa flickors välmående och om det inte är möjligt kommunicerar de via applikationer på mobiltelefoner.

Kunskap om de skadliga konsekvenserna för flickor som gifts bort eller utsätts för könsstympning sprids genom radio och tv. Bilburna informatörer använder megafoner för att nå ut. Hjälplinjer via telefon och samarbete med kvinnojourer och kliniker är andra metoder för att stötta flickor och kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

FN-förbundets projekt Flicka fortsätter stå upp för flickors rättigheter genom att stötta FN:s befolkningsfond UNFPA och dess arbete i Afar i Etiopien. Läs mer om projektet här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer