fbpx
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.
7 mars, 2021 / Debattartiklar

Tre hot mot världens kvinnor – och tre lösningar

Coronapandemin innebär större risk för barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och våld i hemmet. FN arbetar aktivt för att skydda världens flickor och kvinnor, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen inför internationella kvinnodagen.

Coronapandemin är den snabbaste växande hälsokrisen på ett århundrande. Covid-19 har drabbat mänsklig utveckling världen över och slår särskilt hårt mot redan utsatta grupper. Våld mot kvinnor i olika former har ökat och pandemin kommer påverka samhällsutvecklingen i flera år framöver. Corona hotar flickors och kvinnors rättigheter och säkerhet på flera sätt.

Fler flickor kommer att utsättas för barnäktenskap. Pandemin har tvingat FN att ställa in eller flytta fram flera av sina program som motverkar denna skadliga tradition. Samtidigt har drivkrafterna bakom barnäktenskap, som fattigdom, ökat. FN:s befolkningsfond UNFPA beräknar att ytterligare 13 miljoner flickor kommer att giftas bort mellan 2020 och 2030.

På motsvarande sätt ökar risken för kvinnlig könsstympning i pandemins spår. FN räknar med att ytterligare två miljoner flickor kommer att utsättas för detta övergrepp under de kommande tio åren.

Att samhällen stängs världen över innebär att många inte har möjlighet att lämna sitt hem. Det fysiska, sexuella och psykiska våldet mot kvinnor och flickor i hemmet har i flera länder ökat med 30 procent under pandemin. Sex månader av nedstängning kan innebära 31 miljoner fler fall av könsbaserat våld. Det är ett ledsamt faktum att för många är hemmet inte den tryggaste platsen.

Utvecklingen är dyster, men den är möjlig att motverka. FN:s befolkningsfond UNFPA hanterar utmaningarna på en rad sätt. Nya metoder används för att nå flickor som löper risk för att giftas bort eller utsättas för kvinnlig könsstympning. Mentorer går från hus till hus för att säkerställa flickors välmående och om det inte är möjligt kommunicerar de via applikationer på mobiltelefoner.

Kunskap om de skadliga konsekvenserna för flickor som gifts bort eller utsätts för könsstympning sprids genom radio och tv. Bilburna informatörer använder megafoner för att nå ut. Hjälplinjer via telefon och samarbete med kvinnojourer och kliniker är andra metoder för att stötta flickor och kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

FN-förbundets projekt Flicka fortsätter stå upp för flickors rättigheter genom att stötta FN:s befolkningsfond UNFPA och dess arbete i Afar i Etiopien. Läs mer om projektet här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer