fbpx
11 oktober, 2016 / Debattartiklar

Tandlös lag mot barnäktenskap i Sverige

Barnäktenskap ska inte erkännas under några omständigheter, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Skånska Dagbladet på FN:s dag för flickor.

Den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft 2014 har det övergripande målet att inga personer under 18 år ska kunna giftas bort i Sverige. Med lagen var avsikten att skydda de 70 000 unga som lever i rädsla över att inte kunna välja sin partner. I förra veckan dömdes en man i Skåne i hovrätten för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Afghanistan. Det är den enda fällande domen hittills i fall som rör barn- och tvångsäktenskap.

Vi krävde redan när frågan utreddes att barnäktenskap inte under några omständigheter ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Vi varnade också för riskerna med att lämna kryphål i lagen. Ändå har barn registrerats som gifta. Det är också, fyra år senare, fortfarande möjligt att enligt svensk lag erkänna äktenskap mellan personer under 18 år om de saknar koppling till Sverige.

En grupp som drabbas av denna bestämmelse är unga nyanlända. Migrationsverket presenterade i våras en undersökning som visar att barn som fyllt 15 ofta tillåts leva ihop med den de är gifta med i fem av sex kommuner som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

Åklagarmyndigheten har utrett orsakerna till att misstankar om barn- och tvångsäktenskap så sällan leder till åtal och fällande dom. Samtidigt utreder Polisen hedersrelaterad brottslighet från ett större perspektiv.

Det är glädjande att myndigheterna lägger resurser på att kartlägga problemet med barn- och tvångsäktenskap och att de debatterar frågorna offentligt. Det kan i bästa fall leda till åtgärder som stärka skyddet mot barnäktenskap i Sverige.

Personal i alla berörda sektorer – skola, socialtjänst, polis och det övriga rättsväsendet – måste få kompetensutveckling och stöd för att kunna hantera frågorna. I Söderhamn har socialtjänsten ändrat arbetssätt och attityd i relation till utsatta barn, vilket lett till att antalet upptäckta fall av misstänkt äktenskapstvång ökat kraftigt. En nyckelroll har också Sveriges alla trossamfund med vigselrätt. Vi välkomnar dem att offentligt ta ställning mot skadliga traditioner som barnäktenskap.

Vår utgångspunkt är att barn aldrig kan samtycka till äktenskap. Med andra ord måste alla barnäktenskap betraktas som tvångsäktenskap och ogiltigförklaras. Det är också i linje med FN:s allt mer aktiva arbete mot barnäktenskap, senast uttryckt i de globala målen.

Alla barn har rätt till samma skydd mot övergrepp. Den svenska lagen mot äktenskapstvång gäller även för brott som begåtts utomlands, men motsvarande skydd saknas för barn som inte anses ha tillräcklig anknytning till Sverige. Vi behöver, för att bättre skydda både unga som är födda i Sverige och nyanlända unga, tydligt slå fast att barnäktenskap inte ska erkännas under några omständigheter.

Eva Brunne, biskop Stockholms stift
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Talin Davidian, ordförande TRIS – tjejers rätt i samhället
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige
Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour
Sara Mohammad, ordförande riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef, Somaya kvinno- och tjejjour
Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer