Sverige har halverat sitt stöd till minhantering sedan 2012 och det globala stödet till minröjning och minskadade är det lägsta sedan 2005. De senaste årens negativa trend måste vända, kräver Svenska FN-förbundet och internationella kampanjen mot landminor, ICBL, i ett inlägg på Biståndsdebatten på FN-dagen mot landminor.
Nya siffror från Utrikesdepartementet visar att Sverige hör till de länder som under de senaste åren har minskat sitt stöd till minhantering. Förra året satsade regeringen 54,3 miljoner kronor på att motverka minor. Det är visserligen en liten ökning jämfört med 2015, men nästan en halvering jämfört med 2012 då det svenska minstödet uppgick till 95,4 miljoner kronor.
Den svenska minskningen är en del av en internationell trend. Det globala stödet till minhantering är det lägsta sedan 2005. I en debattartikel som publiceras på Biståndsdebatten på FN-dagen mot minor den 4 april kräver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, och Megan Burke, chef för internationella kampanjen mot landminor, ICBL, att världens länder kraftsamlar för att en gång för alla göra sig av med minproblemet.
Över 6 000 människor skadades eller dödades av minor under 2015, enligt Landmine Monitor 2016 som är den senaste globala sammanställningen. Det är en ökning med 75 procent jämfört med året innan och den högsta siffran sedan 2006. Fyra av fem offer (78 procent) var civila. Mer än en tredjedel av dessa var barn.
FN-förbundet och ICBL påminner i artikeln också om vikten av att röja minor i konfliktländer som Demokratiska republiken Kongo och Colombia som ett led i arbetet för att minska osäkerheten och arbeta konfliktförebyggande. En annan viktig del är att arbeta för att fler stater ska ansluta sig till de internationella konventioner som finns och leva upp till sina åtaganden under dessa för att skapa en minfri värld. Trots uppslutningen kring Ottawakonventionen finns minor fortfarande utplacerade i 64 länder och territorier.
Läs hela artikeln på www.bistandsdebatten.se/exkldebattartiklar/sverige-maste-oka-stodet-till-minhantering/.
Kontaktuppgifter till artikelförfattarna:
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, mobiltelefon 070-770 04 18
Megan Burke, chef för internationella kampanjen mot landminor, ICBL, e-postadress megan@icblcmc.org
23 juni, 2025 / Nyheter
FN har utropat 2025 till Kooperationens år – ett globalt erkännande av kooperationens kraft att bidra till hållbar utveckling, ekonomisk inkludering och motståndskraftiga samhällen. Under året uppmanas världens länder att
Läs mer18 juni, 2025 / Nyheter
Svenska FN-förbundet var en av ett 30-tal organisationer som tillsammans arrangerade en manifestation i Stockholm den 17 juni. Temat var situationen i Gaza och de folkrättsbrott som begåtts där. Tusentals
Läs mer04 juni, 2025 / Nyheter
Svenska FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson talade vid manifestationen "Ryssland ut ur Ukraina" vid Fria Ukrainas Plats. Läs talet nedanför. Det är juni 2025 och en av de permanenta medlemmarna i
Läs mer28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.