fbpx
Koll & kommentar
6 mars 2022 i Mosul, Irak, 12 åriga Yousef.
5 april, 2022 / Debattartiklar

Oacceptabelt att använda biståndet till flyktingmottagandet

Kriget i Ukraina sänder svallvågor långt utanför Europas gränser. Matpriserna har ökat dramatiskt och FN varnar för att upp till 30 miljoner fler människor kommer att lida av akut hungersnöd före sommaren. Samtidigt tar regeringen från det svenska biståndet, som ska gå till världens allra fattigaste, för att finansiera flyktingmottagandet. Det är oacceptabelt, skriver vi tillsammans med andra organisationer på Göteborgspostens debattplats.

Den socialdemokratiska regeringen måste inse att situationen i världen – skenande matpriser, hungersnöd på Afrikas Horn, förtrycket i Myanmar, katastrofen i Afghanistan, klimatkrisen – gör det omöjligt att låta biståndet betala för det nödvändiga mottagandet av flyktingar från Ukraina. Biståndsministern behöver stå upp för sitt uppdrag.

Kriget i Ukraina sänder svallvågor långt utanför Europas gränser. Redan nu har matpriserna ökat dramatiskt och FN:s livsmedelsprogram varnar för att upp till 30 miljoner fler människor kommer att lida av akut hungersnöd före sommaren – och det i ett läge där världens låginkomstländer fortfarande kämpar med coronapandemin och dess effekter. Att då som migrationsminister Anders Ygeman och biståndsminister Matilda Ernkrans argumentera för att det är världens allra fattigaste som ska betala priset för det svenska flyktingmottagandet är oacceptabelt.

Dras från biståndet

Under en presskonferens på torsdagen meddelade regeringen att kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att tas i huvudsak från biståndet och aviserade att 9,8 miljarder kommer att dras från biståndet i vårbudgeten, som presenteras den 14 april.

Migrationsministern har redan tidigare argumenterat för att biståndet – i strid med internationella regelverk om vad bistånd får användas till – kan användas som påtryckningsmedel för att skicka tillbaka människor som har nekats asyl, vilket vi kraftfullt har reagerat emot.

Låt oss, innan vi går vidare, klargöra att vi välkomnar att Sverige tar emot de som flyr från krigets Ukraina. Vi menar dock att Sverige inte bör ställa utsatta människor mot varandra. Särskilt som finansministern så sent som i förra veckan gick ut i Dagens Industri och pratade om Sveriges starka ekonomi.

Stå upp för sitt uppdrag

Det vi nu frågar oss är vem som värnar om biståndet? Biståndsminister Matilda Ernkrans behöver stå upp för sitt uppdrag, att företräda fattiga människors intressen och lyssna på de varningar som kommer – både från David Beasley, som nyligen tog emot Nobels fredpris för arbetet inom FN:s livsmedelsprogram, och från bistånds- och miljöorganisationer. Vi som i decennier har arbetat för just de värden som det svenska biståndet säger sig värna – att förbättra livssituationen för människor som lever i fattigdom och förtryck och att bidra till en hållbar utveckling.

I stället har vi en biståndsminister som krånglar in sig i tekniska formuleringar om flexibilitet och möjligheter som de facto innebär att världens fattigaste får betala för det svenska flyktingmottagandet – samtidigt som hon upprepar att vi är världsmästare på bistånd.

Den här debatten är inte ny. Men att OECD-DAC:s regler – under vissa former – tillåter att man får räkna flyktingkostnader i mottagarländerna som bistånd innebär inte att man måste räkna på det sättet. Att låta många miljarder av de svenska biståndspengarna gå till insatser inom Sveriges gränser och samtidigt hävda att man är bäst i världen på bistånd, som Matilda Ernkrans gjorde i Ekot förra måndagen, är magstarkt.

Om Sverige även fortsättningsvis ska ses som ett föregångsland inom biståndet måste vi vara beredda att leda – inte genom att kreativt försöka kringgå biståndets huvudsyfte, utan genom att ta täten i arbetet för en bättre och säkrare värld.

Läs hela debattartikeln i Göteborgsposten här.

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan

Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia

Anna Stenvinkel, generalsekreterare ForumCiv

Martin Nihlgård, generalsekreterare IM

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna

Jesper Hansén, generalsekreterare MyRight

Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige

Niclas Lindgren, direktor PMU

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen

Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén

Charlotta Norrby, generalsekreterare Svenska Missionsrådet

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Vi-skogen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer