fbpx
Foto: Rawpixel/Unsplash.
14 december, 2018 / Debattartiklar

Mänskliga rättigheter viktigare än någonsin

Regeringen bör påskynda arbetet med att inrätta en nationell institution för mänskliga rättigheter, skriver FN-förbundet och en rad andra organisationer i Göteborgs-Posten.

Alice Bah Kuhnke (MP) och Margot Wallström (S) tar i sin artikel upp behovet av en oberoende institution för mänskliga rättigheter. Vi håller med, och uppmanar därför regeringen att utan dröjsmål skicka ut det nya förslaget till hur en nationell institution för mänskliga rättigheter kan utformas på remiss.

Ja, de mänskliga rättigheterna är viktigare än någonsin. Även i en tid när våra politiska partier inte kan enas om vilka som ska samarbeta i en regering, finns en stor samsyn om att Sverige behöver en oberoende institution för mänskliga rättigheter. Institutionen ska granska vad staten gör och föreslå vad som behöver göras för att Sverige ska fullgöra åtaganden om mänskliga rättigheter.

FN har upprepade gånger och under många år uppmanat Sverige att inrätta en nationell, oberoende granskande institution. I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige är bundet av finns även ett sådant krav. Frågan har också tidigare varit föremål för behandling av den så kallade MR-delegationen som inrättades 2006 och av en särskild utredare.

2015 beslutade regeringen att acceptera rekommendationen. Sedan dess har frågan behandlats i riksdagens konstitutionsutskott som kom fram till att en institution inte skulle placeras under riksdagen. Riksdagen sände tillbaka frågan och gav regeringen i uppdrag att skyndsamt låta utreda frågan. Kulturdepartementet gav snabbt uppdraget till tidigare statssekreteraren Lise Bergh, jurist och ordförande för Rädda Barnen, att utarbeta ett konkret förslag på hur en sådan institution kan se ut, dess mandat och form. Sedan den 31 oktober finns ett färdigt förslag. Men det har ännu inte skickats ut på remiss.

För att ta ett steg mot att realisera uppmaningen från riksdagen och leva upp till Sveriges åtaganden, jämte skapa en dialog om att stärka de mänskliga rättigheterna, behöver utredarens förslag skyndsamt skickas ut på bred remiss. Remittering av utredningar ligger också tydligt inom ramen för en övergångsregering, enligt den promemoria som finansminister Magdalena Andersson hänvisat till.

Mänskliga rättigheter handlar om att förbättra människors livsvillkor, sätta gränser för hur makt kan utövas och utgöra en grund för politik och beslutsfattande. I en tid då mänskliga rättigheter utmanas i växande grad runt om världen, även i Sverige, måste våra makthavare slå vakt om de fora som bidrar till att stärka och skydda de mänskliga rättigheterna, och skicka signaler till allmänheten om att den politiska viljan är solid.

Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International Svenska sektionen

Anders L. Pettersson, Executive Director Civil Rights Defenders

Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR

Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige

Malin Kvitvær, styrelseledamot Lika Unika

Elisabet Fura, ordförande Raoul Wallenberg-institutet

Annette von Sydow, ordförande Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Stellan Gärde, ordförande Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare RFSU

Ulrika Strand, generalsekreterare, Fonden för mänskliga rättigheter

Camilla Nagler, generalsekreterare och ordförande, Teskedsorden

Läs artikeln på Göteborgs-Postens webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer