fbpx
9 januari, 2017 / Debattartiklar

Låt Norden och Baltikum ge FN militärt stöd

Ett initiativ till en nordisk-baltisk FN-insatsstyrka vore ett välkommet bidrag till både regional och internationell säkerhet under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd, skriver Aleksander Gabelic på SVT Opinion.

Antalet konflikter i världen har ökat kraftigt sedan 2010. Kriget i Syrien och konflikten i Ukraina är bara två exempel. Antalet konflikter där en av parterna är en stat har ökat från 31 till 51 och konflikter mellan icke-statliga grupper från 28 till hela 72. Samtidigt är antalet flyktingar rekordstort.

I det här läget har Sverige övertagit ordförandeplatsen i FN:s säkerhetsråd, ett råd som ofta kritiseras för oförmåga att hantera hot mot internationell fred och säkerhet. Bristen på handlingskraft beror dels på vetot, dels på att världsorganisationen har svårigheter att bemanna och utrusta fredsfrämjande insatser. Efter misslyckandet att stoppa massdödandet i Rwanda, DR Kongo och på Balkan på 1990-talet drog sig västvärlden undan vilket har gjort att kvaliteten på FN:s insatser har försämrats.

Sverige är inget undantag. Runt 2010 fanns omkring 1 000 svenska soldater i internationella fredsfrämjande insatser. Det genomsnittliga antalet svenska militärer i internationella uppdrag är i dag 330 enligt Försvarsmaktens statistik. Det kan jämföras med 855 under regeringen Persson och 780 under regeringen Reinfeldt. Faktum är att Stefan Löfven leder den regering som i genomsnitt bidrar med det lägsta antalet svenska soldater i internationella fredsfrämjande insatser någonsin.

En terrorattack i Istanbul dödade 39 personer på nyårsnatten. För sex år sedan sprängde sig en självmordsbombare till döds i centrala Stockholm. Konflikthärdar och sviktande stater är grogrund för terrororganisationer och det ligger i allas intresse, även Sveriges, att få slut på krig och bidra till återuppbyggande. I Mali bidrar 250 svenska soldater i den fredsfrämjande FN-insatsen till att bekämpa terrorism. Sverige stödjer också en militär utbildningsinsats i norra Irak i kampen mot Islamiska staten. Det är bra men för lite.

Som medlem i FN:s säkerhetsråd bör Sverige ta nya initiativ även på säkerhetsområdet. I den försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2016-2020 argumenterar regeringen för ökat svenskt deltagande i FN-ledd fredsfrämjande verksamhet i syfte att ”fördjupa och förstärka FN:s förmåga”. Slutsatsen som dras är att ”Sverige bör tillsammans med de övriga nordiska länderna fortsätta att verka för gemensamma nordiska styrkebidrag till FN, antingen i form av integrerade bidrag eller genom att inbördes rotera ansvaret för en specifik del av en FN-ledd operation”.

Tanken är värd att pröva inom ramen för Sveriges försvarssamarbete med Baltikum. Ett konstruktivt bidrag till såväl regional som internationell säkerhet under de kommande åren vore en gemensam nordisk-baltisk FN-insatsstyrka. Sverige har tre gånger haft samordningsansvaret för Nordic Battlegroup. En ny styrka med placering i någon av baltstaterna skulle kunna ställas till FN:s förfogande med kort varsel – till skillnad från EU:s snabbinsatsstyrkor som under tolv år aldrig har använts.

Att bidra till och slå vakt om den internationella ordning där FN och dess säkerhetsråd är kärnan ligger i Sveriges intresse, skriver regeringen i sitt program för säkerhetsrådsplatsen 2017-2018. En nordisk-baltisk insatsstyrka skulle både kunna vara med och möta globala utmaningar och förebygga ytterligare spänningar i det svenska närområdet.

Det vore dessutom ett sätt för FN-vännen Sverige att under sin tid i säkerhetsrådet ge världsorganisationen ett konkret, välbehövligt och varaktigt bidrag till internationell fred och säkerhet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer