23 oktober, 2019 / Debattartiklar

FN-dagen 2019: Arbete för de globala målen i FN – och på hemmaplan

Enskilda, organisationer och företag – tillsammans kan vi stärka FN-arbetet och verka för att de globala målen uppfylls, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på FN-dagen.

Flera händelser under hösten 2019 gör den globala situationen mer komplicerad och hotfull än på länge. Samtidigt engagerar sig allt fler mot till exempel klimatförändring och kärnvapenhot.

I september var det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Insikten växer nu om att endast elva år återstår tills målen – bland annat utrotad fattigdom, jämställhet mellan män och kvinnor, hållbar konsumtion och produktion samt brytande av utanförskapet – ska vara nådda.

En hel värld såg hur Greta Thunberg anlände till New York och hur FN hälsade henne välkommen med 17 båtar med segel i de globala målens färger. Att den svenska klimataktivisten valde att segla till just New York påminner om att FN är den arena där klimatet och andra hållbarhetsfrågor måste hanteras.

I skuggan av toppmötena om hållbarhet hölls två kärnvapenmöten i FN-högkvarteret. Tillfälle gavs för staterna att underteckna FN-avtalet om förbud mot kärnvapen, men Sverige hade tidigare meddelat att man ställer sig utanför. Världen behöver Sveriges tydliga röst mot kärnvapen och vi fortsätter att verka för svensk anslutning till FN-avtalet.

Just när vi hoppades att den långa konflikten i Syrien gick mot sitt slut öppnade USA:s president Trump en möjlighet för Turkiet att gå in i grannlandet. Risken för övergrepp mot civila och återkomst för terrororganisationen Islamiska staten har påtalats av många. Vapenembargo har införts och andra sanktioner diskuteras i en rad länder, bland andra Sverige.

Vi som är aktiva i den svenska FN-rörelsen påminner om behovet av en arena som samlar alla världens länder och som kan hantera nutidens utmaningar. Sverige måste fortsätta att vara en stark röst i FN-samarbetet. Frågor som konfliktförebyggande, kvinnors roll i fredsprocesser och hjälp till civila i konfliktsituationer måste drivas vidare. De mänskliga rättigheterna står under hård press och måste försvaras.

Hur FN-arbetet går hänger samman med stödet och kraven från invånare i medlemsländerna. I Sverige är medlemmar, aktiva och givare ryggraden i FN-rörelsen. Medan världens länder samlas i FN samlas nära 100 svenska kommuner och regioner i projektet Glokala Sverige för att nå de globala målen på lokal nivå – en satsning som kommer människor i hela landet till del.

FN är och måste förbli den arena där världens länder möts för att diskutera och lösa gemensamma utmaningar. Att FN-samarbetet har varit framgångsrikt visar inte minst klimatavtalet och Agenda 2030 med de globala målen.

Enskilda, organisationer och företag uttrycker intresse för att vara med och bidra till en bättre värld. Inför FN-dagen välkomnar vi dem att gå med i vår rörelse. Tillsammans kan vi stärka FN-arbetet och verka för att de globala målen uppfylls – såväl i Sverige som i vår omvärld.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer