fbpx
23 oktober, 2019 / Debattartiklar

FN-dagen 2019: Arbete för de globala målen i FN – och på hemmaplan

Enskilda, organisationer och företag – tillsammans kan vi stärka FN-arbetet och verka för att de globala målen uppfylls, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på FN-dagen.

Flera händelser under hösten 2019 gör den globala situationen mer komplicerad och hotfull än på länge. Samtidigt engagerar sig allt fler mot till exempel klimatförändring och kärnvapenhot.

I september var det fyra år sedan Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling. Insikten växer nu om att endast elva år återstår tills målen – bland annat utrotad fattigdom, jämställhet mellan män och kvinnor, hållbar konsumtion och produktion samt brytande av utanförskapet – ska vara nådda.

En hel värld såg hur Greta Thunberg anlände till New York och hur FN hälsade henne välkommen med 17 båtar med segel i de globala målens färger. Att den svenska klimataktivisten valde att segla till just New York påminner om att FN är den arena där klimatet och andra hållbarhetsfrågor måste hanteras.

I skuggan av toppmötena om hållbarhet hölls två kärnvapenmöten i FN-högkvarteret. Tillfälle gavs för staterna att underteckna FN-avtalet om förbud mot kärnvapen, men Sverige hade tidigare meddelat att man ställer sig utanför. Världen behöver Sveriges tydliga röst mot kärnvapen och vi fortsätter att verka för svensk anslutning till FN-avtalet.

Just när vi hoppades att den långa konflikten i Syrien gick mot sitt slut öppnade USA:s president Trump en möjlighet för Turkiet att gå in i grannlandet. Risken för övergrepp mot civila och återkomst för terrororganisationen Islamiska staten har påtalats av många. Vapenembargo har införts och andra sanktioner diskuteras i en rad länder, bland andra Sverige.

Vi som är aktiva i den svenska FN-rörelsen påminner om behovet av en arena som samlar alla världens länder och som kan hantera nutidens utmaningar. Sverige måste fortsätta att vara en stark röst i FN-samarbetet. Frågor som konfliktförebyggande, kvinnors roll i fredsprocesser och hjälp till civila i konfliktsituationer måste drivas vidare. De mänskliga rättigheterna står under hård press och måste försvaras.

Hur FN-arbetet går hänger samman med stödet och kraven från invånare i medlemsländerna. I Sverige är medlemmar, aktiva och givare ryggraden i FN-rörelsen. Medan världens länder samlas i FN samlas nära 100 svenska kommuner och regioner i projektet Glokala Sverige för att nå de globala målen på lokal nivå – en satsning som kommer människor i hela landet till del.

FN är och måste förbli den arena där världens länder möts för att diskutera och lösa gemensamma utmaningar. Att FN-samarbetet har varit framgångsrikt visar inte minst klimatavtalet och Agenda 2030 med de globala målen.

Enskilda, organisationer och företag uttrycker intresse för att vara med och bidra till en bättre värld. Inför FN-dagen välkomnar vi dem att gå med i vår rörelse. Tillsammans kan vi stärka FN-arbetet och verka för att de globala målen uppfylls – såväl i Sverige som i vår omvärld.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer