fbpx
En kvinna röstar i ett val i Bunia, Demokratiska republiken Kongo. Foto: UN Photo.
27 mars, 2018 / Debattartiklar

Fem organisationer: DR Kongo behöver Sveriges hjälp!

På tisdagen beslutar säkerhetsrådet om FN:s fredsfrämjande insats i Demokratiska republiken Kongo. Svenska FN-förbundet och fyra andra organisationer skriver om situationen i landet.

Vi, företrädare för fem svenska civilsamhällesorganisationer, har i olika sammanhang påtalat den allt mer allvarliga situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Gemensamt för oss är att vi har etablerade samarbeten med systerorganisationer i landet. Våra partner ger en bild av utvecklingen i DR Kongo som är djupt oroande. Deras och vår oro förstärks av nya rapporter om dödligt våld i östra Kongo under årets första månader och en allt svårare situation även i övriga delar av landet.

Sverige har som medlem i FN:s säkerhetsråd unik möjlighet att sätta ljuset på situationen i DR Kongo. När mandatet för FN:s fredsfrämjande insats i landet nu ska förnyas vill vi och våra partner uppmärksamma följande:

Sätt DR Kongo på dagordningen Civilsamhället har följt och debatterat konflikten i Demokratiska Republiken Kongo i drygt två decennier. Vi bidrar gärna även framöver till att uppmärksamma den i nära dialog med Utrikesdepartementet.

Allmänna val President Kabila klamrar sig fast vid makten och har upprepade gånger skjutit upp utlovade allmänna val. Löftet om val i december 2018 måste hållas och vara en fri, rättvis och trovärdig process.

FN:s närvaro FN:s fredsfrämjande insats i DR Kongo är världens största men den har minskats och hotas av ytterligare nedskärningar. FN:s militära närvaro måste fortsätta och omfatta även valövervakning.

Rättssäkerhet och mänskliga rättigheter Grundläggande rättigheter som yttrande-, mötes- och organisationsfrihet måste garanteras för att våra samarbetspartner och andra organisationer ska kunna bedriva sitt arbete. Möjlighet till fredliga demonstrationer behövs för att människor på laglig väg ska kunna yttra sig. Media måste ha rätt att verka fritt.

Riktade sanktioner Sanktioner mot höga tjänstemän och milismän som gjort sig skyldiga till människorättsövergrepp har varit effektiva. Regeringen bör driva sanktionsspåret i både FN och EU. Finansiellt stöd till landet bör styras till civilsamhället.

Kvinnor, fred och säkerhet Kvinnors rättigheter måste alltid försvaras, även i pågående humanitära kriser. Regeringen bör hålla sitt löfte att prioritera kvinnor, fred och säkerhetsagendan och driva på alla delar av agendan i kommande förhandlingar i säkerhetsrådet.

Insatser mot korruption Om en fri, rättvis och trovärdig valprocess ska garanteras och landets resurser ska kunna användas för att utveckla landet behövs krafttag mot korruption.

Sverige bör vara en tydlig röst i världssamfundet för en samlad strategi som kan bidra till säkerhet och framtidstro i det krigsdrabbade DR Kongo. Den mest akuta uppgiften just nu är att stoppa dödandet och det humanitära lidandet.

Med vänliga hälsningar,

Kongolesisk Diaspora för Utveckling

Kvinna till Kvinna

Life & Peace Institute

Läkarmissionen

Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer