Åsa tillsammans med sina engagerade kollegor på det georgiska FN-förbundet
23 december, 2019 / Blogg

Vi har inget annat val än att fortsätta kämpa

Jag kom till Georgien för fyra månader sedan för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet med fokus på demokratiutveckling. Georgien har setts som ett land på väg mot ett mer demokratiskt samhälle. Under sommaren och hösten har tusentals personer protesterat mot den sittande regeringen. Inget av de krav som demonstranterna har ställt har uppfyllts. De ouppfyllda kraven ses som ett kvitto på att demokratin i Georgien inte fungerar.

Vardagen för de människor jag mött här i Georgien verkar ofta kantad av ilska, sorg, rädsla samt besvikelse kring Georgiens framtid. Många här är trötta efter årtionden av kamp för ett demokratiskt och rättvist samhälle.
Min tid i Georgien och Kaukasien har fått mig att fundera mycket kring demokrati – att det är det viktigaste och mest grundläggande i ett rättvist och fungerande samhälle. Men att uppnå demokrati är en konstant kamp för georgierna.

I Sverige har jag länge engagerat mig i för ett mer inkluderande och jämställt samhälle. Ibland har jag känt en hopplöshet och frågat mig själv om det är någon idé att fortsätta kämpa. Under min praktik har jag skämts mycket över denna tanke.

Jag minns särskilt ett möte med en aktivist som under många år engagerat sig för fred och mänskliga rättigheter i Kaukasien – Armenien, Georgien, Azerbaijan och Ryssland. Psykiskt våld och hot om frihetsberövande har varit en del av hens och hens familjs vardag. År av rädsla och stress har lett till flera hälsoproblem.

”Om jag hade vuxit upp i ett annat samhälle, utan hot om väpnad konflikt och där rättigheter hade respekterats, hade jag slutat. Nu finns det inget alternativ”, berättade aktivisten.

Att se på medan våra medmänniskor bli förtryckta, diskriminerade, utsatta för psykiskt och fysiskt våld är inget alternativ för mig. Trots den hopplöshet som jag upplever råder i Georgien kring den demokratiska utveckling, har jag personligen aldrig träffat starkare, modigare och idérikare personer. Jag har sett hur förändring är möjlig och hur ungdomar kan vara ledande i denna. Hur det georgiska FN- förbundet fortsätter stå upp för andras rättigheter trots motvind.

Om det är något de kontinuerliga protesterna, där tusentals demonstranter deltagit, har visat är att georgier är ett ihärdigt folk. Min praktik och de människor jag möt här i Georgien har gett mig hopp. Vi måste fortsätta kämpa för våra och våra medmänniskor rättigheter – för vi har inget val!

Åsa Setterquist, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer