fbpx
19 januari, 2018 / Blogg

Var med oss i Women’s march i Stockholm den 21 januari!

På söndag deltar jag tillsammans med kollegor på kansliet och Stockholms FN-förening i manifestationen Women’s march i Stockholm.

Det sker på årsdagen av förra årets manifestation med över 5 miljoner människor världen över. Det blev den största demonstrationen i USA:s historia och en av världens största manifestationer någonsin. I Stockholm tågade 4 000 från Norrmalmstorg till den amerikanska ambassaden i solidaritet med våra medsystrar.

Women’s March uppstod som en reaktion mot rådande maktstrukturer och retoriken i den amerikanska valrörelsen och frustrationen över bristande jämställdhet både lokalt och globalt. Frågan är mer aktuell än någonsin efter den nya folkrörelsen metoo.

Flickors och kvinnors rättigheter går som en röd tråd genom FN-förbundets verksamhet. Vi arbetar mot våld och sexuella övergrepp i konflikt, för mål 5 i Agenda 2030 som handlar om jämställdhet och mot skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning som förstör framtiden för miljoner flickor och kvinnor. I Sverige arbetar vi tillsammans med flera tjej- och kvinnojourer för ett totalförbud mot barnäktenskap. Vi försöker också ge en röst åt kvinnor i Sverige som drabbas av hedersrelaterat våld. Även deras historier måste berättas.

En lång rad FN-dokument understryker att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter. Det kommer jag att säga när jag talar på söndag.

Vi går med i Women’s march för att FN och dess medlemsländer, inklusive Sverige, måste bli mer jämställda platser. Var med du också! Här kan du anmäla dig till arrangemanget. Sprid gärna initiativet till andra delar av Sverige också!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer