19 januari, 2018 / Blogg

Var med oss i Women’s march i Stockholm den 21 januari!

På söndag deltar jag tillsammans med kollegor på kansliet och Stockholms FN-förening i manifestationen Women’s march i Stockholm.

Det sker på årsdagen av förra årets manifestation med över 5 miljoner människor världen över. Det blev den största demonstrationen i USA:s historia och en av världens största manifestationer någonsin. I Stockholm tågade 4 000 från Norrmalmstorg till den amerikanska ambassaden i solidaritet med våra medsystrar.

Women’s March uppstod som en reaktion mot rådande maktstrukturer och retoriken i den amerikanska valrörelsen och frustrationen över bristande jämställdhet både lokalt och globalt. Frågan är mer aktuell än någonsin efter den nya folkrörelsen metoo.

Flickors och kvinnors rättigheter går som en röd tråd genom FN-förbundets verksamhet. Vi arbetar mot våld och sexuella övergrepp i konflikt, för mål 5 i Agenda 2030 som handlar om jämställdhet och mot skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning som förstör framtiden för miljoner flickor och kvinnor. I Sverige arbetar vi tillsammans med flera tjej- och kvinnojourer för ett totalförbud mot barnäktenskap. Vi försöker också ge en röst åt kvinnor i Sverige som drabbas av hedersrelaterat våld. Även deras historier måste berättas.

En lång rad FN-dokument understryker att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter. Det kommer jag att säga när jag talar på söndag.

Vi går med i Women’s march för att FN och dess medlemsländer, inklusive Sverige, måste bli mer jämställda platser. Var med du också! Här kan du anmäla dig till arrangemanget. Sprid gärna initiativet till andra delar av Sverige också!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer