fbpx
19 januari, 2018 / Blogg

Var med oss i Women’s march i Stockholm den 21 januari!

På söndag deltar jag tillsammans med kollegor på kansliet och Stockholms FN-förening i manifestationen Women’s march i Stockholm.

Det sker på årsdagen av förra årets manifestation med över 5 miljoner människor världen över. Det blev den största demonstrationen i USA:s historia och en av världens största manifestationer någonsin. I Stockholm tågade 4 000 från Norrmalmstorg till den amerikanska ambassaden i solidaritet med våra medsystrar.

Women’s March uppstod som en reaktion mot rådande maktstrukturer och retoriken i den amerikanska valrörelsen och frustrationen över bristande jämställdhet både lokalt och globalt. Frågan är mer aktuell än någonsin efter den nya folkrörelsen metoo.

Flickors och kvinnors rättigheter går som en röd tråd genom FN-förbundets verksamhet. Vi arbetar mot våld och sexuella övergrepp i konflikt, för mål 5 i Agenda 2030 som handlar om jämställdhet och mot skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning som förstör framtiden för miljoner flickor och kvinnor. I Sverige arbetar vi tillsammans med flera tjej- och kvinnojourer för ett totalförbud mot barnäktenskap. Vi försöker också ge en röst åt kvinnor i Sverige som drabbas av hedersrelaterat våld. Även deras historier måste berättas.

En lång rad FN-dokument understryker att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter. Det kommer jag att säga när jag talar på söndag.

Vi går med i Women’s march för att FN och dess medlemsländer, inklusive Sverige, måste bli mer jämställda platser. Var med du också! Här kan du anmäla dig till arrangemanget. Sprid gärna initiativet till andra delar av Sverige också!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer