fbpx
Foto: Jon Tyson/Unsplash
12 september, 2019 / Blogg

Välkommen satsning mot rasism och hat

Jag går igenom kalendern för hösten och konstaterar att det är många evenemang runt internationella dagen för de mänskliga rättigheterna även i år. Jag läser ett par timmar senare att Säpo varnar för att främlingsfientliga och radikalnationalistiska strömningar fortsätter att öka i Sverige. Rasism och hatbrott, inte minst på nätet, är uttryck för detta.

Jag har ibland riktigt ryggat tillbaka. Vad är det för människor som beter sig så här illa? På ena sidan skärmen skriver en människa som ofta inte träffat mottagaren de mest ofattbara saker. På andra sidan skärmen sitter en människa, en medmänniska med känslor, som liksom avsändaren till den hårda kommentaren kanske också dricker kaffe på morgonen, oroar sig för sitt tandläkarbesök och behöver handla en present till någon när och kär. Hur går detta ihop?

Jag läser också att HBTQ-personer mår sämre och lider av psykisk ohälsa i större utsträckning än vårt lands befolkning i stort. Det manar till eftertanke och reflektion. Dessa människor förtjänar liksom alla andra respekt för sin identitet, och återigen tänker jag på att vi alla ju är människor. Vi har så mycket som förenar oss. Ändå väljer vissa att stirra sig blinda på det som skiljer oss åt. Frågan återkommer – hur går detta ihop?

Jag dricker en kopp kaffe och klurar lite, även över mitt kommande tandläkarbesök. Läser vidare och skiner upp – regeringen ska nu dra igång den största satsningen hittills mot rasism, och detsamma gäller för HBTQ-personers lika rättigheter. En välkommen och mycket bra satsning! Svenska FN-förbundet arbetar sedan länge med att driva på i dessa frågor, inte minst genom den rapport som vi nyligen har skrivit tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer. I januari ska Sverige granskas igen i Genève i FN:s allmänna ländergranskning. Varje gång får vårt land en mängd rekommendationer om vad vi behöver förbättra för att bättre efterleva de mänskliga rättigheterna. Den satsning som nu görs är väl spenderade medel. Den behövs dessvärre, och jag hoppas att den ger effekt. Här har vi alla ett ansvar – att markera och säga ifrån när vi ser och hör att någon handlar på ett sätt som inte är ok. Ja – stå upp för mänskliga rättigheter, tänker jag.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer