Koll & kommentar
Georgiska kvinnor manifesterar. Foto: Eana Korbezashvili/Civil.ge
11 mars, 2020 / Blogg

Våld mot kvinnor ett dolt hot i Georgien

Det första jag möts av på flygplatsen i Tbilisi, Georgien, när jag landar är tre män i skyddsdräkt som värme-scannar inkommande passagerare. Människors rädsla för coronaviruset COVID-19 är påtaglig i Georgien. Däremot finns det ett mer dolt, kanske större, hot mot hälften av Georgiens befolkning: könsbaserat våld.

Den 8 mars uppmärksammar människor världen över kvinnor och flickors rättigheter under internationella kvinnodagen. I mina privata sociala mediekanaler läser jag utlåtanden som lyder ”Gratulerar på internationella kvinnodagen!” eller ”Happy womens day!”. Jag ställer mig dock frågande till vad det är personerna i fråga egentligen gratulerar till, eller vem de gratulerar. Samtidigt som kvinnorörelsen stärks och orättvisorna mot flickor och kvinnor uppmärksammas allt mer globalt, har också det globala motståndet emot kvinnors rättigheter vuxit.

I Tbilisi markerade aktivister kvinnors rättigheter med en manifestation mot könsrelaterade kvinnomord, så kallat femicide.

”I år har femicide blivit en del av vardagen. Under de två senaste månaderna har två kvinnor blivit mördade…” gick det att läsa i eventet på Facebook, organiserat av den georgiska kvinnorörelsen.

Femicide, avsiktliga mord på kvinnor och flickor på grund av deras kön, är ett globalt problem. Morden utförs ofta (men inte alltid) av till offren närstående personer: partners, ex-partners eller familjemedlemmar. Dåden grundar sig i patriarkala könsnormer så som hederskultur, sexuellt våld eller som följd av längre våldsamma förhållanden. Men våldet är även blint, där kvinnor endast på grund av det faktum att det är kvinnor, faller offer.

En studie utförd 2018 av UN Women fann att ungefär 14 procent av georgiska kvinnor i åldrarna 15-65, har upplevt sexuellt, fysiskt eller psykologiskt våld från en partner. Mörkertalet förblir dock stort då samma studie visade att runt 74 procent av de kvinnor som upplevt våld i nära relationer väljer att inte rapportera.

Våld mot kvinnor i Georgien har länge varit ett dolt problem, ofta sett som en familjeangelägenhet. Traditionellt har både kvinnor och män uppfattat att män har rätt att utföra våld mot sina döttrar, flickvänner och fruar.

Även om utmaningarna för jämställdhet i Georgien är många, och bristen på tillförlitlig data är stor, går utvecklingen långsamt åt rätt håll, berättar min nya kollega Tsiko Khomasuridze. FN-Förbundet i Georgien fortsätter att aktivt arbeta med unga pojkar och flickors uppfattning av könsroller genom sitt program Fostering Inclusive Democracy, för att främja ett mer jämställt Georgien. Fler statliga institutioner som uppmärksammar könsrelaterat våld efterfrågar ett breddat angreppsätt för att minska våldet mot georgiska kvinnor.

Den internationella kvinnodagen är förbi för i år, kampen mot våldet mot kvinnor och för jämställdhet fortsätter idag, imorgon och i övermorgon. Och jag kommer att fortsätta att berätta om mina upplevelser i Georgien. Håll utkik i bloggen!

Vide Wassberg, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer