fbpx
Erika och Caxik på torget i staden Goris där de berättar om ideellt engagemang.
16 oktober, 2019 / Blogg

Unga volontärvindar över Armenien

Så här några veckor in i min vistelse i Armenien har jag skapat mig en vardag som praktikant på FN-förbundet i Armenien (AUNA). Jerevan känns en aning mindre rörigt, armeniskan låter lite mindre främmande, och jag blir inte lika överväldigad av alla nya intryck. Men det är allt annat än långtråkigt!

Ett och ett halvt år efter den fredliga Sammetsrevolutionen är det fortfarande en spännande tid i Armenien. Under våren 2018 visade tusentals armenier över hela landet sitt missnöje mot den rådande politiska situationen. Som följd tillsattes Nikol Pashinian som ny premiärminister, med löften om att bland annat ta i med hårdhandskarna mot korruption, samt att jobba för en levande demokratiseringsprocess. Sedan dess har lokala val hållits och korruptionsanklagade politiker har ställts inför rätta. Även om vissa hävdar att det inte görs tillräckligt, märks det att visionen för Armeniens framtid involverar en ökad inkludering och demokratisering.

Just att ha en tydlig vision är något vi pratar mycket om med ungdomarna som AUNA jobbar med. Hur föreställer de sig sitt samhälle i framtiden? Vilka förändringar vill de se? Större medvetenhet kring klimatet, utsatta grupper och kvinnors rättigheter är de ämnen som de flesta tar upp. Men för många vi möter är det till en början svårt att se fördelarna med att engagera sig ideellt. Att se bortom sin egen familj och även känna ett ansvar gentemot sitt samhälle är inte ett vanligt fenomen i Armenien. Inställningen vi möts av ute i klassrum är ofta att det inte är värt att värna om ett samhälle där korruption underminerar utvecklingen, och med det även tilltron till samhället. Det är inte konstigt att den vanligaste frågan vi får när vi pratar om volontärarbete är “hur gynnar det mig?”.

Men det blåser också andra vindar här, och vi möter många ungdomar som vill förändra. En av dem är Caxik Karoyan, 18 år och bosatt i Bagratashen i norra Armenien. Tillsammans med tre andra är hon aktiv i volontärgruppen Katil. “Samhället tillhör alla. Genom volontärgruppen har vi lyckats visa att vi ungdomar är en viktig del av utvecklingen”, säger hon.

Nu när Armenien förbereder sig för att ta emot fler människor på flykt från Syrien, är det viktigare än någonsin att jobba inkluderande och med en känsla av att ta ansvar för den utveckling man vill se. Och mängden volontärer ökar. Nya volontärorganisationer växer fram, skolan där jag lär mig ryska tar nu emot ideella lärare som kan lära ut armeniska och intresset för volontärarbete för människors rättigheter ökar. Tillsammans visar vi hur långt det går att komma med engagemang och en vision!

Erika Olsson, internationell praktikant i Armenien

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer