fbpx
Beatrice är en av alla unga som engagerar sig för de globala målen i Tanzania.
19 mars, 2020 / Blogg

Ung mångfald som förenar

Efter snart sju veckor i Tanzania förundras jag över den mångfald av olika folkgrupper och religioner som finns här i Dar es-Salaam och över hur befolkningen har hittat ett sätt att leva tillsammans. Detta märks framförallt i centrala Dar es-Salaam där jag möts av både moskéer, hinduiska tempel och kyrkor. Intrycken är många och varje dag nås jag av nya kulturella uttryck både på jobbet och i vardagslivet. Trots olikheterna har det gått bra och det gläder mig att se hur välkomnande och hjälpsamma alla jag möter är.

En mycket välkomnande vän och kollega på FN-förbundet i Tanzania (UNAT) är 23-åriga Adeleide Mkwewe. Hon pluggar datavetenskap, men gör precis som jag sin praktik på UNAT. Vi har pratat om hur olikheter många gånger kan upplevas som ett hot och hur det i sin tur kan inverka på någons engagemang.

”Rädsla för hur vi ska bli bemötta kan påverka ungas vilja att engagera sig i exempelvis genomförandet av de globala målen. Även om jag själv inte känner så är jag medveten om att det inte är en självklarhet för alla. Många kan ha svårt att engagera sig på grund av förföljelse eller diskriminering. Det är därför viktigt att vi accepterar varandras olikheter men också drar lärdom av varandra.”, säger Adelaide.

En annan praktikantkollega, 26-åriga Beatrice Kimaro, har också varit med i diskussionerna. Beatrice pluggar juridik och berättar att hennes universitetskompisar kommer från olika platser i Tanzania och tillhör olika religioner.

”Studenters engagemang för de globala målen har skapat ett starkare band mellan oss unga. Jag och mina vänner på universitetet fick äntligen utlopp för vårt engagemang i form av konst, design eller digitalt. Det var kul att se att engagemangen för de globala målen kan ta sig i uttryck på så många olika sätt och att det inte spelar någon roll vilken utbildning, kön, religion eller etnicitet du har”, säger Beatrice.

För att vi ska nå de globala målen till år 2030 måste vi arbeta tillsammans, men även förstå varandra bättre. Det inkluderar förståelse för kulturella skillnader, både i språk och kultur. På så sätt tror jag att globala samarbeten kan bli mer effektiva och långsiktiga. Det är viktigt att alla inkluderas och att vi påminner oss om agendans princip ”Leave no one behind”, det vill säga att ingen ska lämnas utanför.

I Tanzania finns över 300 ideella organisationer som likt UNAT jobbar för de globala målen, vilket är fantastiskt. Vi på UNAT har exempelvis planerat ett stort event med unga representanter från dessa organisationer för att bland annat diskutera ungdomspotential och hur det användas på ett effektivt sätt. Jag tror att Tanzanias unga, med deras öppenhet och tolerans, kan vara ett bra föredöme i det arbetet.

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer