fbpx
Beatrice är en av alla unga som engagerar sig för de globala målen i Tanzania.
19 mars, 2020 / Blogg

Ung mångfald som förenar

Efter snart sju veckor i Tanzania förundras jag över den mångfald av olika folkgrupper och religioner som finns här i Dar es-Salaam och över hur befolkningen har hittat ett sätt att leva tillsammans. Detta märks framförallt i centrala Dar es-Salaam där jag möts av både moskéer, hinduiska tempel och kyrkor. Intrycken är många och varje dag nås jag av nya kulturella uttryck både på jobbet och i vardagslivet. Trots olikheterna har det gått bra och det gläder mig att se hur välkomnande och hjälpsamma alla jag möter är.

En mycket välkomnande vän och kollega på FN-förbundet i Tanzania (UNAT) är 23-åriga Adeleide Mkwewe. Hon pluggar datavetenskap, men gör precis som jag sin praktik på UNAT. Vi har pratat om hur olikheter många gånger kan upplevas som ett hot och hur det i sin tur kan inverka på någons engagemang.

”Rädsla för hur vi ska bli bemötta kan påverka ungas vilja att engagera sig i exempelvis genomförandet av de globala målen. Även om jag själv inte känner så är jag medveten om att det inte är en självklarhet för alla. Många kan ha svårt att engagera sig på grund av förföljelse eller diskriminering. Det är därför viktigt att vi accepterar varandras olikheter men också drar lärdom av varandra.”, säger Adelaide.

En annan praktikantkollega, 26-åriga Beatrice Kimaro, har också varit med i diskussionerna. Beatrice pluggar juridik och berättar att hennes universitetskompisar kommer från olika platser i Tanzania och tillhör olika religioner.

”Studenters engagemang för de globala målen har skapat ett starkare band mellan oss unga. Jag och mina vänner på universitetet fick äntligen utlopp för vårt engagemang i form av konst, design eller digitalt. Det var kul att se att engagemangen för de globala målen kan ta sig i uttryck på så många olika sätt och att det inte spelar någon roll vilken utbildning, kön, religion eller etnicitet du har”, säger Beatrice.

För att vi ska nå de globala målen till år 2030 måste vi arbeta tillsammans, men även förstå varandra bättre. Det inkluderar förståelse för kulturella skillnader, både i språk och kultur. På så sätt tror jag att globala samarbeten kan bli mer effektiva och långsiktiga. Det är viktigt att alla inkluderas och att vi påminner oss om agendans princip ”Leave no one behind”, det vill säga att ingen ska lämnas utanför.

I Tanzania finns över 300 ideella organisationer som likt UNAT jobbar för de globala målen, vilket är fantastiskt. Vi på UNAT har exempelvis planerat ett stort event med unga representanter från dessa organisationer för att bland annat diskutera ungdomspotential och hur det användas på ett effektivt sätt. Jag tror att Tanzanias unga, med deras öppenhet och tolerans, kan vara ett bra föredöme i det arbetet.

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer