Beatrice är en av alla unga som engagerar sig för de globala målen i Tanzania.
19 mars, 2020 / Blogg

Ung mångfald som förenar

Efter snart sju veckor i Tanzania förundras jag över den mångfald av olika folkgrupper och religioner som finns här i Dar es-Salaam och över hur befolkningen har hittat ett sätt att leva tillsammans. Detta märks framförallt i centrala Dar es-Salaam där jag möts av både moskéer, hinduiska tempel och kyrkor. Intrycken är många och varje dag nås jag av nya kulturella uttryck både på jobbet och i vardagslivet. Trots olikheterna har det gått bra och det gläder mig att se hur välkomnande och hjälpsamma alla jag möter är.

En mycket välkomnande vän och kollega på FN-förbundet i Tanzania (UNAT) är 23-åriga Adeleide Mkwewe. Hon pluggar datavetenskap, men gör precis som jag sin praktik på UNAT. Vi har pratat om hur olikheter många gånger kan upplevas som ett hot och hur det i sin tur kan inverka på någons engagemang.

”Rädsla för hur vi ska bli bemötta kan påverka ungas vilja att engagera sig i exempelvis genomförandet av de globala målen. Även om jag själv inte känner så är jag medveten om att det inte är en självklarhet för alla. Många kan ha svårt att engagera sig på grund av förföljelse eller diskriminering. Det är därför viktigt att vi accepterar varandras olikheter men också drar lärdom av varandra.”, säger Adelaide.

En annan praktikantkollega, 26-åriga Beatrice Kimaro, har också varit med i diskussionerna. Beatrice pluggar juridik och berättar att hennes universitetskompisar kommer från olika platser i Tanzania och tillhör olika religioner.

”Studenters engagemang för de globala målen har skapat ett starkare band mellan oss unga. Jag och mina vänner på universitetet fick äntligen utlopp för vårt engagemang i form av konst, design eller digitalt. Det var kul att se att engagemangen för de globala målen kan ta sig i uttryck på så många olika sätt och att det inte spelar någon roll vilken utbildning, kön, religion eller etnicitet du har”, säger Beatrice.

För att vi ska nå de globala målen till år 2030 måste vi arbeta tillsammans, men även förstå varandra bättre. Det inkluderar förståelse för kulturella skillnader, både i språk och kultur. På så sätt tror jag att globala samarbeten kan bli mer effektiva och långsiktiga. Det är viktigt att alla inkluderas och att vi påminner oss om agendans princip ”Leave no one behind”, det vill säga att ingen ska lämnas utanför.

I Tanzania finns över 300 ideella organisationer som likt UNAT jobbar för de globala målen, vilket är fantastiskt. Vi på UNAT har exempelvis planerat ett stort event med unga representanter från dessa organisationer för att bland annat diskutera ungdomspotential och hur det användas på ett effektivt sätt. Jag tror att Tanzanias unga, med deras öppenhet och tolerans, kan vara ett bra föredöme i det arbetet.

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer