fbpx
10 juni, 2022 / Blogg

Stockholm +50, kontraster och människan

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Första dagen inleddes med en öppningsceremoni, på vilken jag med nöd och näppe blev insläppt – detta då dörrarna stängts när jag, och många med mig, anlände sent på grund av trafikproblem. Men med lite tur, tålamod och snälla vakter ordnade det sig. Efter tal, inslag om konferensen 1972, musik och dans öppnades det upp för en mängd intressanta saker att vara med på. Det var förhandlingar i plenum, samtidigt som ett antal sidoevent, ’stage-samtal’ och ledarskapsdialogerhölls. Många av programpunkterna går tacksamt nog att se i efterhand, och du hittar allt här.

Hursomhelst är möten som dessa inte bara det som står i programmet – det är också en möjlighet att träffa andra som är där. Nu när pandemirestriktionerna har lättat är det fantastiskt att ses på riktigt igen, och jag tror att alla vi som var med från den globala FN-rörelsen uppskattade detta tillfälle att nätverka.

Mina generella intryck från dessa två intensiva dagar är ändå ganska likgiltiga. En Stockholmsagenda med 10 punkter förhandlades fram, vilket är bra, men jag hoppades på merdynamik och kraft för handling. Det inslag med mest energi, och där jag kände hopp och glädje, var när den Youth Task Force som tillsattes på COP26 presenterade sitt policy paper. Jag lämnade Stockholmsmässan med blandade känslor, men ändå stärkt av ungdomarnas engagemang. Jag beslöt mig ta en promenad från centralen till Söder, och när jag kom till guldbron och tittade ut över vattnet möttes min blick av ett monstruöst krigsfartyg. Tjock, gulbrun rök kom ut ur några rör på sidan av denna bjässe. Jag kunde inte låta bli att ta en djup suck. Här träffas världens länder för att försöka rädda vår enda planet, vårt hem. Men vad lägger vi pengarna på? Jag tar ett nytt andetag. Samtidigt som jag ser upp mot den blå himlen konstaterar jag att jag förstår innebörden av kontraster, men att jag inte förstår mig på människan.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer