fbpx
19 oktober, 2018 / Blogg

Perspektiv från en ”mzungu” i Tanzania

Nu har guppiga resor med bajaji (en trehjulig taxi), friterad mat och kortare dialoger på swahili blivit vardag för mig. Dar es Salaam – fridens hus på arabiska – är en häftig plats på många sätt och vis. Här lever folk från olika religioner, etniska grupper och samhällsklasser tillsammans på ett fridfullt och integrerat sätt.

Att vistas i en så ung demokrati som Tanzania (självständigt 1961) ger mig perspektiv på hur långt Sverige egentligen har kommit med sitt flerpartisystem och grundläggande mänskliga rättigheter – sådant jag annars lätt tar för givet. Det politiska styret, med landets femte president John Magufuli i spetsen, är ständigt ett hett debattämne och utvecklingen tycks vara på gott och ont. Även fast gratis grundskoleutbildning möjliggjorts så är kvaliteten svår att säkerställa och flickor som blir gravida är inte välkomna tillbaka till skolan, exempelvis.

Magufuli, som har en bakgrund som ingenjör, satsar emellertid stenhårt på att utveckla infrastrukturen i landet, vilket glädjer många. Dock så har de flesta en tveksam inställning till den nuvarande regimen. Detta eftersom reformer av skattesystemet tar bort de informella ekonomierna i landet, vilket leder till att folk på gatan har mindre pengar i fickan nu i jämförelse med under den förre presidenten Jakaya Kikwete. De socioekonomiska omställningarna tar tid, och i kombination med korruption, dröjer utvecklingen dessvärre.Helge och kollegor på Pemba, Tanzania

Trots att vardagen för människorna här på många sätt är ansträngd med fattigdom, hög arbetslöshet och ohälsosamma levnadsvillkor så finns det alltid en skön inställning till livet som jag sällan tycker mig se i väst. Alla är pratglada och nyfikna på varför jag kommit just hit. Att gestikulera och hälsa på mötande med en ”tumme upp” istället för ett verbalt hej får jag räkna med under en promenad. Som ”mzungu” (västerlänning) går det inte att komma undan uppmärksamheten.

Stadens närhet till havet är fantastisk och det är där jag spenderar mycket av min fritid. Även fast de flesta här inte kan simma så umgås familjer på stränderna och lokala strandklubbar spelar levande musik på kvällarna. En av mina favoritställen är en takbar som heter Akira och som har en fantastisk vy över indiska oceanen.

När det kommer till civilsamhället har det inte mycket att säga till om rent politiskt, vilket försvårar arbetet med Agenda 2030. Mekanismer för att mäta de indikatorer som de globala målen för hållbar utveckling vilar på saknas helt. Insamling och analys av data som strider mot statens ”officiella data” bestraffas och därav minskar spelutrymmet för de ideella organisationerna i landet, s.k. shrinking civic space. Även fast civilsamhällets rekommendationer ofta efterfrågas vid utformning av policy så är det sällan de tas med i slutskedet.

Trots det har mitt arbete på FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) hittills varit mycket varierande. Trots den väldigt avslappnade synen på tid så kan jag konstatera att jag faktiskt hunnit med en hel del under mina snart två månader på plats. Bland annat har jag jobbat med en nationell policy för ungdomar, skrivit rapporter och artiklar från diverse fältbesök, representerat UNA Tanzania på möten, samt tagit fram fyra fältassistenter till African Monitor’s Citizen Report – ett oberoende forskningsprojekt med syfte att följa upp implementeringen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Utöver det har jag också sjösatt ett eget litet projekt om kunskapsspridning med en lokal radiostation där jag bor, och under ett fältbesök till ön Pemba (Zanzibar) tog jag fram utbildningsmaterial för miljöklubbar som UNA Tanzania startat i området Kengeja. Numera försöker jag även navigera i djungeln av kommunikationskanaler och sköter bland annat uppdateringen av hemsidan. I nästa blogg kommer jag att berätta mer om det kniviga med prata om hållbarhet i en låg-/medelinkomstkontext!

Helge Drebold
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer