fbpx
Dag Enanders kollegor Malin och Pernilla på basen i Mali. Foto: Dag Enander
28 maj, 2021 / Blogg

Om inte jag, vem då?

Häromdagen var det exakt två år sedan jag låg ihopkrupen på ett hyfsat rent toalettgolv och undrade om jag skulle dö snart. Det tillhör inte vanligheten att jag tillbringar tanketid på toalettgolv, men den 24 maj 2019 var ingen vanlig morgon: jag hade varit i Timbuktu som FN-soldat i ganska exakt 12 timmar och nu gick Hesa Fredrik som varnade för inkommande granateld.

Dag Enander i Mali
Dag Enander på plats i Mali.

Så länge larmet ljuder, finns det granater i luften. Därför är det en speciell känsla att vänta på att det ska tystna. ”Var landar granaten?”.

Du hinner tänka ganska mycket tills det varit tyst i ett antal sekunder och du springer allt vad man kan för hämta hjälm, kroppsskydd och vapen.

Tre dagar senare låg jag åter igen på samma sätt (fast då på det renare matsalsgolvet) och tänkte samma tanke. ”Vad. Gör. Jag. Här?” Den frågan ställer sig nog många under sin insats i MINUSMA, den fredsbevarande insatsen i Mali

”Vad gör jag här – och varför?” är en ganska naturlig frågeställning som svensk i ett land som Mali. Ett av världens fattigaste länder, plågat av krig och kriminalitet, terrorism och etniska konflikter. Ett land där sedan 2015 några hundra svenska FN-soldater ska försöka hålla ett bräckligt fredsavtal under armarna.

Så vad gjorde jag där? Det kanske var äventyret som lockade eller en 50-årskris, visst. Men det var också en vag tanke om att det jag och vi gjorde kanske gjorde någon förbättring. 

Idealist? Inte alls. Jag är snarare ganska krass. Cynisk säger en del. Det vi, våra före- och efterträdare gjorde skapade inte bestående fred, välgång och säkerhet i Mali. 

Men vänd på frågan. ”Om inte vi, vem då?”. 

För det Sverige bidrog och bidrar med gör skillnad i MINUSMA: vi gav i fem år en utmärkt underrättelsebild över säkerhetsläget i norra och mellersta Mali. Idag ser den svenska Malistyrkan till att MINUSMA:s militära chef, generallöjtnant Dennis Gyllensporre har ett mobilt, kvalificerat förband att sätta in precis där det behövs i landet. 

Så vad gjorde jag där? Mitt jobb. Precis som alla andra på Mali10 var jag uppe före solen gått upp och svettades, motionsgick fem kilometer med favoritkompisen, åt en händelselös frukost, jobbade. Åt en oaptitlig lunch bestående av Nigergädda. Jobbade. Gick och styrketränade. Åt middag, lämnade in tvätten. Jobbade. Ringde hem till fru och barn, längtade hem. Såg solnedgången från Stridsställning Väst, tristressrökte med bästa vännen. Jobbade, fortfarande svettig. Förbrukade dygnets 30-sekunders dusch. Sov. Repeat sju dagar i veckan, i 180 dagar.

Idag har över 80 000 svenska kvinnor och män deltagit i utlandsinsatser med FN:s mandat. Idag finns inte längre svenskarna i Timbuktu, utan i det minst lika varma och kanske ännu farligare Gao. Idag heter insatserna Mali13 som i dagarna lämnar över till Mali14. Idag kanske den svenska campen, matsalen och gymmet ser annorlunda ut.

Ändå vet jag precis hur Mali13 och Mali14 har det. Den röda, dammliknande sanden. Lukten av eldade sopor. En böneutropare i fjärran. Den rinnande svetten. Längtan efter det man saknar, tacksamheten för det man har. Vänskapen bortom beskrivning. Deras vänner är inte Tomas, Elin, Denny, Ida-Maria, Erik, Casandra och Jesper. Det är mina vänner, livslånga.

Till dem och och till alla svenskar som tjänstgjort i MINUSMA: Tack för att du åkte. För om inte du, vem åker då?

Dag Enander
Före detta Press Information Officer (PIO) på Mali10, idag Arméns kommunikationschef

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer