fbpx
Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash
25 mars, 2019 / Blogg

Mäns våld mot kvinnor är en fråga för alla

På dagen fyra månader efter FN:s dag mot våld mot kvinnor den 25 november aktualiseras ämnet igen. Reaktionerna är många och starka på den dokumentär om Josefin Nilsson som visas just nu. Själv känner jag hur en våg av ilska och avsky sköljer över mig. Jag simmar upp och tar ett andetag. I samma stund tänker jag att det är hög tid för alla, inklusive alla vanliga, bra män, att agera. Var är ni? Stå upp, säg ifrån, markera och agera!

Våld mot kvinnor är ett utbrett men alltför osynligt problem. Då och då dyker det upp som fula, illaluktande varbölder och påminner om att något skriker efter att kureras. Jag är nyss hemkommen från FN:s stora kvinnokommission i New York. Allt elände som kvinnor utsätts för tas upp där. Det dryftas, det uppmärksammas, det gråts, det skriks. De som hör och ser detta är främst andra kvinnor. En och annan man var med i New York, men fler män skulle behöva vara på plats. Kanske hade det sparkat dem ur soffan och fått dem att engagera sig. Många män gör fantastiska insatser – en eloge till er – men också den stora, tysta massan måste göra sin röst hörd.

Den 25 är också datumet då FN:s historiska utvecklingsavtal Agenda 2030 klubbades, nämligen den 25 september 2015. Där sägs, i de globala målens delmål 5.2, att våldet mot kvinnor måste upphöra. Kvinnors och flickors rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling.

Faktum är att FN har utsett den 25 i varje månad till en orange dag i arbetet mot våld mot kvinnor. Därför avslutar jag dagens blogginlägg med att påminna om Martin Luther Kings ord: ”The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people”. Frågan om mäns våld mot kvinnor angår alla.

Vill du engagera dig i arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter – bli medlem!

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer