fbpx
Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash
25 mars, 2019 / Blogg

Mäns våld mot kvinnor är en fråga för alla

På dagen fyra månader efter FN:s dag mot våld mot kvinnor den 25 november aktualiseras ämnet igen. Reaktionerna är många och starka på den dokumentär om Josefin Nilsson som visas just nu. Själv känner jag hur en våg av ilska och avsky sköljer över mig. Jag simmar upp och tar ett andetag. I samma stund tänker jag att det är hög tid för alla, inklusive alla vanliga, bra män, att agera. Var är ni? Stå upp, säg ifrån, markera och agera!

Våld mot kvinnor är ett utbrett men alltför osynligt problem. Då och då dyker det upp som fula, illaluktande varbölder och påminner om att något skriker efter att kureras. Jag är nyss hemkommen från FN:s stora kvinnokommission i New York. Allt elände som kvinnor utsätts för tas upp där. Det dryftas, det uppmärksammas, det gråts, det skriks. De som hör och ser detta är främst andra kvinnor. En och annan man var med i New York, men fler män skulle behöva vara på plats. Kanske hade det sparkat dem ur soffan och fått dem att engagera sig. Många män gör fantastiska insatser – en eloge till er – men också den stora, tysta massan måste göra sin röst hörd.

Den 25 är också datumet då FN:s historiska utvecklingsavtal Agenda 2030 klubbades, nämligen den 25 september 2015. Där sägs, i de globala målens delmål 5.2, att våldet mot kvinnor måste upphöra. Kvinnors och flickors rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling.

Faktum är att FN har utsett den 25 i varje månad till en orange dag i arbetet mot våld mot kvinnor. Därför avslutar jag dagens blogginlägg med att påminna om Martin Luther Kings ord: ”The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people”. Frågan om mäns våld mot kvinnor angår alla.

Vill du engagera dig i arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter – bli medlem!

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer