fbpx
Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash
25 mars, 2019 / Blogg

Mäns våld mot kvinnor är en fråga för alla

På dagen fyra månader efter FN:s dag mot våld mot kvinnor den 25 november aktualiseras ämnet igen. Reaktionerna är många och starka på den dokumentär om Josefin Nilsson som visas just nu. Själv känner jag hur en våg av ilska och avsky sköljer över mig. Jag simmar upp och tar ett andetag. I samma stund tänker jag att det är hög tid för alla, inklusive alla vanliga, bra män, att agera. Var är ni? Stå upp, säg ifrån, markera och agera!

Våld mot kvinnor är ett utbrett men alltför osynligt problem. Då och då dyker det upp som fula, illaluktande varbölder och påminner om att något skriker efter att kureras. Jag är nyss hemkommen från FN:s stora kvinnokommission i New York. Allt elände som kvinnor utsätts för tas upp där. Det dryftas, det uppmärksammas, det gråts, det skriks. De som hör och ser detta är främst andra kvinnor. En och annan man var med i New York, men fler män skulle behöva vara på plats. Kanske hade det sparkat dem ur soffan och fått dem att engagera sig. Många män gör fantastiska insatser – en eloge till er – men också den stora, tysta massan måste göra sin röst hörd.

Den 25 är också datumet då FN:s historiska utvecklingsavtal Agenda 2030 klubbades, nämligen den 25 september 2015. Där sägs, i de globala målens delmål 5.2, att våldet mot kvinnor måste upphöra. Kvinnors och flickors rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling.

Faktum är att FN har utsett den 25 i varje månad till en orange dag i arbetet mot våld mot kvinnor. Därför avslutar jag dagens blogginlägg med att påminna om Martin Luther Kings ord: ”The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people”. Frågan om mäns våld mot kvinnor angår alla.

Vill du engagera dig i arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter – bli medlem!

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer