Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash
25 mars, 2019 / Blogg

Mäns våld mot kvinnor är en fråga för alla

På dagen fyra månader efter FN:s dag mot våld mot kvinnor den 25 november aktualiseras ämnet igen. Reaktionerna är många och starka på den dokumentär om Josefin Nilsson som visas just nu. Själv känner jag hur en våg av ilska och avsky sköljer över mig. Jag simmar upp och tar ett andetag. I samma stund tänker jag att det är hög tid för alla, inklusive alla vanliga, bra män, att agera. Var är ni? Stå upp, säg ifrån, markera och agera!

Våld mot kvinnor är ett utbrett men alltför osynligt problem. Då och då dyker det upp som fula, illaluktande varbölder och påminner om att något skriker efter att kureras. Jag är nyss hemkommen från FN:s stora kvinnokommission i New York. Allt elände som kvinnor utsätts för tas upp där. Det dryftas, det uppmärksammas, det gråts, det skriks. De som hör och ser detta är främst andra kvinnor. En och annan man var med i New York, men fler män skulle behöva vara på plats. Kanske hade det sparkat dem ur soffan och fått dem att engagera sig. Många män gör fantastiska insatser – en eloge till er – men också den stora, tysta massan måste göra sin röst hörd.

Den 25 är också datumet då FN:s historiska utvecklingsavtal Agenda 2030 klubbades, nämligen den 25 september 2015. Där sägs, i de globala målens delmål 5.2, att våldet mot kvinnor måste upphöra. Kvinnors och flickors rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling.

Faktum är att FN har utsett den 25 i varje månad till en orange dag i arbetet mot våld mot kvinnor. Därför avslutar jag dagens blogginlägg med att påminna om Martin Luther Kings ord: ”The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people”. Frågan om mäns våld mot kvinnor angår alla.

Vill du engagera dig i arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter – bli medlem!

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer