fbpx
Fredrika och Careen samtalar under ett träd.
13 december, 2019 / Blogg

Ljusglimtar på Tanzanias regntunga himmel

Regnperioden har kommit till Tanzania och de flesta vägar i Dar es Salaam är översvämmade. Människor vadar genom det gråbruna vattnet för att ta sig runt i staden. Jag och min praktikantkollega Linn viker upp våra byxor och försöker hålla oss någorlunda torra på väg till kontoret. Vattnet har ingenstans att ta vägen på grund av den urbana infrastrukturen där avsaknaden av avloppssystem gör att översvämningar är vanligt förekommande. Vi ger till slut upp alla försök att hålla oss torra.

Tanzania är, precis som många andra afrikanska länder, extra drabbat av den rådande klimatkrisen. Några av de mest påtagliga förändringarna är att extrema väderhändelser ökar. Förändrade regnmönster leder till översvämningar och torka, ökade temperaturer och den stigande havsnivån hotar de mindre ögrupperna utanför landets kust. Klimatförändringarna medför stora konsekvenser för landets jordbruk, ekonomi, infrastruktur och människors hälsa. De som drabbas värst är de mest utsatta grupperna i samhället – kvinnor, barn och äldre på landsbygden, vars försörjningsmöjligheter minskar drastiskt i och med klimatkrisen.

I en rapport som FN-förbundet i Tanzania har varit med och tagit fram konstaterades att en av de största utmaningarna för att nå klimatmålen är den låga medvetenheten om klimatfrågan och vilka åtgärder som krävs för klimatanpassning. I Tanzania visade sig medvetenheten vara lägst bland de mest utsatta grupperna i samhället då de ofta inte är inkluderade i dialogen kring klimat och miljöfrågor, samt inte har tillgång till information.

En av dem som aktivt arbetar med att förändra situationen i Tanzania är journalisten Careen Joel. Careen är 24 år och jobbar för den ideella organisation MediaSpace. Hon är en engagerad förespråkare för de globala målen och har mål 13: bekämpa klimatförändringarna som sin hjärtefråga, något jag och Careen har gemensamt. Vi träffades under en workshop som FN-förbundet i Tanzania och MediaSpace anordnade tillsammans för att öka medvetenheten om de globala målen på lokal nivå.

”Vi ligger efter, men vi kan inte sova längre. Människor kan inte påverka utvecklingen om de inte har tillgång till information – därför är utbildning nyckeln”, sa Careen.

Careen berättade att ett hinder för ökad medvetenhet och informationsspridning om klimatkrisen är språket.

”Här i Tanzania finns det två språkbarriärer som gör det svårare att nå ut. Den första är att engelskan ofta används som arbetsspråk för att kommunicera om klimatförändringarna, ett språk alla inte förstår. Det andra problemet är att språket som används ofta är väldigt tekniskt, vetenskapligt och skrämmande komplicerat. Vi måste förenkla språket för att inkludera fler i debatten – framförallt unga. Det är när vi blir fler som vi kan kräva förändring.”

Mitt och Careens möte under ett träd en solig dag med klar himmel känns plötsligt långt borta nu när regnet dundrar utanför. Men orden hon sa till mig innan vi skildes åt har stannat hos mig: ”Det handlar om små steg, små ansträngningar som kan leda till en kollektiv kraft som verkligen kan förändra.”

Fredrika Sweno, internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer