fbpx
Skolflickor i norra Etiopien. Foto: Svenska FN-förbundet.
6 februari, 2019 / Blogg

Kvinnlig könsstympning måste stoppas

I dag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. En väldigt en viktig dag. Den har uppmärksammats sedan 2003 och jag vill så gärna tro och hoppas att den gör skillnad. Den gäller ett av de vidrigaste brotten mot mänskliga rättigheter jag kan tänka mig – könsstympning. Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor i världen bedöms vara könsstympade. Mellan år 2015 och 2030 beräknas 68 miljoner flickor löpa risk att könsstympas.

Jag ryser och mår dåligt av blotta tanken, och hjärnan vill byta till något trevligare. Men så infinner sig den där känslan, drivet och ilskan – det här måste stoppas! Vi har kunskap, makt och medel att på olika sätt påverka och kan faktiskt hjälpa försvarslösa små flickor.

Jag har en liten dotter på åtta år. Många flickor utsätts för könsstympning i denna ålder. Ingen bedövning – man bara sätter sig på dem och håller fast dem. Stympningen utförs många gånger med en glasskärva eller en vass metallbit. Många flickor blir skadade för livet, både fysiskt och psykiskt. En del dör av komplikationerna. Jag läste en artikel häromveckan av kvinnor som utsatts och nu arbetar för att få bort denna flertusenåriga gamla sedvänja. Jag söker på nätet för att hitta den igen och möts av bilder jag inte klarar av att se.

FN-förbundets projekt Flicka är fantastiskt och gör verklig skillnad. Våra ansträngningar har räddat tusentals små tjejer från att utsättas för detta fruktansvärda övergrepp. Flicka-projektet ger hopp och är ett kvitto på att vi kan hjälpa till. Dock finns det många små flickor kvar som är i akut behov av ditt och mitt stöd. Du kan enkelt göra en insats genom att stödja projekt Flicka. Tack!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer