Koll & kommentar
Anna Hovhannisyan på organisationen Kvinnor i Armenien som jobbar för kvinnors och flickors rättigheter.
9 december, 2019 / Blogg

Jämställdhet och mänskliga rättigheter – båda behövs!

De senaste veckorna har Jerevan förändrats betydligt. Höstlöven har börjat falla, och kylan har krypit in över gatorna. Det har varit en höst med många debatter, och mänskliga rättigheter är i större fokus än någonsin. Den 17 oktober röstades Armenien in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vars uppgift är att skydda och sprida mänskliga rättigheter över hela världen.

Armeniska FN-förbundets kontor firade vi beskedet som ett erkännande av de många förbättringar som skett i landet det senaste året. Men även om många framsteg gjorts har Armenien fortfarande en lång väg kvar att gå, speciellt vad gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel är att Armenien inte har skrivit under Istanbulkonventionen. Istanbulkonventionen är ett juridiskt dokument som förbinder europeiska stater att övervaka och eliminera alla former av könsrelaterat våld, och slår fast att våld mot kvinnor är ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden. Konventionen har mötts av kraftigt motstånd från konservativa grupper i landet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett ämne som alltid rört upp reaktioner, och ibland till och med inneburit dödshot mot de som lyfter frågan, men det är också en konstant påminnelse om att vårt arbete behövs”, säger Anna Hovhannisyan, som tillsammans med sina kollegor på organisationen Kvinnor i Armenien är drivande i debatten om kvinnors och flickors rättigheter. Organisationen jobbar tätt med olika nationella organisationer och FN-organ för att Istanbulkonventionen ska skrivas in i armenisk lagstiftning.

Det finns fler som jobbar för kvinnors situation. Som en del av AUNA:s ungdomsprojekt grundade 16-åriga Larisa Kirakosyan tillsammans med tre jämngamla vänner ett utbildningscenter i hembyn Vazashen där kvinnor får kurser i hantverk och jämställdhet. ”Armeniska kvinnor är starka, men vi utesluts ofta i samhällsdebatten om mänskliga rättigheter”, säger hon. ”Vi vill lära oss, arbeta och vara en del av utvecklingen, men syns ändå inte när vi står upp för vår sak.”

”Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter precis som vilka som helst”, säger Anna, och fortsätter: ”Vi pratar mycket om mänskliga rättigheter, men för många inkluderar det inte jämställdhet, så vi måste se på jämställdhetsarbetet ur ett rättighetsperspektiv. Något som exempelvis behöver lyftas fram mer är de stora skillnaderna i möjligheter för kvinnor på landsbygden och kvinnor i de större städerna. Ett annat oroande problem i Armenien är det höga antalet könsselektiva aborter vilket visar att kvinnor värderas lägre än män. Hur ska vi kunna utvecklas som land om hälften av befolkningen ens kan göra sin röst hörd?”.

Anna Hovhannisyan sammanfattar vårt samtal med orden: “Nu när vi sitter med i FN:s råd för mänskliga rättigheter måste vi börja prata om och säkerställa lika rättigheter för alla, kvinnor som män, men utan några men!”.

Erika Olsson, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer