Foto: UN Photo/Marco Dormino
3 april, 2019 / Blogg

Dit minröjningen inte nått

“Kriget är inte över så länge minor dödar”. Så skriver Svenska FN-förbundet om projekt Minor, ett globalt arbete för att röja områden där minor fortfarande skördar oskyldiga människors liv. Ett av länderna där minor lämnats kvar efter konflikter är just Georgien, där jag gör min praktik hos georgiska FN-förbundet.

Om jag ska vara helt ärlig så kände jag inte till förekomsten av minor i landet. Det var när jag besökte den japanska ambassadens hemsida och såg ett diagram över deras biståndsarbete i landet som jag började fundera. Hur kom det sig att den största andelen bistånd gick till projekt som förbättrar säkerheten? En snabb googling senare har jag hittat en kartläggning över minsituationen i Georgien.

Minorna i Georgien är rester från mestadels avslutade konflikter och utgör fortsatt fara för lokalbefolkningen i de drabbade områdena. Ett exempel på ett sådant område är The Red Bridge Minefield, ett 7 kilometer långt, ostängslat minfält vid gränsen mot Azerbajdjan. Det faktum att det är ostängslat har resulterat i att 17 personer dödats eller skadats, ofta med svåra men för dem som överlevt.  Minor fortsätter alltså att påverka människors liv även efter krigets slut.

Det ska dock tilläggas att organisationen HALO Trust, med bidrag från bland annat den japanska ambassaden, lyckats att sanera majoriteten av minkontaminerade områden i Georgien. Detta arbete påbörjades kort efter 5-dagarskrigets slut 2008. Redan året efter var regionen Shida Kartli minsanerad och människor som tvingats på flykt på grund av kriget kunde återvända hem och bruka sin jord igen. Lokalbefolkningen hjälptes åt att röja minorna i Shida Kartli. Min handledare Tsiko, som själv kommer från en av de byar där minor förekom, minns hur det var innan minorna röjdes. Hennes lärare var noga med att säga åt alla barn att inte röra vid lösa föremål som de hittade. Senare anställdes Tsikos grannar av HALO Trust för att hjälpa till att sanera minfälten.

Så sent som 2017 sanerades ytterligare ett stort landområde, denna gång en gammal sovjetisk militärbas utanför staden Kutaisi. Idag används området som vattenreservoar för stadens 150 000 invånare.

Sex områden återstår att sanera, varav ett är The Red Bridge Minefield. Det bräckliga säkerhetsläget i just det gränsområdet, där främst byn Kachaghani är påverkad, medför vissa svårigheter för organisationer som HALO Trust att fortsätta sitt arbete. Redbridge Minefield är ett prioriterat område för sanering, men spänningarna mellan de tre gränsländerna gör att det är svårt för HALO Trust att få tillgång till området. Fram till vintern 2018 hade inget avtal för minsanering upprättats.

Det är fantastiskt att höra om hur snabbt efter kriget resurser tilldelats för att påbörja minröjningen.  Nu återstår bara sex mindre områden, med undantag för Redbridge Minefield. Om HALO Trust får tillgång till de minerade områdena återstår att se.  De senaste uppdateringarna vittnar om att organisationen kommer dra tillbaka programmet snarast om inte tillträde ges. Därmed riskerar förhoppningen om ett minfritt Georigen att grusas något och vad som borde vara historiska konflikter kan komma att hållas vid liv i området omkring Kachaghani.

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer