Vi har säkert alla en bild av Colombia. Tankarna går närmast till krig, gerilla, kidnappningar och stora mängder narkotika. Även om regeringen nu har slutit fred med FARC-gerillan och president Juan Manuel Santos har fått Nobels fredspris är bilden mer präglad av mörker än av ljus. Därför var det med stor nyfikenhet jag mötte landet i förra veckan under FN-förbundets årliga studieresa för riksdagsledamöter.
Colombia fångar besökaren direkt med storslagenhet, modernitet och en fredsatmosfär som känns mycket positiv. FN:s närvaro är omfattande och det är den största missionen om man tar hänsyn till att det inte finns fredsbevarande trupp i landet.
Fredsavtalet förhandlades fram i Havanna. Det är detaljerat och uppbyggt av en trepartsmekanism i vilken FARC-gerillan, regeringen och FN ingår. I 26 zoner i landet ska gerillan överlämna sina vapen till FN. Det är ett omfattande arbete som kräver mycket av parterna. Om det lyckas kan mekanismen bli ett instrument som kan användas i andra fredsprocesser.
Efter några intensiva dagar i Bogota och Medellin känner jag mig hoppfull. Colombia har genomgått mycket krig och elände men är nu på rätt väg. Visst finns det orosmoln, men min bild är att man verkligen vill ha fred. Colombia är ett ljus i mörkret med tanke på hur världen ser ut. Det inspirerar och ger hopp.
Aleksander Gabelic
Ordförande
21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer28 februari, 2023 / Världshorisont
Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.
Läs mer