fbpx
Mål 15 av de globala målen handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Foto: Unsplash/Patrik Carlberg
5 juni, 2020 / Blogg

Biologisk mångfald i fokus på världsmiljödagen

Varje morgon vid femtiden vaknar jag av att koltrasten sjunger och när jag går och lägger mig vid elvatiden har sången knappt tystnat. Skogen är en barnkammare. Flugor och bin surrar, fjärilar fladdrar och granskotten lyser ljusgröna.

Världsmiljödagen instiftades under FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. I år är temat biologisk mångfald. Nyligen, på den biologiska mångfaldens dag den 22 maj, släpptes en rapport från FN:s miljöprogram, UNEP, om hur världens skogar har det. Rapporten slår fast att den biologiska mångfaldens framtid hänger samman med skogens framtid och hur vi hanterar den. Cirka 60 000 trädsorter, 80 procent av amfibierna, 75 procent av fåglarna och 68 procent av världens däggdjur bor i skogen som utgör ungefär 30 procent av den globala landytan. I Sverige består landytan till 70 procent av skog och många arter som lever i våra skogar är hotade.

Det femtonde av de 17 globala målen för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Målet hänger nära samman med flera andra mål i Agenda 2030. Naturen ger oss mat, renar vatten och luft och pollinerar våra grödor. FN beslutade 1992 om konventionen om biologisk mångfald och Sverige ratificerade den året därpå. En strategisk plan antogs år 2010 och FN utropade 2010-talet till den biologiska mångfaldens decennium.

Planen skulle ha ersatts med en ny vid ett toppmöte i Kun Ming i Kina i oktober i år men mötet har skjutits fram på grund av coronapandemin. Det decennium vi nu är inne i har av FN:s generalsekreterare António Guterres utropats till handlingens decennium, ”decade of action”, för genomförandet av Agenda 2030.

Under senare år har allt fler rapporter larmat om att många arter hotas av utrotning på grund av människans olika verksamheter. Vi smutsar ner vårt vatten mer än naturen klarar av och vi låter en tredjedel av all mat ruttna eller förgås på vägen till våra bord eller i våra kylskåp. Klimatpåverkande utsläpp förändrar livsförutsättningarna.

Vi är många som under de senaste månaderna har varit mer ute i naturen som följd av coronapandemin. Vilken natur vi kommer att leva i framöver bestäms i stor utsträckning av hur vi klarar att behålla den ekologiska balansen. När världen börjar återhämta sig från pandemin har vi möjlighet att ta bättre hänsyn till den biologiska mångfalden i naturen och återskapa en bättre tillvaro för människor, djur och hela planeten.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer