fbpx
1 april, 2019 / Ambassadörernas blogg

En minfri värld är alla länders ansvar

Det finns i dagsläget miljontals personminor, även kallade truppminor eller landminor, som är aktiva och ligger gömda i marken. Dagligen dödas eller skadas människor allvarligt när de råkar trampa på̊ en mina som kanske glömts kvar efter ett krig. Majoriteten av de drabbade är civila, många är barn. Trots detta har några av stormakterna idag ännu inte anslutit sig till det så kallade Ottawafördraget. Detta tycker jag inte är acceptabelt!

Under 1990-talet var användningen av minor väldigt vanlig vid konflikter och sågs nästan som en norm vid krigsföring. Förändringen av denna norm fick sitt avstamp 1997 i Ottawa. Då undertecknades en konvention, det så kallade Ottawafördraget, om förhindrande av användning, lagring, produktion och placering av truppminor. Idag har 164 av FN:s medlemsländer anslutit sig till fördraget vilket tyder på en utveckling i rätt riktning. Trots denna positiva normativa förändring kvarstår det faktum att vissa stormakter ännu inte ratificerat fördraget.

För mig som studerar rättsvetenskap på Örebro universitet är det frustrerande att inse att fördrag inte har mer makt än vad stater ger dem. Jag tycker det är stormakternas ansvar att vara ett gott föredöme. Om inte de implementerar fördraget, varför skulle andra stater göra det?

Till dess att de stormakter som ännu inte anslutit sig till fördraget gör det är det tur att det finns andra aktörer som bidrar till den normativa förändringen. En viktig aktör är FN som bland annat bidrar genom det arbete som FN:s minröjningsservice UNMAS bedriver. Att Svenska FN-förbundet stöttar UNMAS arbete genom Projekt Minor känns jätteviktigt!

År 2015 antog även världens alla länder den mest ambitiösa utvecklingsagenda som någonsin skådats, Agenda 2030. Att alla länder antagit agendan är ett enormt framsteg när det gäller röjning och användning av personminor. Flera av de globala målen så som mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen – kommer inte uppfyllas så länge det finns minor kvar. Det innebär att stormakterna måste acceptera den normativa förändring som sker i världen gällande användandet av minor. Som ambassadör för Svenska FN-förbundet hoppas jag kunna bidra till denna förändring och uppnå en minfri värld!

Natalie Lidén
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer