Svenska FN-förbundet riktar skarp kritik mot den lag mot homosexualitet som undertecknades av Ugandas president Museveni på måndagen.
President Youweri Museveni undertecknade på måndagen en lag som gör det straffbart att vara homosexuell i Uganda. Homosexuella kan dömas till livstids fängelse enligt lagen som också uppmuntrar människor att anmäla homosexuella till polisen.
Lagen har väckt starka protester i omvärlden. Den sydafrikanske Nobelpristagaren Desmund Tutu har jämfört Uganda med Nazityskland och apartheidregimen i sitt hemland. EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton har fördömt lagstiftning som bygger på diskriminering av sexuell läggning. USA:s president Obama har förklarat att alla människor måste behandlas lika och med värdighet och respekt.
Svenska FN-förbundet välkomnar de tydliga signalerna från omvärlden och understryker att kritiken mot Uganda måste fortsätta.
– Världens regeringar ska skydda sina medborgare från diskriminering – inte själva diskriminera. Det som nu sker i Uganda och andra afrikanska stater är oacceptabelt och måste fördömas med kraft, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande.
– Människor på den afrikanska kontinenten har under århundraden drabbats av förtryck och diskriminering från omvärlden. Också mot den bakgrunden är det tragiskt att flera afrikanska ledare, bland dem Museveni, bygger sin lagstiftning på fördomar och fobier, säger Aleksander Gabelic.
Museveni, som bekänner sig till den evangeliska kristendomen, har tidigare undertecknat lagar mot pornografi och ”provokativ” klädsel samt infört övervakning av internetanvändandet i Uganda.
Flera FN-företrädare, bland dem generalsekreterare Ban Ki-moon, människorättskommissarie Navi Pillay och chefen för FN-organet UNAIDS, Michel Sidibé, har tagit avstånd från den ugandiska lagen. FN:s kontor för mänskliga rättigheter driver kampanjen ”Speak up stop discrmination” (”Tala ut mot diskriminering”) som vänder sig mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer