14 december, 2015 / Nyheter

Historiskt FN-avtal med oklarheter

Helgens klimatavtal är en framgång för FN-arbetet men en rad utmaningar kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.

Foto: UN Photo

Klimatavtalet i Paris är en framgång för det globala samarbetet i FN men det brister i genomförande och konkretion. Så sammanfattar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, avtalet som slöts på lördagskvällen efter ett två veckor långt möte.

– Att världen har fått ett globalt klimatavtal är en bra start men en rad utmaningar återstår. Den största bristen gäller avsaknad av konkretion och tydliga mål för klimatarbetet, säger Aleksander Gabelic.

– Avtalet talar om en temperaturhöjning om 1,5 grader när vi redan i dag närmar oss 3 grader. En annan allvarlig insikt är att koldioxidutsläppen har ökat med 40 procent sedan 1990 i stället för att ha minskat. Vidare måste de fossila bränslena fasas ut snabbt. På dessa punkter är avtalet alltför vagt, menar Gabelic.

Till framgångarna hör de återkommande rapporter som länderna ska lämna in och som sätter viss press på dem att vidta åtgärder. Gabelic gratulerar också arrangörslandet Frankrike.

– Det franska ordförandeskapet har gjort en stark insats när man har sytt ihop processen. Staterna måste nu visa i sina rapporter vart femte år att de kan leva upp till sina nationella löften. Inget hindrar heller länderna att gå snabbare framåt än vad avtalet föreskriver, avslutar Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer