fbpx
– Vi måste slåss för den goda saken eftersom vi har stora möjligheter, men vi har också stora krafter mot oss, säger Jan Egeland, generalsekreterare för Norwegian Refugee Council (NRC). Foto: Malin Åberg Aas
12 december, 2024 / Nyheter

”Vi måste slåss för den goda saken”

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling.

Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag Hammarskjöldföreläsare. Han har tidigare lett arbetet på FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, UNOCHA.
– Det har aldrig varit så många människor på flykt på grund av krig och miljökatastrofer som i dag. Det är en ohygglig utveckling och visar en värld i våldsam obalans eftersom majoriteten av världens befolkning har det bättre än någonsin, säger Jan Egeland.

INBÖRDESKRIG SVÅRA ATT LÖSA

Under 2010 var drygt 40 miljoner människor på flykt och i dag är antalet över 120 miljoner, en tredubbling på bara tretton år. Men Jan Egeland lyfter också fram att det aldrig har funnits större resurser till internationellt hjälparbete. Bättre teknologi och stärkt kontroll av epidemiska sjukdomar bidrar också. Samtidigt förklarar han dagens höga konfliktnivå med att världens konflikter har gått från huvudsakligen internationella krig till inbördeskrig som är svårare att få slut på. En del inbördeskrig blir internationaliserade genom att länder säljer vapen till olika sidor i konflikterna.
– De som har störst ansvar är de som bryter freden. De två generalerna som startade ett inbördeskrig i Sudan har det primära ansvaret, sedan kommer de som ger dem vapen, sedan de som inte protesterade emot dem som gav dem vapen och till slut alla de som varit passiva, säger han.
Jan Egeland poängterar att FN är det bästa redskapet för fred men också att FN har lyckats sämre med fredsfrämjande diplomati under senare tid. Han menar att FN:s många försök till fredsfrämjande diplomati mellan Israel och Hamas inte fungerar.
– FN:s generalsekreterares sekretariat gör vad det kan men utan medlemsstaternas stöd blir FN handlingsförlamat. Vi har problem när västmakterna inte sätter press på Israel men är upprörda över det Ryssland gör i Ukraina. Det ser resten av världen som hyckleri och då får inte heller västmakterna stöd för sin kamp mot övergreppet i Ukraina.
Jan Egeland berättar att när han åker runt i världen och nämner Ukraina får han en halvtimmes föredrag om hyckleriet runt Palestina. Han är tydlig med att det som Israel gör i Gaza efter Hamas terrorattack strider mot all internationell folkrätt och humanitär rätt. Här kommer de internationella domstolarnas arbete in i bilden.
– Som tur är gör både ICC och ICJ sitt jobb när de kommer med väldigt tydliga anklagelser mot Putin i Ryssland, Netanyahu i Israel och krigsherrar i Afrika och på andra platser. Men det kräver att medlemsländerna följer upp. När Putin kan besöka Mongoliet som är medlem i ICC utan att bli arresterad så är det fel, säger han.


GLÖMDA KONFLIKTER

NRC gör varje år en genomgång av de glömda konflikterna och får stöd av Sida. I dag är konflikten i Burkina Faso mest glömd. Även länder som Demokratiska republiken Kongo, Kamerun, Mali, Honduras och Venezuela ligger högt på listan.
– Vi jobbar hårt för att lyfta de konflikterna eftersom det inte ska handla om popularitet för att konflikter ska få stöd och fredsfrämjande åtgärder, säger han.
Att ge barn utbildning, skapa arbetsmöjligheter och lokalt fredsfrämjande arbete är kärnan i NRC:s långsiktiga verksamhet för att bidra till varaktig fred.
– Om fem år hoppas jag att det är bättre igen, men det realistiska är nog dessvärre mer av det vi ser i dag. De flesta kommer att leva i fred men det finns inga tecken i dag som tyder på att vi kommer att ha fred i Kongo, Sudan eller Somalia om fem år, säger Jan Egeland.
Malin Åberg Aas

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer