fbpx
4 oktober, 2024 / Nyheter

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor. Tidigare teman har handlat om flickors rättigheter, mångfald och inkludering samt nedrustning. Nu är vi glada att kunna presentera höstens engagemangspaket som fokuserar på klimaträttvisa. 

Varför klimaträttvisa? Genom historien har 23 av världens rikaste länder stått för mer än hälften av de globala utsläppen, men utvecklingsländerna drabbas hårdast av klimatförändringarna. Klimatkrisen förvärrar redan existerande ekonomiska och sociala klyftor, och gör marginaliserade grupper ännu mer sårbara. Effekterna av klimatförändringarna är ojämnt fördelade, både när det gäller de skador som uppstår och de resurser som krävs för att hantera dem. 

Klimaträttvisa handlar därför om att de länder och aktörer som har bidragit mest till klimatkrisen också måste bära det största ansvaret för att lösa den. Det innebär att minska utsläpp och finansiera omställning i fattigare länder och för samhällets mest utsatta grupper. Klimaträttvisa lyfter fram det etiska ansvaret att ta itu med klimatutmaningar med hänsyn till både historiska och nuvarande ojämlikheter. 

Vad ingår i engagemangspaketet? 

  • Sociala medier-kit: Bilder och material för att sprida budskapet om klimaträttvisa. 
  • Marknadsföringsaffisch: Affisch för att marknadsföra evenemang om klimaträttvisa. 
  • Aktivitetstips: Förslag på aktiviteter för lokalföreningar och elevföreningar att engagera sig i för klimaträttvisa. 
  • PPT-presentation om klimatförändringar: Med talarmanus för att underlätta framställningar och diskussioner. 
  • Pedagogiska övningar: Med fokus på hur flickors rättigheter påverkas av klimatförändringar. 
  • Namninsamling: Möjlighet att skriva under vårt Youth Policy Paper

Varför skapar vi engagemangspaket? Vi vill göra det enkelt för skolor, föreningar och medlemmar över hela Sverige att lära sig mer om och agera för klimaträttvisa. Det är vår övertygelse att ju fler som är informerade och engagerade, desto större är chanserna att vi tillsammans kan åstadkomma verklig förändring. 

Hur kan du bidra till klimaträttvisa? Tillsammans med ungdomsmedlemmar från FN-förbunden i Finland, Island och den estniska ungdomsorganisationen Sillamäe Lastekaitse Ühing har våra ungdomsambassadörer tagit fram ett Youth Policy Paper som kräver att världens ledare: 

  • upphör att använda fossila bränslen 
  • säkerställer mänskliga rättigheter och meningsfullt deltagande för utsatta grupper 
  • investerar i förebyggande åtgärder och anpassning 
  • erkänner den ojämlika påverkan av klimatförändringarna. 

Policydokumentet kommer att lämnas över till den svenska delegationen inför COP 29. Läs hela policydokumentet och skriv under för att stödja vår kamp för klimaträttvisa här: fn.se/klimatrattvisa

Tillsammans kan vi skapa en mer rättvis och hållbar framtid! 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer